Düzenli Gelir İçin En İyi 23 Pasif Gelir Kaynakları ve Yatırımları

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Düzenli gelir getiren yatırımlar arasında pasif gelir en popüler yöntemlerden biridir. Pasif gelir kaynakları sayesinde başlangıç dışında neredeyse hiçbir çaba göstermeden düzenli gelir akışı elde edebilirsiniz.

Pasif gelir genel olarak bir kişinin düzenli olarak çalışmadan elde ettiği gelirdir. Pasif gelir yatırım, kiralama veya diğer faaliyetler yoluyla elde edilebilir. Pasif gelir kazanan bireyler, aktif olarak bir işte çalışmadan da gereksinimlerini karşılama fırsatı elde ederler.

Örneğin, insanlar emlak yatırımı yaparak, hisse senetleri alarak veya araç kiralayarak yan gelir elde edebilirler.

Pasif gelir kaynakları sürekli bir para akışı sağlayarak finansal özgürlük ve güvenlik sağlar. İnsanlar pasif gelir sayesinde daha fazla zamanlarını aileleriyle geçirebilir, hobilerine daha fazla zaman ayırabilir veya tatil yapabilirler.

Ancak pasif gelir elde etmek için genellikle önceden yatırım yapmak gerekiyor. Yani para kazanmaya başlamadan önce bir çaba ve sermaye yatırımı gerekiyor. Ancak pasif gelir uzun yıllar boyunca bu yatırıma karşılık olarak para akışı sağlayarak daha fazla kazanç potansiyeli taşır.

Bu rehberde risksiz, yatırımsız, öğrenciler için de çeşitli pasif gelir fikirleri yer almaktadır. Listedeki fikirleri inceleyerek, size en uygun olan pasif gelir kaynaklarını keşfedebilirsiniz.

1. Park Yeri Kiralama

park yeri

Araç satışı hızla artan bir ülkede en iyi pasif gelir fikirlerinden biri de park yeri satın almak ve kiralamaktır. Araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerdeki park yerleri ciddi düzeyde pasif gelir kazanma fırsatı sağlamaktadır.

Yüksek sermayesi bulunan yatırımcılar için düzenli gelir getiren yatırımlar arasında yer almaktadır.

Bu iş fikrinde satın aldığınız park yerini doğrudan bir işletmeye kiralayarak paranın keyfini çıkarabilirsiniz. Ya da daha fazla para kazanmak için bir personel tutarak oto park alanını kendiniz de işletebilirsiniz. Her halükarda gelir potansiyeli yüksek bir pasif gelir fikridir.

Fırsat: Araç sayısı hızla artıyor.
Zorluk: Oto park alanlarını satın almak yüksek sermaye gerektirir.

2. Gayrimenkul Kiralama

kira

Ülkemizde en fazla tercih edilen pasif gelir fikirlerinden biri kira geliri sağlamaktır. Dükkan ve konutları satın alıp, kiraya vererek çok uzun yıllar süren düzenli gelir akışına sahip olursunuz. Kira geliri sağlamak üzere yeterli tutarda yatırım sermayeniz yoksa ortalıkları da değerlendirmeniz mutlaka önerilir. Özellikle son yıllarda konutlara yönelik kiralama seçeneğinin mantıklı olmadığını da ayrıca belirtmek gerekir. Eğer uzun vadeli daha yüksek gelir fırsatı planlıyorsanız dükkan veya ofisleri tercih edin.

Emlak kiralama da doğru şekilde yapıldığında pasif bir gelir kaynağı olabilir. Örneğin, bir ev veya iş yeri satın alarak, bunu kiraya vererek düzenli bir gelir elde edebilirsiniz. Bu durumda, mülkün bakım ve onarımı gibi sorumluluklar size ait olmakla birlikte, kiracıdan düzenli olarak kira bedeli tahsil edebilirsiniz. Ancak, emlak kiralama işi de araç kiralama gibi dikkatle yapılması gereken bir iş olduğundan, bazı riskleri de beraberinde getirebilir. Kiracının ödemelerini aksatması, mülkün zarar görmesi veya boş kalması gibi durumlar, gelir akışınızı etkileyebilir. Ayrıca, emlak kiralamadan önce, vergi yasaları ve yerel yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olmanız da önemlidir. Sonuç olarak, emlak kiralama işi pasif bir gelir kaynağı olabilir ancak doğru bir şekilde yapılması ve olası risklerin önceden değerlendirilmesi gerekmektedir.

Fırsat: Ülkenin her yerinde kolaylıkla yapılabilmektedir. Ekstra deneyim ve tecrübe istemez.
Zorluk: Başlamak için çok yüksek sermaye gereksinimi ister.

İNCELEYİN: Çalışmadan Nasıl Para Kazanılır?

3. Bağlı Kuruluş Pazarlaması

pazarlama

web sitesi sahipleri, sosyal medya “etkileyicileri” veya blog yazarları tarafından kullanılabilen bir pasif gelir kaynağıdır. Genel olarak bu tür platformlarda sizleri takip eden kitlelere bir e-ticaret platformunun ortaklık bağlantısını eklemek ile gerçekleştiriliyor. İnsanlar profilinizdeki bu bağlantıya tıkladıkça veya tıkladığı web sitesinde bir alışveriş yaptıkça para kazanırsınız.

Fırsat: Sosyal medya ve web sitesi üzerinden e-ticaret satışları hızla artıyor. Sektörün büyümesi size daha fazla fırsat sağlayacak.
Zorluk: Bu pasif gelir fikrinden faydalanmak için mutlaka büyük bir etkileyici kitlesine sahip olmanız gerekir.

4. Temettü

temettü

Borsa çeşitli pasif gelir fikirlerini içermektedir. Özellikle temettü veren hisse senetleri üzerinden düzenli olarak para kazanma şansınız var. Temettü genel olarak her yıl kar eden şirketlerin yatırımcılarına düzenli olarak ödediği paradır. Temettü veren şirketlerin hisseleri de yüzde 72’ten fazla ihtimalle yıl içerisinde de artış yaşar. (Kaynak: Temettü) Böylelikle hem yükselişten hem de temettüden uyurken bile pasif gelir elde etme fırsatınız olacaktır.

Son yıllarda en çok temettü veren şirketler:

  1. VESTEL
  2. EREĞLİ DEMİR ÇELİK
  3. AK SİGORTA
  4. İSKENDERUN DEMİR VE ÇELİK
  5. DOĞUŞ OTOMOTİV

Fırsat: Türkiye gelişmekte olan ülkelerden biridir. Dolayısıyla Borsa İstanbul uzun vadede enflasyon üzerinde getiri sağlıyor.
Zorluk: Temettü yatırımını bilinçsiz yapan çok sayıda yatırımcı var. Temettü veren şirketler genellikle aşırı primlenmiş olabilir. Dolayısıyla iyi bir araştırma yapmamak önümüzdeki süreçte ciddi risk içerecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Pastane Açmak

5. Uygulama Oluşturma

uygulama

Artık devir teknoloji devri. İnsanlar artık her türlü ihtiyacını cep telefonu veya tabletler ile gidermeye başladı. Dolayısıyla teknoloji çağını yakından takip ederek sayısız pasif gelir fikrine imza atabilirsiniz.

Bir uygulama oluşturmak önceki yıllara göre çok daha kolaydır. Hem işi yapabilecek daha fazla kalifiye personel bulabilir hem de işi daha uygun fiyatlar ile yapabilirsiniz. Ayrıca reklam fırsatlarının artmasına paralel olarak uygulamalarınızı çok daha uygun maliyetler ile geniş kitlelere ulaştırabilirsiniz.

Fırsat: Android ve IOS platformundaki kullanıcı sayısı çok hızlı bir büyüme kaydediyor. Dolayısıyla sektör hızla artarken yeni oyunculara alan genişliyor.
Zorluk: Uygulamaların reklamı için çok fazla para harcamanız gerekecek. Eğer bir süreden sonra reklamsız büyüme kaydedemezseniz, bu kesinlikle sürdürülebilir değil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Hızlı Para Kazandıran 21 Uygulamalar

6. Video Kanalı

youtuber

Youtube’de bir video kanalı oluşturarak para kazanmaya çalışmak genellikle yarı pasif gelir fikirleri arasında yer alır. Çünkü bu düzenli gelir akışını sürdürmek için Youtube stratejistleri sürekli yeni video yüklemeniz gerektiğini belirtir. Yani çok iyi videoları bir kere yükledikten sonra sürekli olarak aynı izlenmeleri koruyamazsınız. Ancak bu yine de para kazanmayacağınız anlamına gelmez.

Youtube’de video kanalı oluşturmak genellikle basit bir adımdır. Bir kamera, tripod ve mikrofon ile yola koyulabiliyorsunuz. Üstelik çok geniş bir alan ve çok farklı sektörlerde para kazandıracak videoları çekebiliyorsunuz.

Bu işe koyulacaksanız eğer Para Kazandıracak 95 Youtube Kanal ve Video İçerik Fikirleri adlı rehberimize göz atmanız mutlaka elzem.

Fırsat: Youtube kullanımı her geçen gün büyüyor. İnsanlar artık bir şeyleri okumak yerine videosunu izlemek istiyor. Büyüyen sektör sayesinde uç fikirler bile para kazandırabiliyor.
Zorluk: Sürekli yeni video içerikleri oluşturmak gerekir. Ayrıca ilk etapta abone elde etmek için reklam bütçesine ihtiyacınız olacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Youtube İzlenme Başına Ne Kadar Para Kazandırıyor?

7. Blog Açmak

blog

Türkiye’de de sıklıkla kullanılan en iyi pasif gelir kaynakları arasında yer alır. Genellikle bilgi ve deneyim odaklı blog siteleri önemli düzeyde ziyaretçi potansiyeli taşıyor. Örneğin, spor konusunda bilgiliyseniz ve spor dallarını takip etmekten hoşlanıyorsanız, bir spor blogu açabilirsiniz. İnsanlar web sitenize girdikçe, reklam yayını yaparak para kazanırsınız.

Fırsat: Blog sitesini kurmak için ücretsiz servisleri bile kullanabilirsiniz. Siteyi büyütmek için yine ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz sosyal medya, harika bir ortam sağlıyor.
Zorluk: Kaliteli içerik oluşturmak ve rakiplerinizin bir adım önüne geçmek için büyük efor sarfedeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Çok Para Kazandıran Siteler

8. Ev Eşyası Kiralama

kiralama

Evlerde kullanılabilecek ve uygun fiyatlı olmayan her türlü ürünü kiralayarak yan gelir elde edebilirsiniz. Özellikle müzik aletleri, büyük soğutma makineleri, teknolojik aletler, çadırlar gibi…

Bu aletleri kiralamak isteyen sayısız kişi bulabilirsiniz. Özellikle Facebook bu konuda fırsat sağlıyor. Aynı zamanda diğer sosyal medya platformlarında da post oluşturabilir veya en etkilisi WhatsApp Hikayelerini kullanabilirsiniz.

Fırsat: Bu işi yapan pek çok girişimci bir süreden sonra adetli ürün bulundurmaya başlamıştır. Mesela sadece yaz aylarında tercih edilen çadırlar için kiralama hizmeti veren ve elinde aynı anda 50’ye yakın çadır bulunan çok sayıda girişimci var. Çok iyi tutarlarda para kazanıyorlar.
Zorluk: Kiraladığınız ürünün her zaman hasar görme çalınma riski vardır. Dolayısıyla bir sözleşme ile durumu kendi lehinize çekmeye çalışmanız önerilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Bayiliği

9. Fotoğraf Satışı

fotoğraf

İnternette gördüğünüz fotoğrafların büyük kısmı belirli bir profesyonel veya amatör fotoğrafçı tarafından çekilmiş ve satılmıştır. Bu işe stok fotoğrafçılığı adı veriliyor. Fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsanız harika bir pasif gelir yöntemidir. Üstelik bu platformlarda döviz geliri elde edersiniz ve TL karşısındaki yükselişler nedeniyle çok az satışla bile önemli gelir elde edebilirsiniz.

Fırsat: Dünya genelinde stok fotoğraf platformlarında satılan fotoğraf adedi düzenli olarak artıyor. Ayrıca genellikle Dolar ile ödeme alırsınız ve Dolar kazanmak son dönemde çok karlı bir yatırım fırsatı sağlıyor.
Zorluk: Çok ciddi bir rekabet vardır. Hemen hemen çekeceğiniz fotoğrafın birçok farklı türü halihazırda satışta olabilir. Farklı fikirler ile profesyonel bir düzey gerektirir.

10. Otomat

otomat

Dünyanın her noktasında önemli pasif gelir kaynaklarından biri de otomatlardır. Doğru noktaya yerleştirilen doğru ürünler ile ciddi bir gelir akışı elde edilebilmektedir. Üstelik çoğu otomat sahibi bir süreden sonra çok sayıda otomat sahibi olma yolunda önemli adımlar atar.

Otomat sahibi olmak kolaydır. Ülkemizde çoğu farklı satıcıdan tanesi 15 bin lira civarında olan otomatları satın alabilir ve genellikle 2 haftada 1’er saat olmak üzere düzenleme ile hizmetini sürdürmesini sağlayabilirsiniz. En önemli adım doğru yeri bulmaktır. İnsan kalabalığın fazla olduğu bir noktada, genellikle marketlere uzak alanlar tercih edilmelidir.

Fırsat: Otomatlar çok basit bir şekilde kuruluyor. Eğer getiriden memnun değilseniz de kolaylıkla yerini değiştirebiliyor ve farklı bir şekilde değerlendirebiliyorsunuz.
Zorluk: Cihazlar sıklıkla bozulabildiği için sık sık kontrol etmeniz gerekebiliyor. Bu sorunu aşmanız için kaliteli otomatları satın almaya özen gösterin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yok Artık Diyeceğiniz Zengin Eden İlginç İş Fikirleri

11. Mevduat Faizi

faiz

Paranızı en sağlam pasif gelir fikirlerinden birine yatırmak istiyorsanız mevduat faizi en iyi seçenektir. Getirisi genellikle yıllar içinde tahmin edilebilir düzeydedir. Ancak elbette çok fazla gelir getirmediği bir gerçek. Türkiye’de ise faizler son yıllarda yükselmiştir. Tercih edilebilir bir pasif gelir yöntemi olma konusunda çekinceler nispeten azalmıştır.

Fırsat: Ana paranız ve faiziniz her zaman garanti altındadır. Asla kayıp yaşamazsınız. 30-90 ve 180 gün içinde ne kadar para kazanacağınızı önceden bilirsiniz.
Zorluk: Tatmin edici bir kazanç için büyük bir sermaye ortaya koymalısınız. Ek olarak, kazandığınız para genellikle enflasyon kaybına yakındır. Temel olarak (reel) aslında paranızın düşen değerini korumuş olursunuz.

12. Fon Yatırımı

fon

Ülkemizde son yıllarda fon yatırımlarına ciddi bir yönelim yaşanmaktadır. Artık hemen hemen her türlü kategoride çok farklı fonlar bulmak mümkündür. Fonlarda risk çok ama çok düşüktür. Ancak bu düşük risk nedeniyle genellikle mevduat faizinden daha fazla gelir sağlama fırsatı taşımaktadır.

Fon yatırımları her açıdan pasif gelir fikirleri arasında yer alıyor. Bir kere yatırım yaparsınız ve genellikle her ay para kazanmaya başlarsınız.

Fırsat: İyi bir gözlem yeteneğiniz varsa ve biraz piyasayı incelemeyi biliyorsanız, kazanç potansiyeliniz artacaktır.
Zorluk: Tatmin edici bir kazanç için büyük bir sermaye yatırıma ihtiyacınız var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Telegram’dan Para Kazanmak

13. Üyelik Topluluğu Oluşturma

üyeler

Son dönemde şirketlerin ilgisini büyük oranda çekmeye başlayan bir konudur. Pasif gelir sağlaması açından kesinlikle tatmin edici bir fikir. Ulaştığınız kitleye yönelik üyelik toplulukları oluşturmak için bir grup, web sitesi, sosyal medya hesabı kullanabilirsiniz.

Topluluk büyüdükçe insanlar size reklam verir ve genellikle çok az bir çaba ile önemli gelirler elde edebilirsiniz.

Fırsat: Sosyal iletişiminiz kuvvetliyse hayal dahi edemeyeceğiniz tutarlarda para kazanabilirsiniz.
Zorluk: Diğer pasif gelir fikirlerine göre sıfır mesai bu fikir için geçerli değildir. Haftada birkaç saat ayırmanız gerekir.

14. Domain Brokerliği

domain

Türkiye’de de son dönemin popüler pasif gelir kaynakları arasına girmiştir.

Domain bir web sitesinin adıdır. Örneğin, şuanda bulunduğunuz web sitesinin adı Superisfikirleri.com, dolayısıyla bu alan adının bir maddi değeri var.

Domain adlarının değeri spesifik olarak kısalığına, barındırdığı anlama ve o anlam ile ilgilenebilecek kişi sayısına bağlıdır. Aynı zamanda sırasıyla uzantı olarak en değerli domainler .com, .net ve .org olarak bilinir.

Son yıllarda ülkemizde gerçekleşen en pahalı domain satışları ise;

  • ada.com – 200.000$
  • mng.com – 140.000$
  • pedal.com – 25.000$
  • kanka.com – 15.000$

Domain brokerliğinde amaç değerli gördüğünüz bir domaini uygun fiyatlar ile satmak ve daha sonrasında bu alan adının gerçek bir müşterisi bulmak veya o müşterinin sizi bulmasını beklemektir. Pasif gelir kaynakları arasında yer alan bir iş fikridir. Çoğu domain brokeri ayda birkaç saatini bu işe ayırmaktadır.

Fırsat: İnternet kullanımının hızla arttığı ülkemizde domain piyasası hızla büyüyor. Trend değişimlerini inceleyerek birkaç yıl sonra çok değerli olabilecek domainleri keşfedebilirsiniz.
Zorluk: Domain brokerliğini profesyonel düzeyde yapmak için yüksek sermayelere ihtiyacınız var. Ortalama düzeyde talep gören sadece bir domainin piyasadaki fiyatı 3-4 bin liranın üzerindedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Az Sermaye ile Yapılabilecek 101 Karlı Yeni İş Fikirleri

15. Reklam Alanı Satışı

rklm (1)

Evinizde şirketlerin ilgisini çekebilecek bir reklam alanı varsa bunu kiraya verebilirsiniz. Ayrıca arabanıza giydirme reklamı alabilirsiniz. Ya da eğer sermayeniz varsa insanların ilgilenebileceği bir alanda kendi billboardınızı kurabilir ve kiraya verebilirsiniz. Reklam sektörü hızla büyüyor ve insanlar bu işten gerçekten güzel kazançlar elde ediyor. Üstelik bir kere yapılacak kurulum sonrasında düzenli pasif gelir sağlar.

Fırsat: Reklam sektörü hızla büyüyor. Her türlü reklam alanı kısa sürede müşteri bulabiliyor. Ayrıca genellikle bu anlaşmalar uzun vadeli yapılmaktadır.
Zorluk: Belediyeden izin almak zor olabilir. Ayrıca reklam vergileri bazı bölgelerde yüksektir.

16. Ortak Olma

ortak

En iyi pasif gelir fikirlerinden biri de pasif ortaklık yapmaktır. Zaten işleyen ve para kazanan bir şirkete gizli ortak olarak hiçbir ekstra mesai harcamadan para kazanabilirsiniz.

Önemli olan yıllar içinde düzenli gelir akışı sağlayan bir işletme bulmaktan geçiyor. Bunun için iyi bir araştırma yapmanız gerekecektir. Pasif gelir örnekleri arasında önem arz eden bir fikirdir. Arada bir şirketin mali durumunu incelemek dışında ekstra bir günlük mesainiz olmayacak.

Fırsat: Doğru şirketi bulabilirseniz eğer yıllar içinde gelir akışınız da büyüyebilir. Önemli olan anlaşmayı yaparken, anlaşmadan elde edilecek gelirin bir kısmının yine şirket için harcanması yönünde karar alabilmektir.
Zorluk: Doğru şirketi bulmak kolay değildir. Aynı zamanda çok iyi bir anlaşmaya ihtiyacınız olacak. İyi bir müzakereci ve avukatınız olmadan riskli bir yatırım olabilir.

İNCELEYİN: Yatırım Şirketi Kurmak

17. Lisans Satın Alma

lisans

İlginç bir pasif gelir fikri olmasına rağmen son yıllarda öne çıkıyor. Lisans ile satışı yapılan bir ürünün lisansını satın alarak, sonraki satışlardan pay kazanabilirsiniz.

Örneğin, bir müzik, kitap veya film olabilir.

Önemli olan halihazırda ne kadar satıldığı ve düzenli olarak ne kadar para kazandırdığı konusunda iyi bir uzmandan destek almanızdır.

Fırsat: Doğru ürüne yatırım yaparsanız ve yatırımınızın bir kısmını da lisans aldığınız ürün için reklama harcarsanız geliriniz büyük oranda artabilir.
Zorluk: Lisans aldığınız ürünü doğru seçememeniz durumunda gelir akışı gün geçtikçe değer kaybedebilir. Ek olarak düzenli bir gelir akışı sağlayan bir eserin lisansı için yüksek sermaye yatırımı gerekecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sahibini Zengin Eden Patlayacak İş Fikirleri

18. Tasarım

tasarım

İnsanların ilgi duyabileceği herhangi bir konuda harika bir tasarım ortaya koyarak bu ürünün satışlarından para kazanabilirsiniz.

Tasarım odaklı pasif gelir fikrinde genellikle en çok tercih edilen ürünler ise t-shirt, telefon kılıfı, kupa ve şapkalardır. Bu ürünler için güzel bir tasarımı ortaya koyduktan sonra satış yapılan platformlara satabilir ve kendi ürünlerinizin üretimini sağlayarak e-ticaret platformlarına dağıtabilirsiniz.

Yüzde 100 oranında pasif gelir fikirleri arasında yer almaz. Özellikle ürünleri kendiniz satmaya karar verirseniz ek mesai yapmanız gerekecektir. Dolayısıyla ek vaktiniz yoksa, bunu satın alacak e-ticaret platformlarını bulmanız gerekecek.

Fırsat: İlgi çekici trend bir tasarım oluşturmayı başarırsanız birkaç ay içinde hayal dahi edemeyeceğiniz tutarlarda para kazanabilirsiniz. Özellikle Z Kuşağı’na yönelik tasarımlar ortaya koymanız önerilir.
Zorluk: Tasarım teknik bilgi ve deneyim gereksinimi ister. Sıfırdan başlamak için birkaç aylık kurs deneyimi gerekecektir.

19. Yazılım – Program Üretimi

yazılım

Şu anda bu metnin size ulaşmasını sağlamaya aracılık eden çok sayıda yazılım ve program bulunuyor. Online dünyada gördüğünüz her şeyin temelinde yazılımlar ve programlar yatıyor. Çok büyük bir sektördür ve doğru bir yazılım veya o yazılım ile üretilen bir program aracılığıyla yıllar içinde düzenli bir kazancın kapısını aralayabilirsiniz.

Teknik olarak donanımlı bir konumda bulunuyorsanız, bu pasif gelir fikrinden para kazanmak nispeten daha kolay olacak. Ancak bir işletmeden hizmet alarak da hayal ettiğiniz yazılımı veya programı daha kolay bir şekilde hayata geçirebileceğinizi unutmayın. Bu sektörde önemli olan ihtiyaç duyulacak bir fikir bulabilmekten geçiyor. Fikirleri uygulamak yeterli sermayeniz varsa çok ciddi bir olasılık ile mümkündür.

Fırsat: İhtiyaca uygun bir yazılım veya tasarımı hayata geçirdikten sonra orta düzeyde bir reklam bütçesi ile önemli bir gelir akışı elde edebilirsiniz.
Zorluk: Dünyada her gün belki de on binlerce yeni yazılım ve programın ortaya çıktığı düşünüldüğü zaman rekabetin çok yüksek olduğunu belirtmek gerekir. Dolayısıyla yatırımlarınızın hiçbir zaman gelire dönüşebilmeme potansiyeli vardır.

20. Bilgi ve Deneyim İçeren Ürün Satışı

Udemy, Skillshare ve Coursera gibi platformlar aracılığıyla bir kere ürettiğini E-Kitap, Kurs Videoları veya çeşitli dokümanları satışa sunabilirsiniz.

Bu tür platformlarda bulunan milyonlarca kullanıcı genellikle bir konuda uzmanlaşmak ya da deneyimlerini güçlendirmek istiyor. Dolayısıyla onlara ekstra olarak katma değer oluşturacak içeriklere ihtiyacınız olacak.

Fırsat: İyi bir içerik oluşturarak yıllarca çok yüksek ve düzenli gelir elde etme şansınız var.
Zorluk: Rekabet çok yüksektir. Fark oluşturacak içerikler oluşturmak için büyük bir başlangıç çabası ortaya koymanız gerekir.

21. Kitap Yazmak

e kitap yazarak para kazanmak

2022 yılı itibarıyla Türkiye’de kitap okuma oranlarında önemli bir yükseliş var. Kitaplar uzun süre ortaya konan emek ve çabanın ardından ortaya çıkan bir üründür. Ancak kitaplar basıldıktan ve insanların erişebilecekleri noktalara yerleştirildikten sonra harika bir pasif gelir kaynağıdır. Başarılı bir kitap sahibine ömür boyu gelir kazanma fırsatı sağlayan bir yan gelir aracıdır. Günümüzde başarılı bir veya birkaç kitap sahibi olduğu için hayatı boyunca hiç çalışmasına gerek olmayan sayısız yazar vardır. Dolayısıyla bu alanda kendinizi geliştirerek iyi bir kitap ortaya çıkartabilirseniz; satıldıkça düzenli olarak pasif gelir elde edebilirsiniz.

Fırsat: Türkiye’de kitap okuma oranları hızla yükseliyor. Ayrıca e-kitap yazarak ciddi bir maliyetten de kurtulabilirsiniz.
Zorluk: Kitap yazmak her açıdan zorlu bir süreçtir. Bu alanda deneyim ve tecrübeye sahip olmalısınız.

22. Telif Haklarına Yatırım Yapın

telif hakkı

Pasif gelir sağlamak isteyenlerin tercih edebileceği fikirlerden biri de telif haklarına yatırım yapmaktır. Bir müziği, filmi, oyunu, uygulamayı veya telif hakkı ile lisanslanabilecek herhangi bir şeyi satın alabilir ya da ortak olabilirsiniz. Bu sayede hiç çalışmadan; ilgili ürününüzü kullanmak isteyen herkesten lisanslar aracılığıyla pasif gelir elde edersiniz. Lisanslama aracılığıyla pasif gelir elde etmek için tabi ki sermaye ihtiyacınız olacak.

Fırsat: Ülkemizde hızla büyüyen bir sektördür. Telif haklarına yönelik yasalar hızla gelişiyor.
Zorluk: Telif hakkı satan kişileri ve işletmeleri bulmak zordur ve sermayeniz yüksek olmalıdır.

23. Araç Kiralayın

araç kiralama

Pasif gelir sağlamanın en iyi yollarından biri de araç kiralama için kendi aracınızı kiraya vermek veya bir araç satın alarak bir kiralama şirketine devretmektir. Türkiye’de oldukça yoğun bir şekilde kullanılan araç kiralama hizmetleri pazarındaki yükselişten faydalanmak üzere ilgili sektöre yatırım yapabilirsiniz.

Son dönemde ülkemizde araç fiyatlarında yaşanan artıştan yüzde 24 daha fazla düzeyde kiralama hizmeti artışı yaşanmıştır. Bu sayede araç kiralama sektöründe maliyete göre gelir oranında daha fazla artış kaydedilmiş ve sektör daha cazibeli hale gelmiştir.

Araç kiralama, doğru şekilde yapıldığında pasif bir gelir kaynağı olabilir. Örneğin, aracınızı kiralama şirketleri gibi profesyonel kuruluşlara teslim ederek, onların işletme modeline uygun olarak kiralamalarını sağlayabilirsiniz. Bu sayede aracınızın bakım ve onarımı, sigortası ve diğer tüm maliyetleri size ait olmakla birlikte, kira bedeli olarak düzenli bir gelir elde edebilirsiniz. Ancak bu işi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Örneğin, aracınızın değeri, yıpranma oranı, kira bedeli gibi faktörlerin doğru bir şekilde hesaplanması gerekmektedir.

Fırsat: Araç kiralama fiyatlarında ciddi artış yaşanıyor.
Zorluk: Araç fiyatları sebebiyle başlangıç sermayesi yüksektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: E-Kitap Yazarak Para Kazanmak

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Çok Para Kazandıran Siteler

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yürüyerek Para Kazanma

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Para Kazandıran Hobiler

İNCELEYİN: Western Union Bayilik

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

“Düzenli Gelir İçin En İyi 23 Pasif Gelir Kaynakları ve Yatırımları” üzerine 13 yorum

  1. Haha pasif gelir için yani öncelikle büyük bir sermayeye ihtiyaç var. Türkiye’de para kazanmak diye birşey yok. Para kazanabilmek için bile paraya ihtiyacın var.

    Yanıtla
    • Şükriye hanım merhabalar, rica etsem detaylı bir şekilde açıklar mısınız nasıl bloglar yazıyorsunuz nerede yayımlıyor kazancınız nedir? Sevgiyle kalın..

      Yanıtla
    • Merhaba, bu konuyla ilgili Türkçe bir e-kitap yazdım.İnternetten fotoğraf,çizim,video ve 3d model satarak nasıl para kazanılabileceğini detaylarıyla anlatıyorum.Kazancınızı döviz olarak nasıl çekeceğinizle ilgili ek bölüm dahi var.
      Googleplay satınalma linki aşağıdadır.

      Yanıtla

Yorum yapın