Ticaret ile ilgilenen ve özellikle e-ticaret ile para kazanmak isteyenlerin en çok sorun yaşadığı kısımlardan biri de minimum kar marjı hesaplaması yapmaktır. Son yıllarda artan rekabet ortamı nedeniyle ayakta kalmakta sorun yaşayan işletmelerin büyük bir kısmının doğru bir kar marjı hesaplaması yapmadığı ortada. Aynı sorunu yaşamamak adına, özellikle perakende ticareti yapanların minimum kar marjı hesaplamasını en iyi şekilde yapması tavsiye edilir.
Perakende sektöründe minimum kar marjı hesaplaması yapmak için brüt ve net kar marjı hesaplamaları hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
BRÜT KAR MARJI NEDİR?
Kar marjı, bir ürünü elde etmek için harcanan para ile bir ürünü sattıktan sonra elde edilen para arasındaki orandır.
Kısaca, 100 TL’ye alınan bir ürünün, 200 TL’ye satılması durumunda elde edilen kar marjı yüzde 100’dür. Çünkü, ürün 100 TL’ye alınmıştır ve satıldıktan sonra 100 TL daha kazanılmıştır. Dolayısıyla elde edilen gelir ana paranın 2 katı yani yüzde 100 fazlasıdır.
Ancak bir ürünün alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki rakam sizin gerçek kazancınıza işaret etmez. Çünkü bir ürünün alım – satımı sırasındaki tek maliyetiniz, o ürünün alış fiyatı değildir. Dolayısıyla yalnızca ürünün alış ve satış fiyatı arasındaki kazanç oranına Brüt Kar Marjı adı verilmektedir.
İNCELEYİN: Al – Sat Yapmak
NET KAR MARJI NEDİR?
Bir ürünün alınması ve satılması arasındaki tek giderinizin, ürünün alımı için harcanan para olmaması durumunda; net kar marjı hesabı yapmanız gerekiyor. Örneğin, bir ürünü 100 TL’ye aldınız ancak o ürünü dükkanınıza getirirken biraz daha para harcamak zorunda kaldınız. Dolayısıyla ürünü 100 TL’ye aldınız ancak o ürünü satmadan önce bir gider daha oluştu. Dolayısıyla artık satın aldığınız ürünün size maliyeti 100 TL’nin üzerine çıkmıştır.
Net kar marjını hesaplamak için öncelikle bir ürünü sattıktan sonra elinize geçen paranın ne kadarlık kısmının maliyetlere gittiğinizi hesaplamanız gerekiyor.
Bir örnek vermek gerekirse,
100 TL’ye aldığınız bir ürün için, 10 TL nakliye, 5 TL vergi ödemeniz durumunda artık o ürünün ana maliyeti 115 TL olmuştur. Bu durumda ilgili üründen yine yüzde 100 kazanç sağlamak isterseniz, satışa sunmanız gereken ana rakam 230 TL olmalıdır.
Net kar marjı hesaplamasını her zaman etkili bir şekilde gerçekleştirmeniz tavsiye edilir. Net kar marjını hesaplarken, vergi ve fatura ödemelerinin Türkiye’de aylık hesaplanıyor olması nedeniyle; aylık ciroyu baz almanız tavsiye edilir. Çünkü, işletmenin kira, fatura ve vergilerinin tamamı da ilgili işletmede satışa sunulan ürünlerin maliyetini artıran bir unsurdur.
Başka bir kapsamlı örnek sağlamak gerekirse,
Bir işletmede, 100.000 TL’ye ürün alındığını ve ay sonunda da ilgili ürünlerden 200.000 TL ciro elde edildiğini varsayalım. Brüt kar marjı yüzde 100 olacaktır. Net karı hesaplamak için de işletmenin tüm giderlerini ana maliyete hesaplamanız gerekiyor.
Bir işletmenin giderleri şunlar olabilir;
- Elektrik
- Doğalgaz
- Su
- Kira
- Mutfak giderleri
- Temizlik giderleri
- Vergiler
- Personel masrafları
Tüm bunların da 20.000 TL daha gider oluştuğunu varsaymanız durumunda, işletmenize aldığınız ürünlerin aslında 120.000 TL maliyet oluşturduğunu hesaplayabilirsiniz. Bu durumda da, net karınız yüzde 100 değil, yüzde 66 düzeyindedir.
İNCELEYİN: Sıfırdan Ticarete Atılmak
PERAKENDE TİCARETTE KAR MARJI NE KADAR OLMALI?
Perakende ticarette zarar etmemek ve gelişen Türkiye ekonomisi piyasasında büyüme adımlarını atabilmek için belirli bir rakamdan daha fazla gelir elde etmeniz tavsiye edilir. Bu rakam uluslararası normlar çerçevesinde, ülkedeki ortalama faiz düzeyinden fazlasını işaret etmektedir.
Türkiye’de 2023 yılının son çeyreği itibarıyla bankaların ortalama faiz oranı yüzde 5 düzeyinde bulunmaktadır. Bu sebeple perakende ticarette rekabetçi yapınızı koruyabilmeniz amacıyla mutlaka yüzde 5 net kardan fazlasını kazanmanız gerekiyor. Eğer net kazancınız aylık yüzde 5‘ten daha az düzeyde bulunuyorsa, aslında enflasyon karşısında para kazanmadığınız anlamına gelecektir.
Ülkemizdeki büyük e-ticaret platformlarının aylık net kazancı ise yüzde 9 ile 14 arasında bulunmaktadır.
İNCELEYİN: Üretim Fikirleri