Otel açmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için hazırlanan bu rehberde, yeterli sermayeye sahip olanların kısa sürede kendi otelini açması için gerekli olan tüm ayrıntılar yer almaktadır.
10 adımda hazırlanan bu rehber aracılığıyla otel nasıl açılır sorusuna net yanıtlar bulabilirsiniz. Unutmamalısınız ki, otel açmak her yönüyle zorlu bir süreçtir. Yeterli sermayeye sahip olunsa dahi otel açmak için gerekli olan şart ve koşulların tamamına uygun hareket etmeniz gerekiyor.
10 adımda otel nasıl açılır?
İÇİNDEKİLER
1. ARAŞTIRMA GERÇEKLEŞTİRİN
Otel açmak isteyen girişimci ve yatırımcıların dikkat etmesi gereken ilk süreç araştırma ve fizibilite çalışması yapmaktır.
Otelin nerede kurulacağı, müşteri potansiyeli, otelin rakiplerine göre avantaj ve dezavantajları gibi birçok hususta inceleme yapmanızı tavsiye ederiz. Bazı bölgelerde otellerin doluluk oranları oldukça düşüktür. Bu da yeni bir otel yatırımı yapmanızın oldukça riskli olduğunu gösteren bir ipucudur.
Dolayısıyla bulunduğunuz bölgenin müşteri potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeniz gerekiyor.
2. YER SEÇİMİ YAPIN
Otel açmak için araştırma ve incelemelerinizi gerçekleştirdikten sonra istediğiniz ölçüde hizmet sağlayacak bir otel için doğru yer seçimi yapmanız gerekiyor.
Örneğin, açık otopark, açık havuz gibi seçeneklere sahip olan oteller için şehir dışında daha büyük alanları tercih etmeniz gerekiyor. Ancak butik otel gibi oteller için şehir içindeki işlek noktalar daha iyi bir seçim olacaktır.
Unutmayın, otelin konumu otelin kısa ve orta vadeli hedefleri için oldukça önemlidir.
3. RESMİ İŞLEMLERİ YAPIN
Otel açmak için çok sayıda resmi işleme ihtiyaç bulunuyor. Resmi işlemleri tamamlamak adına sayısız belgenin temin edilmesi ve şart ile koşullara uygun hareket edilmesi gerekiyor. En önemli süreç ise bağlı bulunan belediyeden ruhsat almaktır. Her belediyenin oteller için talep ettiği şart ve koşullar birbirinden farklıdır. Bu sebeple henüz yatırım aşamasında gerekli belge ve şartları öğrenmeniz gerekiyor.
Otel açmak için sahip olunması gereken en önemli şartların başında Turizm Yatırım Belgesi geliyor. Otel henüz yatırım aşamasında bulunuyorken, Turizm Bakanlığı tarafından tahsis edilen ilgili yatırım belgesini almalıdır.
Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğe uygun bir belge almadan ilgili otel için resmi işlemleri tamamlayamazsınız.
Otel açmak sahibini zengin eden iş fikirleri arasında yer almaktadır.
İlgili yönetmelik çerçevesinde Turizm Yatırım Belgesi almak için gerekli şart ve koşullar şunlardır:
- İmza sirküsü
- İmza beyannamesi
- Yatırım yapılacak butik otelin konumu, türü, sınıfı ve kapasitesini belirten güncel rapor
- İsim tescil belgesi
- Tescilli kültür varlığı alanında kurulacak otele ilişkin ek belge
- Başvuruda bulunanların tüzel kişilik olması halinde vergi sicil numarası ve ticaret sicil numarası, gerçek kişi olması durumunda ise TC kimlik numarasının yer aldığı başvuru dilekçesi
- Otel, kamu taşınmazı üzerine tesis edilecekse söz konusu kurumun sınıf, kapasite ve türünün uygunluğunu belirten belge
4. OTEL TÜRLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Ne tür bir otel açacağınıza yönelik karar verdikten sonra ilgili otelin şartlarına uygun hareket etmeniz gerekiyor. Otelin şart ve koşullarına uygun hareket etmek adına otel türlerinin özellikleri şöyle:
Bir yıldızlı oteller:
a) En az on oda,
b) Resepsiyon ile bekleme bölümünden oluşan lobi,
c) Oturma alanı ve bu alanda sıcak ve soğuk içecek hizmeti, bulunur.
İki yıldızlı oteller:
– Bir yıldızlı otellerin özelliklerine ek olarak:
a) Girişte rüzgarlık, hava perdesi, döner kapı veya benzeri düzenleme,
b) Yönetim odası,
c) Odalarda televizyon,
ç) Odalarda saç kurutma makinesi,
d) Yatak katlarında kat hizmetleri ofisi veya dolap,
e) Genel mahallerde internet hizmeti, bulunur.
Üç yıldızlı oteller:
– İki yıldızlı otellerin özelliklerine ek olarak:
a) Kahvaltı salonu (yeterli büyüklükte oturma alanı ve servis mutfağı veya lokanta bulunması durumunda bu mahaller kahvaltı verme amaçlı da kullanılabilir, yazlık tesislerde bu amaçla kullanılan salonun bir kısmı açık olabilir),
b) İklim koşullarına göre genel mahallerde klima,
c) Odalarda en az bir sandalye veya koltuk ve valizlik, ç) Odalarda kıymetli eşya kasası,
d) Odalarda internet hizmeti,
e) Çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti ile bu hizmete ilişkin çamaşır torbası ve fiyat listesi, bulunur.
Dört yıldızlı oteller:
– Üç yıldızlı otellerin özelliklerine ek olarak:
a) İlave bir yönetim odası,
b) Tesis yatak kapasitesinin aynı anda en az yüzde otuzuna hizmet veren lokanta veya lokantalar,
c) Yatak katlarında kat hizmetleri ofisi (ayrık, yaygın ve az katlı yerleşimler şeklinde düzenlenmiş tesislerde hizmetin aksamaması kaydıyla kat ofisinin her katta bulunması zorunlu değildir),
ç) Bagaj odası ve bu mahalde emanet hizmeti ile bagaj taşıma hizmeti,
d) Odalarda ve genel mahallerde klima,
e) Odalarda ve banyolarda; bornoz, diş temizlik kiti, traş kiti, tırnak törpüsü, cımbız, tırnak makası, tek kullanımlık terlik, dikiş kiti, ayakkabı sileceği, ayakkabı cilası, duş bonesi, duş köpüğü, duş jeli, vücut losyonu, saç kremi, makyaj temizleme pamuğu, kulak temizliği pamuğu, hijyen poşeti, kutu kâğıt mendil, bloknot-kalem, uyku gözlüğü, şemsiye gibi toplam en az on çeşit buklet malzemesi,
f) Kuru temizleme hizmeti ve bu hizmete ilişkin fiyat listesi,
g) Toplam personelin en az yüzde onbeşi oranında konusunda eğitim almış veya sertifikalı personel, ğ) Konusunda eğitimli veya en az beş yıl deneyim sahibi idari personel,
bulunur.
Beş yıldızlı oteller:
– Dört yıldızlı otellerin özelliklerine ek olarak:
a) En az altmış oda,
b) Kat sayısı itibarıyla müşteri asansörü zorunlu olanlarda servis alanları ile bağlantılı servis asansörü (Müşteri asansörü zorunlu olmayan tesislerde servis merdiveni yeterli görülür, konaklama üniteleri ayrık, yaygın ve az katlı yerleşimler şeklinde düzenlenen tesislerde servis merdiveni veya asansörü ile ilgili esaslar tebliğ ile belirlenir),
c) Odalarda mini bar ile içecek türlerine uygun servis malzemesi,
ç) Odalarda sehpa ile sofa veya kanepe ya da kişi başına bir koltuktan oluşan oturma grubu,
d) Odalarda uluslararası kanal erişimi olan panel televizyon,
e) Odalarda ve banyolarda ilave en az beş çeşit buklet malzemesi,
f) Odalarda müşterinin sıcak içecek hazırlamasına imkân sağlayan donanım ve servis malzemesi,
g) Odalarda boy aynası,
ğ) Yatak başucunda priz,
h) Yatak başucunda banyo hariç oda aydınlatmasının kontrolü imkânı,
ı) Banyolarda resepsiyonla bağlantılı telefon veya odalarda telsiz telefon,
i) Oda servisi hizmeti ve bu hizmete ilişkin bilgilendirme ile menü,
j) Yatak kat koridorlarında resepsiyonla bağlantılı telefon,
k) Toplam personelin en az yüzde otuzu oranında konusunda eğitim almış veya sertifikalı personel,
l) Resepsiyondan ayrı bir mahalde konusunda eğitimli ve deneyimli personel tarafından verilen müşteri ilişkileri ve danışmanlık hizmetleri,
m) Oda sayısının yüzde onu oranında otopark hizmetinin görevli personel aracılığıyla sağlanmasına yönelik hizmet,
n) Müşteri girişinden ayrı personel ve malzeme girişi, bulunur.
5. OTELİ İNŞA EDİN
Otelin inşaatı da bakanlık ve belediye tarafından yoğun bir şekilde mevzuata bağlanmış bir husustur. Bu sebeple otelin inşa edilmesi sürecinde profesyonel bir inşaat şirketinden hizmet almanız mutlaka tavsiye edilir. Özellikle otel inşaatı konusunda deneyimi olan bir inşaat şirketinden hizmet almak oldukça önemlidir.
Otel inşaatı konusunda referansları olan bir şirketten hizmet alarak, otelin inşaatını en iyi şekilde tamamlamanız tavsiye edilir.
6. GEREKLİ NİTELİKLERE UYGUN DEKORASYON VE DİZAYN YAPIN
Otellerin en önemli özellikleri dekorasyon ve dizayndır. Dolayısıyla otelin yıldızlarına uygun olarak bir dekorasyon ve dizayn düzenlemelidir. Bunun için profesyonel bir iç mimarlık şirketinden destek almanız oldukça önemlidir.
Gerekli niteliklere uygun dekorasyon ve dizayn konusunda deneyimli bir şirketten hizmet alarak ilgili süreci daha iyi bir şekilde planlayabilirsiniz.
En karlı sektörler arasında yer alan turizm sektörünün yıldızı otellerdir.
7. DOĞRU PERSONELLER EDİNİN
Otellerde çalışan çok sayıda personel bulunmaktadır. Bir otelin başarısının ana temelini oluşturan personeller; otelin kısa ve orta vadeli tüm hedefleri için en iyi niteliklerin başında geliyor. Bu sebeple, otelin başarısı için alanında başarılı personellere ihtiyacınız bulunmaktadır.
Otelin büyüklüğüne göre farklı personel ihtiyaçları bulunmaktadır.
Otellerde çalışan personellerin genel özellikleri:
- Resepsiyonist: Misafirlerin giriş ve çıkış işlemlerini yönetir, rezervasyonları alır, soruları yanıtlar ve genel olarak misafir memnuniyetini sağlar.
- Bellboy / Portier: Misafirlerin bagajlarını taşır, araç park etme hizmetleri sağlar ve genel olarak misafirlerin ihtiyaçlarını karşılar.
- Temizlik Görevlisi: Otel odalarını ve genel alanları temizler, çarşaf ve havluları değiştirir, hijyen standartlarını sağlar.
- Yiyecek ve İçecek Personeli: Restoranlarda garson olarak çalışır, siparişleri alır, yiyecek ve içecek servisi yapar.
- Mutfak Personeli: Şef, aşçı, yardımcı aşçı ve temizlik personeli gibi mutfakta çalışanlar, yemeklerin hazırlanması ve sunumuyla ilgilenir.
- Otel Müdürü / Genel Müdür: Oteli genel olarak yönetir, işletme stratejilerini belirler, personel yönetiminden sorumludur ve otelin performansını izler.
- Satış ve Pazarlama Personeli: Oteli tanıtmak, pazarlamak ve rezervasyonları artırmakla ilgilenir.
- Teknik Personel: Bakım, onarım, elektrik, su tesisatı ve diğer teknik işleri yönetir.
- Etkinlik ve Konferans Koordinatörü: Toplantılar, etkinlikler ve konferanslar için düzenlemeler yapar ve koordinasyon sağlar.
8. AÇILIŞ YAPIN
Otel açmak için gerekli tüm koşulları doğru bir şekilde tamamladıktan sonra otelin açılışını gerçekleştirin. İyi bir otel izlenimi bırakmak için iyi planlanmış bir açılış düzenlemek oldukça önemlidir.
Otelin açılışını yapmak için iyi bir organizasyon şirketinden de hizmet alabileceğinizi belirtmek gerekiyor.
9. OTEL AÇMAK İÇİN NE KADAR SERMAYE GEREKİYOR?
Otel açmak için gerekli sermaye düzeyi oldukça değişkendir. Otelin yıldızı ve dolayısıyla şartlarına göre, otel açmak için gerekli sermaye düzeyi yükselecektir. Ortalama olarak tek yıldızlı bir otel açmak için bina inşaatı ve arazisi dahil olmak üzere, yaklaşık 15 milyon liralık sermaye ihtiyacı bulunuyor. Otelin büyüklüğüne göre, ilgili sermaye düzeyi de artış göstermektedir.
5 yıldızlı ve tam kapsamlı bir otelin inşaatı için ise minimum 130 milyon liralık sermaye ihtiyacı bulunmaktadır.
10. OTEL NE KADAR KAZANDIRIR?
Türkiye, dünyanın turizm başkentleri arasında yer almaktadır. Özellikle İstanbul, Ege ve Akdeniz illerinde turizm potansiyeli oldukça yüksektir. İlgili bölgelerde açılan otellerin kazanç potansiyeli daha yüksek olmakla birlikte; ülkemizin her noktasında doğru bir planlama ile kurulan bir otelin kazanç potansiyeli oldukça tatmin edici seviyelere ulaşmaktadır.
Ortalama olarak otellerde, yatırımın geri dönüş süresi 3 yıldır. Dolayısıyla tek yıldızlı otellerde de, 5 yıldızlı otellerde de gelir; otelin kapsamı ve hedef kitlesine bağlıdır.
Unutmayın, 2024 yılında öne çıkacak iş fikirleri arasında otel açmak da yer almaktadır.