Yoga ve pilates merkezlerine olan talepte önemli düzeyde artış kaydediliyor. Karlı ve potansiyeli hızla yükselen bir iş fikrini hayata geçirmek isteyenler için yoga ve pilates salonu açmak oldukça mantıklı bir iş fikridir.
Özellikle yoga ve pilates sektöründe deneyimli bir uzman olanlar veya böyle bir uzmanı istihdam edebilecekler için yoga salonu açmak ya da pilates salonu açmak yahut her ikisi için aynı anda hizmet veren bir merkez açmak önerilmektedir.
Yoga ve pilates salonu açmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için hazırlanan bu rehberde yoga ve pilates salonu açmanın şartları, maliyeti ve kazancı gibi güncel hususları öğrenebilirsiniz.
İÇİNDEKİLER
1. PİYASA ARAŞTIRMASI YAPIN
Yoga ve pilates sektörü ne yazık ki henüz tam olarak Türkiye’nin her bölgesinde aktif olarak talep gören bir hizmet değildir. Bu sebeple bulunduğunuz il veya ilçe ya da semt için piyasa araştırması yaparak yoga ve pilates hizmetine olan talebin olup olmadığını incelemeniz gerekir.
Bulunduğunuz bölgede eğer varsa yoga ve pilates salonlarını inceleyin. Eğer yoksa da benzer hizmet sağlayan işletmelerin performansını takip edin.
Piyasa araştırması yapmak için yoga ve pilates işletmeleri ile benzer müşteri portföyüne sahip işletmeler:
- Spor Salonu
- Dans Kursu
- Rekreasyon İşletmeleri
- Spa merkezleri
- Alternatif tıp işletmeleri
2. İYİ BİR UZMAN EDİNİN
Yoga ve pilates işletmelerinin en önemli varlığı iyi bir uzmandır. Bu tür işletmelerde başarıya ulaşmak için mutlaka alanında deneyimli ve mümkünse tanınan bir yoga ve pilates uzmanına ihtiyacınız olacaktır.
Eğer bu konudaki eksikliği siz gideriyorsanız sorun yok ancak buna sahip değilseniz; işletmeyi kurmadan önce bu sorunu aşmanız gerekiyor. İş arama sitelerinden ya da sosyal medyadan veya İŞKUR aracılığıyla uzman istihdamını tamamlayabilirsiniz.
Türkiye’de yasal mevzuat gereği yoga salonlarında 2. Kademe Yoga Antrenör Belgesi ve 2. Kademe Pilates Antrenörlük Belgesi‘ne sahip bir personel istihdam etmeniz gerekir.
İNCELEYİN: Spor Salonu Açmak
3. DOĞRU BİR DÜKKAN BULUN
Bu tür merkezlerin şık bir alanda olması elzemdir. Aynı zamanda ferah ve tavan yüksekliği nispeten 4 MT2 veya üzerinde olması tercih sebebi olmalıdır.
Türkiye’de standart tavan yüksekliği 4 metredir.
Yoga ve pilates salonu için tercih edilen minimum dükkan büyüklüğü ise 200 metrekaredir. Aynı zamanda dükkanda en az bir ana salon ve minimum 4 ayrı bölüm olması önerilmektedir.
4. YOGA VE PİLATES SALONU AÇMA ŞARTLARI
Yoga ve Pilates salonlarını açmak için çeşitli yasal prosedürler bulunmaktadır. Bu şartları taşımadan ve bu şartları taşımayı korumadan işletmenizi faaliyete alamazsınız. Dolayısıyla tüm şartlara eksiksiz olarak riayet etmeniz gerekiyor.
Yoga ve Pilates salonu açmanın şartları:
- En az 25 metrekare alan,
- Dükkanın tavan yüksekliğinin en az 2.50 metre olması,
- En az bir adet soyunma odası, yeteri kadar soyunma kabini, soyunma dolabı, askılık bulunması,
- İyi düzeyde ışıklandırma ve havalandırma sistemi olması,
- Çalışma alanının maksimum 18 derece sıcaklığa sahip olması,
- Salonun tamamının hijyen şartlarını karşılaması,
- En az bir dinlenme salonu olması, salonun zemininin parke olması,
- Bayan ve erkeklere ayrı tuvalet bulunması,
- Salonun ana çalışma merkezinin zeminin tahta, parke veya halıfleks olması,
- Salonda yangın ve benzeri afetlere karşı söndürme gibi aletlerin hazır bulunması,
- Çalışma alanında sporcular için tehlike arz eden keskin ve sivri gibi kenarların bulunmaması,
- Salonun genel sağlık şartlarına uygun bulunması,
- Yoga ve pilates salonunda gürültü izolayonu bulunması
- Engellilere yönelik salona giriş gibi imkanların bulunması
- Dini objelerin bulunmaması,
- Belirli bir dine özgü ilahi odaklı müziklerin dinletisinin bulunmaması.
İNCELEYİN: Konsept Cafe Açmak
6. GEREKLİ MALZEMELERİN ALINMASI
Yoga ve pilates salonu açmak için çok sayıda ekipman, malzeme ve teçhizat gereksinimi vardır. Tüm ihtiyaçları tamamlamak ana sermayenin yüzde 60’ını oluşturmaktadır. Dolayısıyla ekipman ve malzeme alımına dikkat edilmesi ve iyi seçeneklerin dikkate alınmasında önem vardır.
Salon açmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için;
Yoga ve Pilates salonu malzemeleri:
- Yoga matları: Yoga ve Pilates yaparken zemin üzerinde rahat bir şekilde çalışmak için kullanılan özel matlar.
- Reformer: Pilates egzersizlerini gerçekleştirmek için tasarlanmış bir alet. Bu alet üzerinde çeşitli hareketler yapılır.
- Pilates topu: Pilates egzersizlerinde denge ve stabiliteyi artırmak için kullanılan şişme top.
- Yoga blokları: Yoga sırasında dengeyi sağlamak veya pozisyonları kolaylaştırmak için kullanılan köpük veya ahşap bloklar.
- Yoga kayışları: Vücut esnekliğini artırmak ve derinleştirmek için kullanılan uzun ve ince kayışlar.
- Yoga minderi: Meditasyon ve gevşeme egzersizlerinde kullanılan minderler.
- Yoga askıları (yoga hammock): Aerial yoga gibi özel yoga türlerinde kullanılan, sallanma ve asılı duruşlara yardımcı olan ekipmanlar.
- Dumbbell ve kettlebell: Pilates egzersizlerinin güçlendirme ve direnç bölümlerinde kullanılan el ağırlıkları.
- Egzersiz bantları: Pilates ve direnç antrenmanlarında kullanılan elastik bantlar. Farklı direnç seviyelerine sahip olabilirler.
- Yoga ve Pilates kitapları/CD’leri/DVD’leri: Egzersiz tekniklerini ve pozisyonlarını öğrenmek veya evde pratik yapmak için kullanılan kaynaklar.
- Ses sistemleri: Müzik eşliğinde egzersiz yapmak veya meditasyon müziği çalmak için kullanılan hoparlörler veya ses sistemleri.
- Havlu ve su şişeleri: Egzersiz sırasında terlemeyi önlemek ve sıvı ihtiyacını karşılamak için kullanılan havlu ve su şişeleri.
7. NE KADAR SERMAYE LAZIM
200 metrekare büyüklüğüne sahip bir yoga ve pilates salonu açmanın maliyeti 2023 yılı itibarıyla artmıştır. Ülke genelindeki enflasyon oranları nedeniyle başarılı ve tam teçhizatlı bir yoga ve pilates salonu açmanın maliyeti yaklaşık 600.000 TL düzeyinde bulunuyor.
Bu rakam profesyonel düzeyde açılan ve kurumsal kimliğe sahip olabilecek bir merkez için gerekli sermaye düzeyidir. Orta seviyede bir pilates ve yoga merkezi açmak için gerekli minimum sermaye düzeyi ise 400.000 TL‘dir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kadınlar İçin İş Fikirleri
8. NE KADAR KAZANDIRIR
Yoga ve Pilates merkezlerinde ana kazanç müşteri sayısına bağlıdır. Bu tür işletmelerde gider yalnızca kira ve faturalar ile personel masraflarıdır. İşletmenin spesifik olarak farklı bir gideri yoktur. Dolayısıyla merkezin tam kapasite çalışması ile minimum kapasite ile çalışması durumunda gider seviyesi birbirine çok yakındır.
Bu tür merkezlerde genellikle müşteriler 3 ay ile 6 aylık periyotlar ile kayıt gerçekleştirir.
200 metrekare büyüklüğüne sahip Yoga ve Pilates salonlarının orta kapasite ile çalışması durumunda aylık net geliri 90.000 TL düzeyinde bulunmaktadır.
Yoga ve pilates salonu açmak hakkında sorularınızı YORUM bölümünden profesyonellerimize ücretsiz olarak sorabilirsiniz.
İNCELEYİN: 2024 İş Fikirleri
İNCELEYİN: Kreş Açmak