Sabun üretimi yapmak ülkemizde önemli potansiyel taşıyan üretim fikirleri arasında bulunmaktadır. Siz de sabun imalathanesi açmak üzere bir girişimde bulunmayı planlıyorsanız; bu rehberde sabun üretimi yapmanın tüm aşamaları ve fizibilite çalışmalarına ilişkin ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.
Türkiye’de sabun sektörü oldukça gelişmiş bir sektördür ve ülke genelinde 50’yi aşkın orta ve büyük çaplı sabun üreticisi bulunuyor. Birçok tesis de kayıtsız olarak küçük imalathanelerde üretim gerçekleştiriyor. Ülkemizde sabun üretimi 2023 yılı itibarıyla sanayi sektörünün önemli bir parçasıdır ve yıllık üretim kapasitesi gün geçtikçe artış gösteriyor.
Son yıllarda döviz kurlarındaki artış sebebiyle ülkemizdeki birçok sabun üretimi tesisi kaliteli ürünlerini yurt dışı pazarlara yönlendirmektedir. Dolayısıyla son yıllarda doğal ve organik Türk sabunları yurt dışı pazarlarda da önemli bir rekabetçi ürün haline gelmiştir.
İÇİNDEKİLER
1. SABUN ÜRETİMİ İÇİN TEMEL BİLGİLER
Sabun üretimi yapmak düşündüğünüz kadar zor bir süreç değildir. İşletmeyi kurmak üzere ihtiyacınız olacak olan imalathane için belirli bir alan belirlenmesi ile başlayan bu süreçten önce bilmeniz gereken bazı temel bilgiler vardır.
Öncelikli olarak sabun üretimi kimyasal bir süreçtir. Bu sebeple işletmenizde mutlaka kimya konusunda yetkin ve ilgili üniversite bölümünden mezun bir teknik personel bulunmalıdır. Bu işletmeyi açmadan önce tamamlanması gereken bir süreçtir. Aynı zamanda bir kimyevi tesis söz konusu olduğu zaman güvenlik de son derece önemlidir. İşletme güvenliği de henüz işletme kurma aşaması öncesinde bir strateji olarak ele alınmalıdır.
Sabun üretimi birçok üretim imalathanesine benzer olarak 500 metrekarelik bir alanda yapılabilmektedir. Üretimdeki en büyük ihtiyaç ise nitelikli personeldir. Ortalama bir işletmede 8 ile 15 arasında personel çalışmaktadır. Elbette tüm personeller doğrudan üretim aşamasında yer almayacaktır. Üretim aşaması için alanında yetkin 6 personel ihtiyacı bulunmaktadır.
Sabun üretim tesisleri hızlı para kazandıran işletmeler arasında değildir. İşletmeyi kurma aşamasında bulunuyorsanız ve yeterli sermayeye sahipseniz; para kazanmaya başlamanız bir yılı bulabilir. Daha hızlı para kazanmayı düşünen girişimcilerin mutlaka üretilen sabunları piyasaya hızlı sunmak için çeşitli anlaşma ve işbirliklerine ihtiyacı olacaktır.
2. İMALATHANE YERİ SEÇİMİ
Sabun üretimi yapacak bir imalathane için en önemli ihtiyaçlardan biri imalathane yeri seçimidir. Organize sanayi bölgeleri bu iş için en iyi alanlardır. Düşük kira seçeneklerine ek olarak elektrik, su ve doğalgaz indirimi ile çeşitli teşvik ve desteklerden faydalanmak için ilinizde bulunan organize sanayi bölgelerine başvurarak yer talebinde bulunabilirsiniz. Ülkemizde ne yazık ki birçok OSB’de mevcut tüm alanlar doludur. Böyle bir sorun yaşıyorsanız 500 metrekare büyüklüğünde şehirden uzak ve tek katlı bağımsız bir yapı bulmanız gerekir.
İNCELEYİN: Zengin Eden Üretim Fikirleri
3. SABUN YAPIMI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Farklı sabun türleri için gerekli olan malzemeler birbirinden elbette farklı olacaktır. Bu sebeple işletme kurulumunda ihtiyacınız olan kimya konusundaki uzman personel ile üretmeyi planladığınız ürün için gerekli malzemeleri temin etmenizi öneririz.
Genel olarak sabun üretimi için gerekli malzemeler şöyle:
- Bitkisel yağlar (zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, palm yağı vb.)
- Sodyum hidroksit (NaOH)
- Su veya süt
- Esansiyel yağlar (isteğe bağlı)
- Renklendirici (isteğe bağlı)
- Kalıp veya kaplar
4. YAĞ TERCİHİ
Sabun üretiminde en kritik karar aşaması yağ sürecinde yaşanmaktadır. Doğru yağ seçimi yaparak sabun üretiminde daha başarılı olabilirsiniz. Yine de üretmeyi planladığınız ürüne bağlı olarak gerekli yağda da değişiklikler yaşanacaktır. Ülkemizde ve dünyada en çok kullanılan yağlar arasında zeytinyağı dikkat çekmektedir. Ancak en pahalı yağlardan biri olan zeytinyağı için planlama yapacak olan işletmelerin dikkatli olmasında yarar var.
Sabun üretiminde kullanılan en popüler yağlar:
- Zeytinyağı: Cilt dostu ve nemlendirici bir yağdır.
- Hindistan cevizi yağı: Sabunun cildi yumuşatmasına ve nemlendirmesine yardımcı olan bir yağdır.
- Palm yağı: Sabunun sertleşmesine ve dayanıklılığının artmasına yardımcı olan bir yağdır.
- Kakao yağı: Yumuşak ve pürüzsüz bir sabun yapmak için kullanılır.
- Ayçiçek yağı: Ucuz ve kolay bulunabilen bir yağdır.
5. ÜRETİMDE EN ÇOK YAŞANAN SORUNLAR
Sabun üretimi yapmak için kurulan imalathanelerde ilk ürünlerde genellikle benzer sorunlar yaşanmaktadır. Bu işletmenizin başlangıç sermayesini heba etmenize neden olabilir. Dolayısıyla işletmeyi kurma aşamasında ilk üretilecek olan ürünlerde sık yaşanan sorunlara karşı hazırlıklı olmanız ve bu sorunları yaşamamak adına deneyimli personelden yardım almanız tavsiye edilir.
Sabun üretiminde en çok yaşanan sorunlar:
- Yanlış formül
- Yanlış ölçüm
- Sabunun kuruması
- Sabunun kabarması
- Koku sorunu
6. SABUN SEKTÖRÜ TERİMLERİ
Sabun sektörüne girmeyi planlayan girişimci ve yatırımcıların sektöre daha hızlı giriş yapması ve mevcut kaynaklardan en iyi şekilde faydalanmak adına öğrenmesi gereken bazı terimler var. Bu terimleri iyi bir şekilde kavrayarak sektöre daha hızlı ve etkili bir giriş yapabilirsiniz. Elbette sabun gibi önemli bir sanayi kolu söz konusu olduğu zaman kat etmeniz gereken çok yol olacak.
En sık kullanılan terimler ise şöyle:
- Sabun bazı: Sabun yapımında kullanılan ana bileşenlerden biri olan, sodyum hidroksit ve yağların karışımından oluşan bir madde.
- Doğal esansiyel yağlar: Sabun yapımında kullanılan doğal bitkisel yağlardan elde edilen selüloz bileşikleri.
- Süper yağlama: Sabun yapımında kullanılan bazı yağların, sabunun kurumasını engellemek için sabun karışımına sonradan eklenmesi işlemi.
- Saponifikasyon: Sabun yapımının temel kimyasal reaksiyonu. Yağlar ve sodyum hidroksit ile yapılan bir reaksiyon sonucunda sabun oluşur.
- İyileştirme: Sabunun olgunlaştırma süreci. Bu süreçte sabun, havalandırılmış bir ortamda belli bir süre bekletilir. Bu süreç sabunun daha uzun süre dayanmasını sağlar.
- Kalıpla dökme: Sabunun üretildikten sonra kalıplara dökülerek şekillendirilmesi işlemi.
- Karıştırma: Sabun yapımında malzemelerin iyi şekilde karışması için yapılan işlem.
- Glikerin: Yağların saponifikasyonu sonucu oluşan yan ürün. Sabunun cilt bakımı ve nemlendirme özelliklerinden sorumludur.
- pH: Sabunun asit veya alkalinliğini ölçmek için kullanılan bir terimdir.
- Parfüm: Sabunlara hoş bir koku vermek için kullanılan aroma bileşenleri.
İNCELEYİN: Fabrika Kurmak
7. KALİTE KONTROL SÜRECİ
Sabun stratejik kullanıma sahip bir üründür. Bu sebeple ülkenin her noktasında satışa sunulan ürünün belirli kalite kontrollerinden başarıyla geçmesi gerekir. Aksi durumda işletmeniz için kritik sorunlar karşı karşıya kalabilir ve kısa sürede işletmenizin batışını izleyebilirsiniz. İşletmenizde mutlaka bir kalite kontrol birimi bulunmalıdır. Bu birimde sabunlar için aşağıdaki tüm testlerin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğinden emin olmanız gerekir.
- Ph kontrolü
- Nem kontrolü
- Bileşen kontrolü
- Koku testi
- Renk testi
- Test yıkaması
8. GEREKLİ MAKİNE VE TEÇHİZATLAR
Sabun üretimi birçok benzer ürünün oluşturulmasına göre daha düşük makine ve teçhizat talebi içeren bir üründür. Sabun imalathanesi kurmayı düşünen girişimcilerin aşağıdaki makine ve teçhizatları bulundurması gerekir. Bunlara ek olarak, üretimi yapılması planlanan farklı ürünler için de farklı makine ve teçhizatlara ihtiyaç olacağını belirtmek gerekir.
Sabun tesislerinde en çok karıştırıcı, ısıtıcı, kesici ve paketleme makinelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlara ek olarak çeşitli ölçümlerin yapılmasını sağlayan son teknoloji teçhizatlara da ihtiyacınız olacak.
9. NE KADAR SERMAYE LAZIM
Sabun üretimi yapmak için gerekli maliyet son yıllarda artan döviz kurları nedeniyle oldukça artmıştır. Sorun o kadar büyümüştür ki, maalesef artık bu tür tesislerin kurulumu için gerekli sermayeyi Türk Lirası cinsinden belirtmek oldukça zor hale geldi. Çünkü artan döviz kurları nedeniyle bu tür işletmeleri kurmak için gerekli Türk Lirası cinsinden maliyet her gün artmaktadır. Ortalama olarak 500 metrekare alana kurulmuş bir sabun imalathanesini kurmak için 120.000 dolar sermaye ihtiyacınız var. İşletmenin spesifik ürünler ile donatılması durumunda sermaye miktarı yüzde 50 oranında artış gösterebilir.
10. NE KADAR KAZANDIRIR
Sabun üretimi yapan tesislerin para kazanma potansiyeli genellikle işletmenin ilk yılının ardından ortaya çıkacaktır. Bu tür işletmelerde en önemli ihtiyaç üretilen ürünün piyasaya çok hızlı bir şekilde ulaştırılması ve yoğun pazarlarda satışa sunulmasıdır. Dolayısıyla işletmenizde elde edilen ürünleri hızlı ve etkili pazarlara sunmayı başarırsanız para kazanma potansiyeliniz büyük ölçüde artacaktır. Ortalama olarak yüzde 75 kapasite ile çalışan 500 metrekarelik bir sabun üretim tesisi aylık 15 ile 20 bin dolar arasında net kazanç sağlamaktadır.
İNCELEYİN: 100 Bin TL İle İş Kurmak
Bu iş ile aylık 200 bin kazanan bir arkadaşım var.
teşekkürler