Son yıllarda oldukça popüler olan çikolata dükkanları önemli bir iş hacmi sağlıyor. Çikolata dükkanı açmak için bir girişimde bulunmayı planlayan girişimci ve yatırımcılar için adım adım ilerleme rehberini sizler için hazırladık.
Bu rehberde sıfırdan çikolata dükkanı açmak için gerekenler, sermaye ve kazanç hususunda eşsiz bilgiler yer almaktadır. Rehberimizi kullanarak kısa bir süre içerisinde kendi çikolata mağazanızı kurabilirsiniz.
İÇİNDEKİLER
1. KONSEPTE KARAR VERİN
Çikolata dükkanı açmak için ilk adım konsepte karar vermektir. İşletmeniz ne türde hizmetler sağlayacak ve hangi ürünler satışa sunulacak.
Çikolatta büyük bir sektördür. Müşteri potansiyeli oldukça yüksektir. Çok farklı tarzlarda çikolata ürünlerini satmak için faaliyete başlayabilirsiniz. Bu nedenle, işletmeyi açmadan önce bu tür konularda bir karara varmanız tavsiye edilir.
2. DÜKKAN BULUN
Çikolata dükkanı açmanın en önemli süreçlerinden biri de dükkan bulmaktır. Müşteri potansiyeli yüksek olan bir alanda dükkan seçilmesi tavsiye edilir. Genel olarak bulunduğunuz il veya ilçenin ana yürüyüş yollarını tercih etmelisiniz.
Çikolata dükkanı kurmak için çok büyük bir dükkana ihtiyacınız yok. Ortalama 20 metrekare büyüklüğe sahip bir dükkan bile işletmeyi kurmak için yeterlidir.
Çikolata işletmelerinde iş hacmini sağlamak için potansiyeli yüksek olan bir dükkan bulmak durumundasınız. Bu tür işletmelerin reklamı amacıyla işletmenin konumu oldukça önemlidir. Para kazanma potansiyelini bir üst seviyeye çıkarmak amacıyla işletmenin konumunu seçerken oldukça dikkatli davranmalısınız.
İNCELEYİN: AVM’de Stant Açmak
3. DÜKKANIN TASARIMI VE DİZAYNI
Çikolata dükkanı için tasarım, dizayn ve dekorasyon oldukça önemlidir. İşletmenin müşteri potansiyelini bir üst seviyeye çıkarmak amacıyla işletmenin iyi bir tasarıma sahip olması önerilir. Bunun için bir iç mimardan da destek alabilirsiniz.
Çikolata dükkanı açmak için sahip olabileceğiniz ana niteliklerden biridir.
İşletmenin potansiyelini artırmak ve müşteri geri bildirimlerini daha olumlu bir seviyeye çıkarmak amacıyla dükkanınızı şık bir şekilde tasarlayın.
4. TOPLU ÜRÜN ALIMI
Çikolata dükkanlarında ana ürün elbette çikolatadır. İşletmenizde farklı çikolata ürünlerini de satışa sunmanız gerekiyor. Ayrıca çikolata dışında bazı ürünleri de satışa sunmanız tavsiye edilir. Aşağıda çikolata dükkanlarında satılabilecek çikolata ve çikolata dışındaki ürünleri bulabilirsiniz. Bu ürünlerin tamamını işletmenizde satışa sunmanız önerilir. İlgili ürünleri de gıda toptancılarından alabilir ya da kendiniz üretebilirsiniz.
Çikolata ürünleri:
- Sütlü çikolata
- Bitter çikolata
- Beyaz çikolata
- Fındıklı çikolata
- Bademli çikolata
- Cevizli çikolata
- Fıstıklı çikolata
- Karamel dolgulu çikolata
- Kremalı çikolata
- Muzlu çikolata
- Kavunlu çikolata
- Narlı çikolata
- Kirazlı çikolata
- Üzümlü çikolata
- Böğürtlenli çikolata
Çikolata dışındaki ürünler:
- Çiçek (İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Çiçekçi Açmak)
- Şekerler
- Kurabiyeler
- Pastalar
- Bisküviler
- Çikolatalı soslar
- Macaronlar
- Börekler
- Kekler
- Dondurmalar
- Kahveler
- Cheesecake’ler
- Turtalar
- Waffle’lar
- Marshmallow’lar
- Hediyelik eşyalar (Tercihen)
- Oyuncaklar (Tercihen)
5. ÇİKOLATA DÜKKANI AÇMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER
Dükkan açmak için gerekli belgeler rehberinden de inceleyebileceğiniz üzere, çikolata dükkanı açmak için birçok belgeye ihtiyacınız bulunuyor.
Çikolata dükkanı açmak için gerekli belgeler:
- 2 adet fotoğraf
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
- Adli Sicil Kaydı Belgesi
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
- İşletici Kimlik Bildirme Belgesi
- İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
- Vergi Levhası (fotokopi)
- Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
- Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
- Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- Atıksu idaresinden İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi (işyerinde tuvalet var ise)
- Kapalı alanı minimum 15 m² olmalıdır.
- İşyerinin “mesken”e açılması durumunda “muvafakatname” alınmalıdır.
İNCELEYİN: Gıda Bayilik Veren Firmalar
6. NE KADAR SERMAYE LAZIM?
Çikolata dükkanı açmak için gerekli sermaye düzeyi yüksek değildir. İşletmenin kapsamına ve konseptine göre değişiklik göstermekle birlikte, ortalama olarak 20 metrekarelik şık bir çikolata dükkanı açmak için gerekli sermaye düzeyi 200.000 TL‘dir.
İlgili sermaye düzeyinin büyük bir kısmı, işletmenin tasarım ve dekorasyonuna harcanmaktadır. Dolayısıyla dekorasyon ve tasarım konusunda çok spesifik tercihlerde bulunmazsanız gerekli olan sermaye düzeyi 100.000 TL‘ye kadar düşüş gösterecektir.
7. NE KADAR KAZANDIRIR?
Çikolata dükkanı ne kadar kazandırır sorusunun net bir cevabı elbette yoktur. Kazanacağınız tutar işletmenin müşteri potansiyeline göre değişiklik gösterecektir.
Fikir vermesi açısından ortalama olarak 2 yıldır faaliyet gösteren ve sabit müşterisi olan bir işletmenin ortalama aylık geliri 80.000 TL‘dir.
İNCELEYİN: Çiçek Sepeti Bayilik
İNCELEYİN: İmalat Fikirleri
Merhabalar yazınız çok güzel tebrik ediyorum .Bende sizden ilhama alarak çikolata dükkanı açmak istiyorum maliyeti ne kadar olur .işletme için neler gerekli ve nasıl bir yerde açsam daha işlek olur yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba,
Rehbere ek olarak ne tür bilgilere ihtiyacınız var?