AVM’de Stant Açmak [2023’te Kiralama Ücretleri ve Nasıl Yapılır?]

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Alışveriş Merkezleri’nde stant açmak için rehberimizde yer alan bilgileri kullanabilirsiniz. İlgili rehberimizde bir AVM’de stant açmak için gerekli olan şartlar, kiralama ücretleri ve stantın nasıl kurulacağına ilişkin ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Veriler 2023 yılına aittir.

Türkiye’nin hemen hemen tüm illerinde Alışveriş Merkezleri’ne (AVM) rastlamak mümkün. Bir girişimci ve yatırımcı olarak AVM’lerde düşük sermaye ile açılabilen stant fikirlerini mutlaka incelemeniz önerilir. Birçok stant fikrini 60 bin lira gibi bir ücretle hayata geçirmek mümkünken; aylık geliri bu rakamın bile üzerinde olabiliyor.

AVM’de stant açmak her yönüyle düşük sermaye ve düşük planlama ile başlatılabilecek karlı ve potansiyeli yüksek iş fikirleri arasında yer almaktadır. Nereden başlayacağınızı ve neye sahip olmanız gerektiğiniz hakkında açık uçlu sorulara sahipseniz; rehberimiz AVM’de stant kurmak ile ilgili yaşayabileceğiniz sorun karşısında bir el kitabı işlevi görecektir.

AVM’DE NASIL STANT AÇILIR?

Genel olarak yeterli sermayesi olan girişimciler için AVM’de stant açmak çok zor değildir. Birçok girişimci ve yatırımcı bunun çok zahmetli veya çok maliyetli olduğunu düşünüyor. Aslında güzel bir fikriniz, heyecanınız ve motivasyonunuz varsa işiniz çok kolay.

AVM’de stant açmak için yapmanız gerekenler adım adım şöyle:

  1. AVM’leri İncelemek
  2. Stant fikrini netleştirmek
  3. AVM Yönetimi ile temasa geçmek
  4. Sermayenizi tamamlamak
  5. İşletme ruhsatı almak
  6. AVM’deki stant alanını kiralamak
  7. Standı kurmak
  8. Personel istihdam etmek
  9. Toptancıları belirlemek
  10. Pazarlama ve Reklam

Tüm adımları birer birer ilerleterek; kendi standınızı yaklaşık 2 hafta içerisinde kurabilir ve müşteri kabul etmeye başlayabilirsiniz.

1. AVM’LERİ İNCELEMEK

İlinizde size yakın noktadaki bir AVM’ye giderek buradaki stantların listesini hazırlamak ile; AVM’de hangi standı açmaya karar vereceğiniz konusundaki çalışmayı başlatabilirsiniz.

AVM’ler illerin tüketici sirkülasyonun en yüksek olduğu noktalardır. Buralardaki işletmelerin neredeyse tamamı önemli bir müşteri kitlesinin uğrak noktalarıdır. Dolayısıyla farklı bir markaya yönelik ziyaret gerçekleştiren tüketici; henüz alışveriş refleksinin doruklarında gezerken, sizin işletmenizdeki ürünler ile karşılaşmaktadır. Bu nedenle AVM’lerdeki işletmelerin ciroları yüksektir.

İlinizdeki AVM’yi veya varsa tüm AVM’leri ziyaret edin. Dikkatli bir inceleme sonrasında hangi AVM’de hangi stantların olduğunu kayıt edin ve AVM’de vakit geçirerek en yoğun iş hacmine sahip olan stantları inceleyin. Birden çok AVM’ye sahipseniz ve bir AVM’de iş yapan bir stant, diğer AVM’de yoksa; Bingo! Önemli bir girişim için fırsat ayağınıza gelmiş olabilir.

2. STANT FİKRİNİ NETLEŞTİRMEK

AVM’de stant açmak hususunda en çok dikkat etmeniz gereken husus doğru stant fikrini bulmaktır. Bu süreç çok kritiktir. Potansiyeli en yüksek stant fikri ile harekete geçmeniz gerekiyor.

Ülkemizde AVM stantları genellikle birbirine benzer niteliklerdedir. Eğer araştırma aşamasında bulunuyorsanız; en çok dikkate değer olan stant fikirleri şunlardır:

Listede yer alan saat standı dışındaki tüm stant fikirlerini düşük sermayeler ile hayata geçirebilirsiniz. Önemli olan gerekli sermaye dışında sahip olmanız gereken niteliklerdir. Bir ürünü ucuza mal edemiyorsanız o ürünün kar marjının büyük kısmını rekabet sırasında kaybedebilirsiniz.

Stant fikrini netleştirmek için; o iş için gerekli maliyetleri ve piyasada o ürün için rekabetçi fiyatı göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Aynı zamanda stantta siz çalışmayı planlıyorsanız; o ürünü en iyi şekilde müşteri için hazırlayabileceğinizi de gözden geçirin.

Örneğin, mısır standı açmak istiyor ama çok iyi bir mısır hazırlayabileceğinizi bilmiyorsanız. Orada sorunla karşılaşacaksınız.

İNCELEYİN: AVM Stant Fikirleri

3. AVM İLE TEMASA GEÇİN

AVM’de stant açmak için yapmanız gereken en önemli adımlardan biri de AVM yönetimi ile temasa geçmektir. AVM yönetimi ile görüşerek boş stant alanının bulunup bulunmadığını inceleyin. Ardından ilgili boş stant yerleri için istenen kiralama ücretini, standı kurmak için gerekli şartları ve belgeleri öğrenin. Bunlar sürecin devamı için önemlidir. Dolayısıyla sonraki adıma geçmeden önce mutlaka bu bilgilere sahip olmanız gerekiyor.

Hiçbir masraf yapmadan önce neye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenin. Bazı AVM’lerde bazı stantları kurmak için de izin yoktur. Ayrıca birbirinin aynısı 2 standın da kurulmasına izin verilmez. Dolayısıyla bir Parfüm standı varsa siz ikincisini kuramazsınız.

AVM’lerin çoğunda ek olarak koku ve ses standardı vardır. Koku ve ses konusunda problem çıkartacak bir stant da kurmanıza çoğu zaman izin verilmeyecektir.

4. SERMAYENİZİ TAMAMLAMAK

AVM fikrini bulduktan ve AVM’deki stant kurma şartlarını öğrendikten sonra sermayenizin bu iş için yeterli olup olmadığını incelemeniz gerekiyor. Sermaye sorunu yaşayacağınızı düşünüyorsanız; bunu önceden bilmek ve ona göre hareket etmeniz önemlidir.

“İşletmemi açayım sonrasına bakarız” şeklindeki bir düşünce ile yola çıkmanızı asla önermiyoruz. Mutlaka işletmenin ilk 6 ay hiç para kazandırmamasını göz önüne alarak bir nakit planlaması yapmanız gerekiyor.

Ortalama olarak bir standı kurmak için 20 bin lira gereklidir. Her ay da yaklaşık 5 bin liralık kira ve 3 bin lira personel maaşı ödemeniz gerekecek. İlk 6 ay için hiç iş yapmamanız durumunda; 50 bin liralık en nakite ihtiyacınız olacağını unutmayın. Bu nedenle AVM’de stant açmak istiyorum diyen girişimci ve yatırımcıların en az 70 bin lira nakite sahip olması gerekiyor.

5. İŞLETME RUHSATI ALMAK – GEREKLİ BELGELER

AVM’de stant açmak için bazı bölgelerde ek olarak belediyeden ruhsat almak gerekiyor. Ancak bazı AVM’lerde ruhsat işlemleri ana elden yönetilmektedir. Dolayısıyla ek ruhsat almanıza gerek yok. Ancak AVM’lerdeki her işletmenin mutlaka fiş kesmesi gerekiyor. Bunun için de yazar kasaya ihtiyacınız olacak. Yazar kasa almak için de ilinizdeki vergi dairesinden şirket açılışı yapmanız gerekiyor.

İşletmenizi hangi şirket düzeyinde açacağınızı belirlemek için bir muhasebeciye başvurmanızı mutlaka öneririz. Bazı şirket türlerine ihtiyacınız olmayabilir ve fazla vergi ödemesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Şirket açmanız gerekiyorsa; şirket açmak için gerekli belgeler:

  • Noterden alınacak muhasebeci vekaleti
  • Noterden alınacak imza beyannamesi
  • Kira kontratı
  • İkametgah belgesi
  • Şirket sahibinin iki adet fotoğrafı

6. STANT ALANINI KİRALAMAK

AVM yönetimi tarafından yer kiralaması için istenen şartları tamamladıktan sonra stant alanını kiralama aşamasına geçmeniz gerekiyor. AVM’de stant alanını kiralamak için muhtemelen çok yüksek bedeller ile karşı karşıya kalacaksınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Butik Açmak

AVM STANT KİRALARI ve ÜCRETLERİ

Ortalama olarak işlek ve çok popüler AVM’lerde stant alanı için 1m2 ücreti 150 Dolar civarında bulunmaktadır. Stantlar için genellikle yaklaşık 6-7 metrekare alana ihtiyaç vardır. Dolayısıyla aylık kiranız ortalama bin 300 dolar düzeyinde olacaktır.

Daha düşük iş hacmine sahip olan 2’nci sınıf AVM’lerde ise 1 metrekare stant alanı için 110 dolar düzeyinde kira talep edilmektedir. Bu tür AVM’lerde ise minimum kiralama alanı 10 metrekare olabilmektedir. İlgili anlaşma çerçevesinde mutlaka bunun için bir sınırlama ile karşı karşıya olacağınızı unutmayın. Yani işe koyulurken; bana sadece 4 metrekare alan yeterli gibi bir planlama yapmaya çalışmayın.

AVM’lerde stantlar için genellikle 2 yıllık kontrat imzalanmaktadır. Bu kontrat süresini uzatarak; kirayı düşürmek için pazarlık şansınızı artırabilirsiniz. Ancak unutmayın, ilgili alandan çıktıktan sonra bu kirayı ödemek durumunda kalacaksınız. O nedenle 2 yıldan uzun bir kontrat imzalamanızı önermiyoruz.

AVM’lerde genellikle stant alanı kirası dışında ek bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Standart olarak AVM’nin güvenlik gibi masraflarınıza ortak olduğunu belirtmek gerekiyor. Ancak ilgili alanı kiralamak için ek bir ücret talep edilmez.

7. STANDI KURMAK

AVM’de alanı kiraladıktan sonra planladığınız ölçüde bir stant kurulumu yapmanız gerekiyor. AVM yönetimi genellikle kiralama yapılmadan önce; kurulacak olan standın görsellerini talep etmektedir. Bu nedenle bu süreci kiralama başvurusu öncesinde tamamlamanız gerekiyor.

Büyük şehirlerde dilediğiniz tarzlarda stant hazırlayan işletmeler vardır. Ayrıca bu süreç genellikle bayilikler üzerinden yürütüldüğü için; muhtemelen elinizde kuracağınız işletmenin görselleri vardır. Bunun dışında kendi iş fikrinizi hayata geçirmek için bir stant hazırlama şirketinden veya kabataslak bir imalatçı üzerinden stant kurulumu yapmanız gerekecektir.

8. PERSONEL İSTİHDAM ETMEK

Türkiye’de AVM’ler genellikle 12 saat açık bulunmaktadır. Bazı AVM’lerde ise bu süre 14 saate çıkabilmektedir. Bu sürenin tamamını tek bir personel ile yürütmek elbette zordur. Bu nedenle vardiyalı 2 personele ihtiyacınız olabilir. Eğer siz de stantta müşterilere hizmet sağlayacaksanız; bu durumda tek bir personel daha istihdam etmeniz gerekiyor.

Personel alımlarınızı İŞKUR üzerinden gerçekleştirerek çeşitli teşvik ve desteklerden faydalanabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Av Malzemeleri Bayi Dükkanı Açmak

9. TOPTANCI BELİRLEMEK

Stantta ürün satışı gerçekleştirmeniz durumunda; bu ürünleri olabilecek en iyi kalitede ve en iyi fiyatta müşterilere sunmanız gerekiyor. Bunu başarmak elbette ilk süreçte çeşitli sorunlar ile karşılaşmanıza neden olabilir. Ancak doğru toptancıyı bulana kadar mutlaka araştırma gerçekleştirmenizi öneriyoruz.

İşletmenizin gün gün büyümesini sağlamak ve daha kaliteli bir hizmet sağlamak amacıyla mutlaka kaliteli bir veya ihtiyacınız ölçüsünde birkaç toptancı ile anlaşmanız gerekiyor. Ürünlerin hızlı ve taze bir şekilde elinize ulaşması çok kıymetli bir husustur. Dolayısıyla bu süreci iyi bir şekilde planlamanızı öneririz.

10. PAZARLAMA ve REKLAM

AVM’lerdeki stantlar için de pazarlama ve reklam son derece kıymetli bir konudur. İlinizdeki yerel medya kuruluşlarına küçük bütçeler ile reklam vererek süreci planlamaya başlayabilirsiniz. Aynı zamanda Twitter, Facebook ve Instagram başta olmak üzere; ilgili sosyal medya hesaplarınızın kurulması; Google Benim İşletmem’de harita konumuzun yer alması ve sermayeniz ölçüsünde bir web sitesi kurmanız önerilir.

Aynı zamanda ilgili platformlarda da reklam vererek online görünümünüzü büyük ölçüde artırabilirsiniz. Tüm reklamlar sonrasındaki geri dönüşleri de mutlaka titizlikle incelemeniz ve raporlamanız gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ejderha Nefesi İşi Yapmak

İNCELEYİN: Rossmann Bayilik

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

“AVM’de Stant Açmak [2023’te Kiralama Ücretleri ve Nasıl Yapılır?]” üzerine 4 yorum

    • Merhaba,

      AVM’lerde kiralama ücretleri dövizledir. Son dönemde dövizdeki ciddi artış nedeniyle; sorunlar yaşandığı doğrudur.

      Yanıtla

Yorum yapın