Etkin Bir Dinleyici Olmak İçin 10 İpucu!

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Etkin bir dinleyici olmak iş dünyası için kritik öneme sahip konulardan biridir. Doğru dinleme tekniğine sahip olarak özellikle toplantılarda, iş görüşmelerinde veya çeşitli anlaşma toplantılarında öne geçebilir ve daha iyi bir performans gösterebilirsiniz.

Etkin bir dinleyici olmak için neler yapabiliriz diye düşünenler için bu rehberde birbirinden etkili 10 ipucuna yer vereceğiz. Her adımı en iyi şekilde kullanarak daha iyi bir aktif dinleyici olabilirsiniz.

1. GÖZ TEMASI KURUN

göz teması

Aktif dinleyici olmanın en önemli unsurlarından biri karşınızdaki kişi ile göz teması kurmaktır. Göz teması kurmak konuşan kişiyle aranızdaki bağı güçlendirecektir. Kişi bu sayede sizin onu dinlediğinin farkına varacaktır. Elbette bu süreç doğal olarak ilerlemelidir. Sık ve sert bir göz teması karşınızdaki rahatsız edebilir. Bu nedenle uzun süreli göz teması yerine konuşmanın akışına göre zaman zaman göz temasını kesmek ve yeniden kurmanız gerekir. Göz teması kurarken yüz ifadenizin de önemli olduğunu hatırlatmak gerekir. Sıcak ve samimi bir ifade güven aşılayacaktır.

2. ANLAMAYA ÇALIŞIN

anlamaya çalışmak

Aktif ve etkin bir dinleyici olmak için en önemli unsurlardan biri de karşınızdaki kişiyi anlamaya çalışmak için çaba göstermektir. Dinleme becerilerinizi geliştirmek için karşınızdaki kişinin fikirlerini ve duygularını anlamaya çalışmaya odaklanmalısınız. Karşınızdaki kişiyi anlamak için fikirlerini yargılamak ya da karşı tez üretmeden önce onu iyi bir şekilde dinlediğinizden ve anladığınızdan emin olmalısınız. Bunu yapmak için konuşan kişinin kelimelerinin yanı sıra vurgu, tonlama ve beden dilini de dikkate alarak ne söylemek istediğini anlamaya çalışın. Ayrıca karşı tarafın söylediklerine kendi bakış açınızdan değil onun bakış açısından bakarak nasıl hissettiğini anlamaya çalışmanız gerekir. Bu sayede daha iyi bir empati kurabilir ve aradaki iletişimin gücünü artırabilirsiniz.

3. YARGILAMAYIN

YARGILAMAYIN

Birini gerçekten anlamak ve iyi bir dinleyici olmak için bir kenara bırakmanız gereken ana duygu yargılamaktır. Yargılamak henüz karşınızdaki kişi konuşmadan onun “hatalı, eksik veya yanlış” konuşacağı şeklinde bir önyargıya sahip olmanıza neden olur. Dolayısıyla bu nedenle onu iyi bir şekilde anlamaktan uzaklaşır ve etkili bir dinleyici olamazsınız.

Günümüzde birçok insan başkalarının konuşmalarını dinlerken hızlıca yargılamalarda bulunur. Bu iletişimin sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir unsurdur. Onu yargılamayı bir kenara bırakın! Belki de doğru söylüyordur?

İNCELEYİN: Sıfırdan Kendini Geliştirmek

4. EMPATİ KURUN

EMPATİ KURUN

Bir kişiyi ne kadar iyi anladığınız “onunla ne kadar empati kurduğunuz” ile doğru orantılıdır. Birinin duygularını, deneyimlerini, fikir ve düşüncelerini anlamanın en iyi yolu empati kurmaktan geçiyor. Bir kişi herhangi bir şey hakkında konuştuğunda “o kişinin fikirleri ve duyguları” kendilerine özeldir ve kendi fikirlerimiz ve duygularımızdan farklı olacaktır. Bu aradaki farklılığı ortadan kaldırmanın en iyi yolu da empati kurmaktan geçiyor.

5. SABIRLA SUSUN

SABIRLA SUSUN

Etkin bir dinleyici olmak istiyorsanız sabırlı olmanız gerekiyor. Aynı zamanda sabırla beklediğiniz sürece sessiz olmanız da oldukça kıymetlidir. Başkalarının söylediklerini gerçekten anlamak için sessizce beklemek gerekir. Bu yöntemde karşınızdaki kişinin söylediği her şeyi tam olarak eksiksiz bir şekilde duymanız ve anlamanız hedeflenir. Bu sayede karşınızdaki kişinin söylemek istediklerini daha iyi anlayabilir ve yanlış anlaşılmaların da önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda sabırla ve sessizce beklemeniz karşınızdaki insana kendini daha iyi anlatma fırsatı sağlayacaktır.

6. ÖNEMLİ NOKTALARI ÖZETLEYİN

ÖNEMLİ NOKTALARI ÖZETLEYİN

Karşınızdaki kişiyi tam olarak anladığınızı göstermek için belirli bir konunun tamamlanmasının ardından özet bir şekilde konuyu mümkünse bir veya 2 cümlede karşınızdakine tekrar söyleyin ve anladığınıza dair onay verin. Bu çok iyi bir geri bildirim yöntemidir ve karşınızdaki kişiye saygı gösterdiğinizi, onu dinlediğinizi gösterir. Aynı zamanda bu yöntem ile konuyu parçalar halinde öğrenerek daha iyi bir şekilde etkin dinleme gerçekleştirirsiniz.

İNCELEYİN: Ücretsiz Dijital Pazarlama Eğitimi

7. SORU SORUN

SORU SORUN

Etkili bir dinleyici olmak için dinlediğiniz kişiye ilgi göstermeniz gerekir. Bunun en iyi yolu da ona konu ile ilgili olarak farklı sorular sormaktan geçiyor. Soru sormak konuyu en iyi şekilde anlamanıza yardımcı olacak önemli bir iletişim kuralıdır. Anlamadığınız ya da daha iyi anlayabileceğinizi düşündüğünüz her şeyi sormaktan çekinmeyin. İletişim söz konusu olduğu zaman doğru sorular ile en iyi anlama sürecini başlatabilirsiniz.

8. NOT ALIN

NOT ALIN

Etkili dinleyici olmak için not almak oldukça önemlidir. Not alarak dinlediğiniz kişinin konuşmasını daha iyi anlayabilirsiniz. Önemli noktaları not almak; o konu ile ilgili ihtiyacınız olan konuları da hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

Not almak ayrıca dinlediğiniz kişiye aktif dinlediğinizi göstermenin bir yolu olarak da kullanılabilir. Dinlediğiniz kişi sizin not aldığınızı görerek kendisini daha değerli ve önemsenmiş hissedebilir. Bu sayede size daha sıcak, samimi davranarak konuyu daha iyi açıklamak için çaba gösterecektir.

Ancak not alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle, notlarınızı sadece konuşmanın önemli noktalarını kaydetmek için kullanmalısınız. Ayrıntılara boğulmak yerine, ana fikirleri ve önemli detayları not almalısınız.

9. DİKKATİNİZİ TOPLAYIN

DİKKATİNİZİ TOPLAYIN

Etkin bir dinleme süreci için dikkat oldukça önemlidir. Dikkatinizi dağıtan her şeyden kurtulmak oldukça önemlidir.

Etkin bir dinlemenin önündeki dikkat dağıtıcı engeller genellikle şunlardır:

  1. Gürültü
  2. Stres ve endişe
  3. Uykusuzluk veya yorgunluk
  4. Telefon veya diğer cihazlar
  5. Fiziksel rahatsızlıklar
  6. Multitasking / Birden fazla iş yapmak

Bu hususlar etkin bir dinleme sürecinizi sekteye uğratabilir. Dolayısıyla etkin bir dinlemeyi gerçekleştirmek için bu hususlarda sorunlar ile karşı karşıya olmamaya çalıştığınıza dikkat etmelisiniz.

10. FARKLI DÜŞÜNCELERDEN UZAKLAŞIN

FARKLI DÜŞÜNCELERDEN UZAKLAŞIN

Etkin bir dinleme önündeki bir diğer önemli engel ise bir kişi konuşurken onu dinlemek yerine farklı düşüncelere dalmaktır. Örneğin, bir matematik dersinde birazdan sevdiğiniz futbol takımının maçını düşünmeye başlıyor olabilirsiniz. Bu dinleme sürecini en çok sekteye uğratan önemli hususlardan biridir. Bir konuyu düşünmeye başladığınız anda onu sonlandırmaya ve kişiyi dinlemeye devam ettiğinizden emin olun.

İNCELEYİN: Kendimize Koyabileceğimiz Kişisel Hedefler

İNCELEYİN: Kendini Değiştirmek

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

“Etkin Bir Dinleyici Olmak İçin 10 İpucu!” üzerine bir yorum

Yorum yapın