Döviz bürosu açmak, Türkiye gibi aktif bir iş piyasası olan ve ciddi düzeyde turist çeken bir ülke için oldukça karlı bir iş fikridir. Döviz bürosu kurmak isteyenler için hazırlanan bu rehberimiz aracılığıyla 3 hafta gibi bir sürede kendi döviz bürosu işletmenizi kurabilirsiniz.
Döviz bürosu kurmak için en önemli gereksinimlerden biri yüksek sermaye ihtiyacıdır. Sektöre girmek için yasal olarak da ciddi şartlar bulunmaktadır. Ayrıca geçtiğimiz yıl yapılan değişiklik ile birlikte döviz büroları 2’ye ayrılmıştır.
İÇİNDEKİLER
1. DÖVİZ BÜROSU TÜRLERİ
Döviz büroları A Grubu ve B Grubu adlı 2 farklı tür bulunmaktadır. İşletmenin türüne göre yapabileceği faaliyetler birbirinden farklıdır.
B Grubu Döviz Bürosunun Faaliyetleri
- Kaydi para hariç yabancı paraları almak ve satmak.
- Kaydi para hariç yabancı paraları daha küçük veya daha büyük küpürlerle, ayrı cins kaydi para hariç yabancı paralarla değiştirmek.
- Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından üretilen ziynet, sikke ve benzeri basılı altınların alım satımını yapmak (Darphane tarafından üretilen “ziynet” ya da “altın sikke” grubunda yer alan 22 ayar çeyreklik, yarımlık, birlik, ikibuçukluk, beşlik altınlar). Bunun dışındaki 22 ayar altınların yetkili müesseselerce satışı kesinlikle yasaktır.
- 1 kilogramın altındaki bar şeklinde standart işlenmemiş altınların (24 ayar ve üstü) fiziki alım satımını yapmak (Örneğin 24 ayar gram altın, bir kilogramın altındaki 24 ayar külçe altın).
Aynı iş günü içerisinde transfer emrinin verilmesi veya işleme konu fiziki teslimatın yapılması şartıyla; bankalar, yetkili müesseseler ve müşterileriyle bankacılık aracılığıyla yapılan transferler yoluyla yabancı para almak, satmak ve ayrı cins yabancı paralarla değiştirmek.
A Grubu Döviz Bürosunun Faaliyetleri
- B Grubundaki tüm faaliyetlere ek olarak:
- Kıymetli madenler aracı kuruluşu olmak üzere Bakanlıktan faaliyet izni almak ve Borsaya üye olmak kaydıyla, Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları İle Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde kıymetli madenler ve taşlar ile standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalini, ihracını ve Borsada sürdürülmekte olan kıymetli maden ve taşlara ilişkin işlemleri yapmak.
- 1 kilogram ve üstündeki külçe ve bar şeklinde standart işlenmemiş altınların (24 ayar ve üstü) alım satımını yapmak.
- Aynı iş günü içerisinde transfer emrinin verilmesi veya işleme konu fiziki teslimatın yapılması şartıyla; bankalar, yetkili müesseseler ve müşterileriyle transfer gerçekleştirebilen kuruluşlar aracılığıyla yabancı para almak, satmak ve ayrı cins yabancı paralarla değiştirmek.
- Elektronik para kuruluşu ve ödeme kuruluşlarının temsilcisi olarak faaliyet göstermek.
- Bakanlıkça izin verilmesi halinde merkez ve/veya şube adresleri ile uygun görülen diğer yerlerde para makineleri aracılığıyla yabancı para alım satımı ve buna ilişkin işlemleri yapmak.
- Tutar sınırlaması olmaksızın banka kartları ve 10 bin ABD Dolarına kadar ön ödemeli kartlar aracılığıyla yabancı para alım satımı yapmak (Kredi kartı ile işlem yapılması mümkün değildir).
- Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar dâhilinde Bakanlıktan izin alınması şartıyla, yurt dışına madeni yabancı para veya Türk Lirası banknot sevkiyatı gerçekleştirmek.
- Zamanla ortaya çıkacak ihtiyaç ve talepler doğrultusunda Bakanlıkça uygun görülen diğer faaliyetleri gerçekleştirmek.
İNCELEYİN: Pasif Gelir
2. DÖVİZ BÜROSU AÇMA ÜCRETİ
Döviz bürosu açmak için devletin belirlediği yasal bir ücret bulunmaktadır. Bu ücret karşılanmadan döviz bürosu açmak için başvuruda bulunamazsınız.
Döviz bürosu açmak için işletmenin ödenmiş sermayesinin belirlenen tutarlarda bulunması gerekiyor.
2023 yılı için döviz bürosu açmak isteyen girişimci ve yatırımcıların açacağı şirketin ödenmiş sermayesinin minimum 5.000.000 TL olması gerekiyor. Ayrıca ilgili tutarın yüzde 10’u kadarını herhangi bir kamu bankasına yatırmalı ve ilgili tutarda bir teminat mektubu almalısınız. Faaliyet izni almak isteyen döviz bürolarının bu şartı karşılaması gerekiyor.
3. DOĞRU BİR YER BULMAK
Döviz bürosu açmak isteyen girişimci ve yatırımcıların en çok dikkat etmesi gereken hususlardan biri de doğru bir alanda yer bulmaktır. Döviz bürosu açmak için en doğru alanlar; ticari merkezlerin yoğun olarak bulunduğu noktalar ve turistlerin ana uğrak noktalarıdır. Her iki husustan birine yönelmeniz tavsiye edilmektedir.
2023 yılı itibarıyla ülkemizin turist potansiyelinin hızla arttığı göz önüne alındığında; turistlerin yoğun olarak bulunduğu iş alanları, döviz bürosu kurmak için en iyi potansiyele ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
4. DÖVİZ BÜROSU NE KADAR KAZANDIRIR?
Döviz bürolarının kazancı genel olarak iş hacmi ile doğru orantılıdır. Yüksek kazanç potansiyeline ulaşmak için yüksek miktarda döviz alım ve satımı gerçekleştirmeniz gerekiyor. Döviz bürolarının ana kazancı döviz alım ve satımı sırasındaki makas aralığıdır. Buna komisyon farkı da denilebilir.
2023 yılının son çeyreği itibarıyla döviz çiftleri arasındaki komisyon oranı genellikle yüzde 3 ile yüzde 5 arasında değişiklik gösteriyor. Bu miktar ilgili döviz bürosu işletmesinin ana faaliyet geliridir.
Döviz büroları ortalama bir iş hacmi ile aylık 400 bin liraya yakın net gelir elde etmektedir.
İNCELEYİN: Western Union Bayilik