Mobilya İmalathanesi/Atölyesi Açmak: Şartları ve Geliri

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Mobilya imalathanesi kurmak son dönemin karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır. Son yıllarda mobilya fiyatlarındaki artış sebebiyle girişimci ve yatırımcılar mobilya imalathanesi açarak önemli bir gelir akışı fırsatına sahip olabiliyor.

Mobilya atölyesi işi genel olarak mobilyaların üretimi, onarımı ve bakımı konusunda destek sağlıyor. Son yıllarda mobilya üretim işletmesi işinin gelir potansiyelindeki artış sebebiyle önerilen iş fikirleri kategorisinde yer almaktadır.

1. MOBİLYA İMALATHANESİ NE İŞ YAPAR?

mobilya üretimi yapmak

Mobilya imalathaneleri genel olarak mobilyaların üretimi veya onarımını gerçekleştiren işletmelerdir. Bu tür işletmeler genellikle evler veya iş yerleri için mobilya üretimi gerçekleştirirler.

Mobilya atölyelerinde üretimin ana hammaddesi ahşaptır.

Tüm ahşap ürünlerinin üretimi ve onarımını gerçekleştirirler. İmalathanelerde tasarım, kesme, şekillendirme, montaj ve boyama gibi tüm ahşap üretim işlemleri gerçekleştirilmektedir.

2. MOBİLYA İMALATHANELERİ NE ÜRETİR?

mobilya imalathanesi açmak

Mobilya atölyelerinde üretim kapasitesi oldukça geniş bir yelpazedir. İmalathanelerde ahşap ile ilgili hemen hemen her şey üretilmektedir. Ancak Türkiye’de bu tür imalathanelerde genellikle benzer ürünlerin üretimi daha fazla gerçekleştiriliyor.

Mobilya atölyesi açmak isteyen girişimcilerin bazı ürünler için daha fazla destek sağlaması tavsiye edilir. Zira bu tür ürünlerde satış ve gelir potansiyeli daha yüksektir.

Mobilya imalathanelerinde ne üretilir:

  • Masa
  • Sandalye
  • Dolap
  • Raf
  • Mutfak dolapları
  • Banyo dolapları
  • Gardırop

İNCELEYİN: Mobilya Mağazası Açmak

3. MOBİLYA ATÖLYESİ KURMAK

mobilya imalathanesi açmak (2)

Mobilya atölyesi kurmak zorlu bir süreç değildir. Alanında uzman bir veya birkaç personel ile bu işi başarılı bir şekilde kurabilir ve yürütebilirsiniz.

Mobilya atölyesi kurmak için ilk olarak uygun alanda bir dükkan bulmanız gerekiyor. Dükkanın nispeten konutlardan uzak bir alanda olması tavsiye edilmektedir. Çünkü bu tür işletmelerde ses kirliliği sorunu bulunur ve genellikle belediyeler konutlara yakın alanlarda ruhsat sağlamamaktadır.

Mobilya atölyesi açmak için şehirden nispeten uzak sanayi bölgelerini tercih edebilirsiniz. Genellikle 200 metrekarelik bir dükkan tüm ihtiyaçlarınız için yeterlidir.

Dükkanı bulduktan sonra bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek ruhsat almanız gerekiyor. Ruhsat sürecinde birçok belge ihtiyacınız olacaktır.

Mobilya atölyesi açmanın belgeleri ve şartları:

  • 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı Belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  • İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Form-1) (fotokopi)
  • Ustalık Belgesi (Mobilyacılık) (fotokopi)
  • İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
  • Vergi Levhası (fotokopi)
  • Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
  • Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
  • Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
  • Muvafakatname (en az 8 daireli apartmanlarda; apartman yönetim karar defterinde, kat maliklerinin imzalarının bulunduğu, ilgili karar
    sayfasının noter tasdikli sureti)
  • Kapasite Raporu (Ticaret Odası ya da ilgili odadan)
  • İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
  • Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır (700 TVL IR LED dış mekan kamerası ya da 1080 HP HD dış mekan kamerası) (işyeri 60 m² ve üzerinde ise)

Mobilya atölyesi açmak için ustalık belgesine ihtiyacınız olacağını belirtmek gerekiyor.

4. USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR?

mobilya imalathanesi açmak (3)

Mobilya atölyesi açmak için gerekli olan ustalık belgesini Mesleki Eğitim Merkezleri aracılığıyla alabilirsiniz. Bu merkezler MEB onaylı olarak faaliyet yürütmektedir. İlgili eğitim sürecine katıldıktan sonra da sınava giriyorsunuz ve sınavı kazanmanız durumunda da ustalık belgesi alabiliyorsunuz.

Ortalama olarak 3-4 aylık bir periyot içerisinde bu belgeye sahip olabilirsiniz. Ancak işi daha hızlı kurmak istiyorsanız, ilgili belgeye sahip olan bir ortak bulabilir ve işletmenizi daha hızlı bir şekilde kurabilirsiniz.

5. MOBİLYA ATÖLYESİ MALZEMELERİ

mobilya imalathanesi açmak (4)

Mobilya imalathanesi açmak için gerekli birçok makine, teçhizat ve malzeme bulunmaktadır. İşletmeyi başarılı bir şekilde kurmak için ilgili ihtiyaçların alınması gerekiyor. Bir mobilya atölyesi açmak için gerekli olan sermayenin yaklaşık yüzde 70’ini bu tür ihtiyaçlar oluşturmaktadır.

Mobilya imalathanesi açmak için gerekli malzemeler:

  1. Ahşap: Farklı kalite ve türlerde ahşaplar
  2. Düzeltme ve İşleme Ekipmanları: Düzeltme tezgahları, freze makineleri, testere tezgahları vb.
  3. Birleştirme Elemanları: Vidalar, çiviler, yapıştırıcılar, dübeller ve diğer birleştirme elemanları.
  4. El Aletleri: Çekiçler, mengeneler, tornavida setleri, keski vb.
  5. Boya ve Kaplama Malzemeleri: Boya, vernik, cila vb.
  6. Zımpara ve Eğe Takımları
  7. Kumaş ve Dolgu Malzemeleri
  8. Makineler: Büyük ölçekli mobilya üretimi için CNC (Bilgisayar Numaralı Kontrol) makineleri, torna tezgahları, bant testere makineleri, cila makineleri vb. gibi özel makineler gerekiyor.

İNCELEYİN: Müşterisi Hazır İşler

6. PERSONEL

mobilya imalathanesi açmak (4)

Mobilya imalathanelerinde işletmenin ana varlığı deneyimli personellerdir. Bu tür işletmelerde her şey el emeği olarak yürütülmektedir. Dolayısıyla alanında uzman personeller olmadan bir mobilya işletmesinde üretim yapamazsınız.

Personel bulmak için yapabileceğiniz ana süreç İŞKUR’un veri tabanını kullanmaktır. Personel sürecini aktif olarak yürütmek için online iş arama platformlarını da kullanabilirsiniz.

7. MOBİLYA ATÖLYESİ AÇMAK İÇİN NE KADAR SERMEYE LAZIM?

mobilya imalathanesi açmak (6)

Mobilya atölyesi açmak için gerekli olan sermaye düzeyi işletmenin büyüklüğüne göre değişiklik gösteriyor.

Özellikle CNC makineleri ile kurulması planlanan bir işletme için gerekli sermaye düzeyi daha yüksektir.

200 metrekare büyüklüğünde 6 personelin çalışacağı tam otomatik bir mobilya atölyesinin ortalama maliyeti 1.300.000 Türk Lirası’dır.

CNC bulunmayan klasik mobilya atölyeleri için gerekli sermaye düzeyi ise yaklaşık 450.000 Türk Lirası düzeyinde bulunmaktadır. Sermayenin ana tabanını da gerekli malzemeler ve araçlar oluşturmaktadır.

8. MOBİLYA İMALATHANESİ NE KADAR KAZANDIRIR?

mobilya imalathanesi kazanç gelir

Mobilya atölyesi açmak önemli potansiyel içeren bir iş fikridir. Özellikle tam otomatik çalışan bir işletmenin gelir potansiyeli çok daha yüksektir.

Mobilya atölyesi açarak para kazanmak isteyen girişimcilerin CNC makineleri ile donatılan bir işletme kurması tavsiye edilir. Ancak yüksek oranda sermayesi bulunmayan CNC makineleri olmadan da işe koyulabilmektedir. Ortalama olarak yüzde 80 kapasite ile çalışan CNC makineli bir işletmenin aylık geliri 240.000 TL düzeyinde bulunuyor. CNC makinesi olmadan sınırlı üretim yapan bir işletmenin aylık geliri ise 130.000 TL civarında bulunmaktadır.

İNCELEYİN: Fabrika Kurmak

İNCELEYİN: Ne Üretebilirim

İNCELEYİN: Kosgeb İş Fikirleri

İNCELEYİN: Devletin Verdiği Bayilikler

İNCELEYİN: Tüpçü Açmak

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

Yorum yapın