6 Adımda Toptancılık Yapmak: Nasıl Para Kazanılır?

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Toptancılık yapmak son dönemin karlı ve popüler iş fikirlerinden biridir. Toptancılık yaparak nasıl para kazanılacağını öğrenmek için 6 adımı iyi bir şekilde incelemeniz ve adımlara uygun hareket etmeniz önerilir.

Toptancılık yaparak gelir elde etmek isteyen girişimci ve yatırımcılar için hazırlanan bu rehber aracılığıyla siz de kısa sürede kendi işini kurabilir ve gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.

1. TOPTANCILIK NEDİR?

Toptancılık genel bir ticaret dalıdır. Hemen hemen tüm sektörlerde toptancılık faaliyeti yürütülebilir. Türkiye gibi büyük ülkelerde üreticiden, perakendeciye arasında ana köprü görevini toptancılar yürütmektedir.

Gıda, giyim, elektronik, mobilya gibi çeşitli ürün kategorilerinde toptancılık faaliyetlerinde bulunulabilir. Toptancılık yapmak için bir sınırlama yoktur. Para kazanmak amacıyla her türlü sektörde toptancılık faaliyeti yürütülebilir.

2. TOPTANCILIK NASIL YAPILIR?

Toptancılık yapmak için genel bir süreç vardır. Bu süreç tüm toptancılık faaliyetlerinde birbirine oldukça yakındır. Dolayısıyla toptancılık yapmak isteyen girişimci ve yatırımcılar aşağıdaki tüm süreçlere uygun hareket etmelidir.

  • Toptan satılacak bir veya birkaç ürün bulunur
  • İlgili ürün veya ürünler için üreticiler bulunur ve anlaşma düzenlenir
  • Ürünleri hijyen ve sağlık şartlarına uygun bir şekilde muhafaza edecek bir depo kiralanır
  • Ürünün satışını yapan ya da yapabilecek perakendeciler ile görüşülür ve satış yapılır

3. DOĞRU BİR YER KİRALAMAK

Toptancılık faaliyetinde ana ihtiyaçların başında doğru bir depo kiralamak geliyor. İlgili depo şehir içerisinde olabileceği gibi şehir dışında da olabilir.

Şehre yakın lokasyonların nakliye konusunda avantajı vardır. Ancak kiraları nispeten yüksektir. Şehre uzak lokasyonların da nakliye konusunda dezavantajı varken; kiraları daha düşüktür. Dolayısıyla her iki hususa muntazaman dikkat etmeniz ve en iyi lokasyonda kiralama yapmanız önerilmektedir.

İNCELEYİN: Toptan Kumaş Firmaları

4. DOĞRU ÜRÜN KATEGORİSİNE YÖNELİN

Toptancılık yaparak para kazanmak isteyen girişimci ve yatırımcıların en çok dikkat etmesi gereken olguların başında doğru ürün kategorisine yönelmek geliyor.

Toptancılık yapmak için birçok ürün kategorisi bulunuyor olsa da bazı ürün kategorilerinin avantajı ve gelir potansiyeli daha yüksektir.

Toptancılık yapılabilecek en iyi ürün kategorileri:

  1. Gıda ürünleri: Kuruyemiş, şekerleme, içecekler, atıştırmalık ürünler gibi gıda kategorisinde yer alan ürünler.
  2. Giyim ve moda: Giyim, ayakkabı, aksesuar gibi moda sektöründe talep gören ürünler.
  3. Elektronik ürünler: Cep telefonları, bilgisayarlar, televizyonlar, elektronik aksesuarlar gibi teknoloji ürünleri.
  4. Ev eşyaları: Mobilya, beyaz eşya, ev dekorasyonu gibi ev eşyaları kategorisindeki ürünler.
  5. Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri: Makyaj malzemeleri, cilt bakım ürünleri, parfüm gibi kozmetik ve kişisel bakım ürünleri.
  6. Spor ve fitness ürünleri: Spor ekipmanları, fitness aletleri, spor giyim ürünleri gibi spor ve fitness kategorisi ürünleri.
  7. Oyuncaklar ve oyunlar: Çocuk oyuncakları, oyun kartları, masa oyunları gibi eğlence ürünleri.

İNCELEYİN: Toptan Giyim Firmaları

5. NE KADAR SERMAYE LAZIM?

Toptancılık faaliyetini yürütmek isteyen girişimci ve yatırımcıları yüksek sermaye talebi bekliyor. Ülkemizdeki rekabet şartları gereği toptancılık yapmak için gerekli sermaye düzeyi yüksektir. Rekabette öne çıkmak, daha fazla kazanç sağlamak için doğru ürün kategorisine yönelmeniz ve nispeten yüksek toptan ürün alımı gerçekleştirmeniz gerekiyor. Dolayısıyla toptancılık yapmak için gerekli sermaye düzeyi yüksektir.

Ortalama olarak sektöre girmek için gerekli sermaye düzeyi 4 milyon lira düzeyinde bulunmaktadır. İlgili sermaye düzeyine, toptan satılacak ürünlerin nakliyesi için gerekli olan bir araç alımı da dahildir.

6. NE KADAR KAZANDIRIR?

Genel olarak toptancılık faaliyetlerinde kar marjı yüksek değildir. Sürümden kazanma faaliyeti olarak değerlendirilmelidir. Ülkemizde toptancıların gıda sektöründe kar marjı yüzde 8 civarında bulunmaktadır. Teknoloji sektöründe ise kar marjı yüzde 6’ya kadar düşüş gösteriyor. Dolayısıyla seçtiğiniz ürün özelinde de kazancınız önemli oranda değişiklik gösterecektir.

Toptancılık faaliyetlerinde sermayenin geri dönüş süresi ortalama 2 yıldır. Kısaca, işletmeyi kurarken ortaya koyduğunuz sermayeyi yaklaşık 3 yıl içerisinde kazanabiliyorsunuz.

İNCELEYİN: Toptan Bayilik Veren Firmalar

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

Yorum yapın