Sinema Salonu Açmak: Şartlar ve Maliyet

Sinema salonu açmak için gereken tüm şartlar, belgeler ve koşullar tüm ayrıntıları ile rehberimizde yer almaktadır. Siz de sinema açmak üzere harekete geçmeyi planlıyorsanız rehberimizdeki tüm ayrıntılara önem göstermenizi tavsiye ederiz.

Son yıllarda sinema salonlarının geleceği büyük oranda tartışılır bir hale gelmiştir. Rehberimizde sinema salonu açmanın geleceği hakkında da detaylı bilgiler sağlamaktayız. Siz de sinema salonu açmak üzere harekete geçmeyi planlıyorsanız mutlaka ilgili bölümü de inceleyin.

SİNEMA SALONLARININ GELECEĞİ

Maalesef Türkiye’de sinema salonları Covid-19 sonrası oluşan kültür ve Netflix, BluTv, Amazon Prime gibi platformlarının yükselişi sebebiyle oldukça kötü bir dönem geçirdi.

Sektör temsilcilerinin sağladığı bilgilere göre, sinema salonları büyük oranda cazibesini yitirdi. Sinema salonlarının yoğun bir tercih almamasının bir diğer sebebi ise fiyatlardır. Sektörde son dönemde bilet fiyatları oldukça yükseldi. Maliyetlerdeki artışın bilet fiyatlarına yansıması ile birlikte bir film izlemek için ödenmesi gereken ücret 200 lirayı büyük oranda aştı.

2022 yılında kendini yoğun olarak hissettiren enflasyon sebebiyle öğrencilerin gelir durumu düştü ve bu sebeple öğrenci kesimlerinden yoğun talep gören sektör ana müşteri kitlesinde yaşanan gelir yoksunluğu sebebiyle zarar gördü.

İNCELEYİN: Netflix’ten Para Kazanmak

SİNEMA SALONU AÇMAK

sinema salonu

Sinema salonu açmak isteyen girişimcilerin ilk olarak yapması gereken uygun bir salon bulmak olmalıdır. Ülkemizde son yıllarda sinema salonları AVM’lerin eğlence katında açılmaktadır. İlgili AVM’lerde bulunabilecek bir alan ile işletmenin potansiyeli oldukça yükselecektir. Aksi durumda işletmeyi kurmak için özel bir yapı tesisi sağlamak gerekiyor.

Sinema salonu açmak için özel gereksinimler vardır. İlgili gereksinimlerin tüm yapıda sağlanmaması durumunda sinema salonu açma ruhsatı alamazsınız. Bu kısım oldukça önemli bir ayrıntıdır.

Sinema salonu açmak için genellikle anahtar teslim kurulum hizmeti veren şirketlerden hizmet alınmaktadır. Bu şirketlerin sağladığı hizmetlerden satın almanızı mutlaka tavsiye ederiz. Zira gerekli ihtiyaçlar ilgili sektörde oldukça yüksektir. İşletmenin kurulumunu kendiniz üstlenmeniz durumunda karşı karşıya kalacağınız çok sayıda sorun bulunmaktadır.

İNCELEYİN: Film Yapım ve Prodüksiyon Şirketi Kurmak

Sinema salonu açmanın şartları:

1. İlk koltuk sırasının perdeye uzaklığı en az 7 metre, her bir koltuk genişliği en az 50 cm, koltukların arka arkaya olan mesafesi en az 90 cm, sahneye paralel olan yollar en az bir metre ve sahneye dik olan yollar en az 150 cm olmalıdır.

2. Salon ve balkon için ayrı ayrı her 400 koltuk için 2 bay ve 2 bayan olmak üzere en az 4 tuvalet bulunacak, tuvalet sayısı kadar lavabo bulunmalıdır.

3. Bekleme salonunun ve balkonun tuvaletler ile doğrudan doğruya irtibatı yok ise, bu bölümde en az bir bayan ve bay tuvaleti bulunmalıdır.

4. Salon, birinci, hususî ve balkon olarak üç bölüme ayrılacak ve bu bölümlerin her birinin en az 90 cm genişliğinde dışarıya doğru açılan en az iki giriş ve çıkış kapısı yapılmalıdır.

5. Çıkış ve acil çıkış kapıları kırmızı uyarma ışık tertibatı ile belirlenmelidir.

6. Şehir elektriği kesildiğinde aydınlatma sağlamak üzere ve derhal devreye girebilecek yeter güçte jeneratör bulundurulmalıdır.

7. Isıtma ve havalandırma merkezi sistem kalorifer veya klima ile yapılmalıdır.

8. Zemini mozaik, üst tarafı dahil en az yağlı boya olmalıdır.

9. Giriş ve çıkış kapıları ayrı olacak ve sinemanın kapasitesine göre artırılmalıdır.

10. Bekleme salonunda yeteri kadar oturulacak yer bulunmalıdır.

11. Salonda bir büfe bulunmalıdır.

12. Duvarlar ses geçirmez ve akustiği sağlayacak, giriş ve çıkışlar ise ses ve ışık geçirmeyecek şekilde olmalıdır.

13. Koltuklar ortopedik, deri veya kumaştan iyi cins malzeme ile kaplı olacak ve ayrıca kol dayama yerleri bulunmalıdır.

14. Loca mevcut ise bu kısımlar salon ve balkon niteliklerine uygun olacak ve ayrıca askılığı bulunmalıdır.

İNCELEYİN: Youtube Kanal Fikirleri

SİNEMA SALONU AÇMANIN MALİYETİ

Sinema salonu açmak için gerekli maliyet oldukça yüksektir. Türkiye şartlarında 2024 yılında 200 koltuklu bir sinema salonu kurmak için gerekli maliyet yaklaşık 2.500.000 Türk Lirası’dır.

İlgili işletmeyi kurmak için gerekli maliyetin mutlaka yüzde 50’si kadar da nakit bulundurmanız gerekiyor. Zira sinema salonlarında işletme maliyetleri oldukça yüksektir. Özellikle film lisansları, personel gideri ve kira nedeniyle işletmenin ilk birkaç aylık düşük iş performansı sebebiyle nakit bulundurmanız gerekecek.

Sinema salonu açmak için gerekli maliyet yüksek enflasyon ortamında da artış gösteriyor. Bu sebeple işletmeyi kurmak için işe koyulmadan önce anahtar teslim kurulum hizmetini yeniden almanızı tavsiye ederiz.

SİNEMA SALONU NE KADAR KAZANDIRIR?

Sinema salonu açmak yüksek gelir fırsatı sağlayan bir iş fikridir. Ancak daha önce de belirttiğimiz üzere sektörde önemli düzeyde bir iş hacmi eksikliği yaşanmaktadır. Dolayısıyla iş dünyasında sinema salonu açarak giriş yapmak isteyen girişimcileri önemli bir sorun bekliyor. Bu sorunu aşmak için reklam ve pazarlama konusunda işletmenin eksikliğini giderme fırsatınız var. Ancak bu da işletme için ek maliyet ve dolayısıyla düşük karlılık anlamına gelecektir.

Sinema salonu açmak için 2024 yılında harekete geçecek olan bir girişimci 200 koltuklu bir sinema salonu için kazanç aylık yaklaşık 190.000 TL düzeyinde bulunmaktadır. Ancak işletmenin ilk aylarda bu gelire ulaşmak için mutlak suretle çok iyi vizyon filmlerini yayınlaması gerekecek. Sinema salonlarında para kazanmak için en iyi vizyon filmlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Sinema salonlarının ortalama yatırım geri dönüş süresinin 24 ay olduğunu belirtmekte yarar var. Dolayısıyla sinema salonu açmak kısa sürede geri dönüşüm fırsatı sağlayan bir iş fikri değildir.

İNCELEYİN: AVM’de Stant Açmak

30 YIL SONRA SİNEMA SEKTÖRÜ NASIL OLACAK?

30 Yıl Sonra Sinema Nasıl Olacak?
Şimdi kullanılan tekniklerin olası gelişimi ile olası devrimleri ayrı ayrı incelemek gerek.

Olası Gelişim: Dijital sinemanın endüstri standardı olacağı kesin. Klasik anlamda film kullanmak, nostaljik denemeler dışında tamamen ortadan kalkacak. Dijital kamera çözünürlük standardı 8K (7680×4320 pixel) olacak. Bu çözünürlükte TV’ler de üretilecek…

Sinema salonlarında projektör kullanımı da terkedilip, aşırı büyük LED ekranlar kullanılmaya başlanacak. “Video” ve “sinema” kavramları birbirine fazlasıyla yaklaşacak ve (videodan) daha havalı olan sinema kavramında birleşecek. PAL ve NTSC standartları kaybolacak ve geleceğin sinema kareleri (şimdi 24) saniyede 60 kare hızında akacak. Bu kehanetlerin gerçekleşmesi için, veri aktarımı ve işlemci hızlarının yaklaşık 8 kat artması gerekli. İşlemciler bu kadar hızlanınca da yeni teknolojik devrimler olacak mutlaka…

Olası Devrimler: 2 olasılık var bence; biri, insanların bir fanus içinde “gerçekleşen” gösteriyi izlemesi… Salon ve evlerde, tiyatro sahnesi ile akvaryum karışımı cihazlar içinde holografik gösteriler izleyebileceğiz. Diğeri, insanların fanusun içinde olup, etraflarını saran görüntüyü izlemesi… Muhtemelen sinema salonlarında, tüm çevremizi saran gösteriler izleyeceğiz. İki tekniğin de eş zamanlı gelişimi mümkün.

Günümüz teknolojisi benzer basit örnekler vermeye başladı… Şu an, iki teknik için de çalışmalar sürüyor. Fakat her şey mikroişlemci hızlarının katlanarak artmasına bağlı.

İşlemcilerin hızlanması robotik gelişmeleri de beraberinde getirecek şüphesiz. Sinema salonunda, filmle eş zamanlı tepki veren koltuklar ve atmosferik inandırıcılık olacak. Filmin konusuna uygun çevresel koşullar, 5 duyumuza da hitap edecek.

Animasyon teknolojisi…
Fotografik gerçekçilik ve inandırıcılık seviyesi çok yükselecek. Kaslardaki değişimi algılayıcı sistemler, bilgisayarda üretilen kahramanların, gerçek aktör ve aktrislerin performansını birebir kopyalayabilmesini sağlayacak. Bu da hayatını kaybetmiş ya da yaşlanmış starların (ve özgün fantastik karakterlerin) yeni filmlerini izleyeceğiz anlamına geliyor. Ses taklidi konusundaki çalışmalar da hızla gelişiyor…

Elvis Presley için yazılmış 12 yeni şarkının Elvis’in sesinden albüm haline getirilip raflara konması da… Errol Flyn, Marlyn Monroe, James Dean ve Brigitte Bardot’un başrolleri paylaştığı, yeni bir film izlememiz de olası.

Hiç var olmamış kahraman ve mekanlar izleyeceğiz. Gerçekçi-Sanal oyuncu ve mekanlarla çalışmak, yönetmen ve senaristleri iyice coşturacak. Hayal gücünün sınırları zorlanacak. Bu gün izleyip şaşırdığımız gösteriler gelecek nesiller için “basit denemeler” olarak hatırlanacak.

3 boyutlu filmlerden daha ileri…
Gelecekte, bir düzlem üzerinde gösteri izlemenin çekiciliği azalsa da ortadan kalkmayacaktır. Ne kadar büyük devrimler gerçekleşirse gerçekleşsin, evlerde televizyon benzeri cihazlar olmaya ve tv yayıncılığına benzer yayınlar yapılmaya devam edecek… Yayınların tamamı stereoscopic olacak fakat bu yayınları izlemek için gözlük takmamıza gerek olmayacak. Gözlüksüz izlenebilen 3 boyutlu paneller daha da gelişecek. 3 boyutlu televizyonlar, izleyicilerin göz bebeklerini takip ederek yayını izleyiciye göre kalibre edecekler…

Diğer yandan; teknolojik icatların hemen hepsi “kişisel” ya da “mobil” anahtar kelimeleri çevresinde gelişiyor. Yakın gelecekte, televizyonda ya da perdede 3 boyutlu film izlemek için gözlük takmak yerine; filmi gözümüze projekte eden gözlükler takacağız… Kocaman televizyonlar almak yerine gözlük alıp tüm tv yayınlarını ve filmleri buradan izleyeceğiz. Gözlükler, görüntü büyüklüğünü ve saydamlığını ayarlayabilecek. Yolda yürürken de stereoscopic 3d film izlemek mümkün olacak.

“Kişisel sinema” ve “mobil sinema” kavramları ile tanışacağız. Harekete duyarlı ekipmanlar (senaryoya göre yelek, eldiven, kask, diğer…) kuşanıp sanal gerçeklik deneyimleri yaşayabileceğiz. Hareket duyarlı bu ekipmanlar bizi, senaryonun içinde, etkileşimli izleyici ya da oyuncu yapacak. Kişinin filme etkisi önem kazandığı kadar, filmin kişiye etkisi de önem kazanacak. Film, kişinin kan basıncı, vücut ısısı, hormonal durumu ve mimiklerini kontrol ederek senaryoyu değiştirebiliyor olacak.

Geleceğin film ve bilgisayar oyunlarını düşünmek bile eğlenceli…

Erkan Cerit
İNCELEYİN: Eğlence Sektörü İş Fikirleri

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

Yorum yapın