Bilardo Salonu Açmak: Maliyeti ve Geliri

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Bilardo salonu açmak son dönemde yapılabilecek düşük maliyetli hizmet odaklı iş fikirleri arasında bulunmaktadır. Ülkemizde popülaritesi gün geçtikçe azalmasına rağmen azalan rekabet sebebiyle bilardo salonu açmak için bir girişimde bulunulabilir.

Bilardo salonu açmak için bu rehberimizde ilgili iş fikrinin maliyeti, geliri ve gerekenler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

1. BİLARDO SALONLARININ GELECEĞİ

bilardo salonu açma

Maalesef ülkemizde bilardo salonlarının popülaritesi yıllara bağlı olarak düşüş göstermektedir. Uzun yıllar boyunca ülkemizin hemen hemen her noktasında genç kitlenin uğrak eğlence merkezleri arasında bulunmasına rağmen son birkaç yıldır bilardo salonlarına yönelik ilgi büyük oranda azalmıştır. Buna bağlı olarak da ülkemizin hemen hemen her noktasında bilardo salonları kapanmış ve birçok bölgede kaliteli hizmet veren bilardo salonlarına artık rastlamak mümkün değil.

Ancak bilardo geleneği halen ülkemizde 30 yaş altı için zaman zaman tercih edilen bir aktivite olarak öne çıkıyor. Bu sebeple iyi bir hizmet sağlayabilecek ve yanında ek birkaç hizmeti de bulundurabilecek olan bilardo salonları ortalama bir iş hacmi ile para kazanabilir.

2. BİLARDO SALONU NASIL AÇILIR

Bilardo salonu açmak için en önemli ihtiyaç doğru yerde bir dükkan bulmaktır. Genel olarak bilardo hizmeti sağlanacak olan alanın büyük olmasına ihtiyaç duyulacaktır. Ortalama olarak 200 metrekare alana sahip olan bir dükkana ihtiyaç duyulacaktır. Genel olarak bodrum katları veya ana yola yakın noktadaki düşük kiralı dükkanları tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Bilardo salonlarında iş hacmi çok yüksek olmadığı için çok yüksek kiralara karşı dikkatli olunmalıdır.

Bilardo salonu açmak için ilgili dükkan bulunduktan sonra resmi belgelere sahip olmanız ve ilgili şartları karşılamanız gerekiyor.

Bilardo salonu açmak için gerekli belgeler ve şartlar:

  • 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı Belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  • İşletici Kimlik Bildirme Belgesi
  • İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
  • Vergi Levhası
  • Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi
  • Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
  • Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır)
  • İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi (işyerinde tuvalet var ise)
  • Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır.
  • Bilardo salonu açmak için metrekare şartı yoktur.
  • İşyerinin “mesken”e açılması durumunda; “muvafakatname” alınmalıdır.

Ayrıca profesyonel düzeyde hizmet verecek lisanslı bir bilardo salonu açmak için ek belgeler ve şartlar vardır. Rehberin alt kısmında lisanslı bilardo salonu şartlarını bulabilirsiniz.

İNCELEYİN: Spor Salonu Açmak

3. GEREKLİ MALZEMELER

Bilardo salonu açmak için birçok malzeme gereksinimi vardır. İlgili malzemeleri temin etmek için ülkemizdeki büyük bilardo teçhizat satıcıları ile temasa geçilebilir. İlgili toptan satıcılara ulaşmak için arama motorlarında “toptan bilardo malzemeleri” şeklinde bir aramaya ihtiyacınız olacak.

Spesifik olarak bilardo salonu açmak için gerekli malzemeler:

  • Bilardo Masası (minimum 4 adet)
  • Istaka (minimum 12 adet)
  • Bilardo topları (hem 3 bant hem de Amerikan tarzı bilardo için)
  • Oturma alanları
  • Dinlenme alanları
  • Mutfak eşyaları
  • Aydınlatma ürünleri

4. BİLARDO SALONU AÇMANIN MALİYETİ

Bilardo salonu açmanın maliyeti gün be gün artış gösteriyor. Artan enflasyon oranları sebebiyle son birkaç yılda bilardo salonu açmak için gerekli maliyet yüzde 300 artmıştır. 2022 yılı itibarıyla 200 metrekare alana sahip ortalama düzeyde malzemelerin kullanılacağı bir bilardo salonunu açmak için 380.000 TL sermaye gereklidir.

İlgili dükkan için yüksek oranda dekorasyon malzemesinin kullanılması durumunda gerekli maliyet 500.000 Türk Lirası’na kadar ulaşabilir.

5. BİLARDO SALONU AÇMAK NE KADAR KAZANDIRIR

Bilardo salonlarında sağlanan hizmetin bedeli genellikle yüksektir. İlgili işletmenin gelir durumu yüksek müşterilere hizmet veren bir alanda kurulması durumunda aylık geliri 80.000 TL‘nin üzerinde bulunacaktır. İşletmenin gelir durumu nispeten düşük bölgelerde açılması durumunda ortalama bir kapasite ile elde edeceği gelirin 50.000 TL düzeyinde olması bekleniyor.

İNCELEYİN: Günlük Para Kazandıran İşler

6. LİSANS ALMAK

Lisanslı bilardo salonu açmanın yasal olarak çeşitli prosedürleri vardır. Bunlar;

Bilardo Spor Tesisi bir Eğitim Kurumu olarak aşağıda ki kural, standartlara, Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesisleri yönetmeliğine Sağlık ve Sosyal yardım, çalışma, Maliye İçişleri Bakanlıkları, İmar ve Belediye mevzuatlarına uyacaktır.

Tesis Aydınlatma, ısı, havalandırma, ses gibi hijyenik şartların gereklerine Bakım ve temizlik kurallarına ve Eğitim ile Sporculuğun prensip, disiplin ve metotlarına kesinlikle tabidir.

Bilardo Salon yüksekliği;

1. SINIF SALONLARDA 2.60 M,

2. SINIF SALONLARDA en az 2.40 m’ dir.

Bilardo Masası etrafı boşluğu sabit alanlardan 1.60 Cm. Masadan masaya 1.30Cm ( Ölçü bant içinden alınır )

Salon döşemesi kolay temizlenir, ses üretmeyen malzeme ile kaplanmalıdır. Bilardo Sporu Konsantrasyon gerektiren her türlü iç ve dış sese karşı duyarlıdır.Bu nedenle; Tesisin içerden ve dışarıdan gelecek seslere karşı önemlerin (izolasyon gürültülü müzik yayını yapmak vb. gibi ) alınması gerekir.

Tesiste en az 8 m. Karelik hijyenik şartlarda yüksekliği 2.40m olan bir soyunma odası soyunma dolabı yeterli sayıda askılık ve ilk yardım dolabı bulunmalıdır.

Tesiste 15m Karelik hijyenik bir dinlenme salonu olmalı ve salon tabanının soğuktan korunacak şekilde ( halı veya halıfleks ) kaplanması gerekir.

Tesiste 1’er adet bay bayan Tuvaleti bulunmalıdır.

Dinlenme bölümü ile irtibatlı veya müstakil olarak Soğuk ve Sıcak Meşrubat, Sıkma Meyve suyu, sandeviç vb. yiyecekler bulunan Büfe, Çay Ocağı, Kafe şeklinde bir yer düzenlenebilir. Burada paslanmaz çelik tezgah ve eviye ile 1 buzdolabı zorunludur. Yiyeceklerin açıkta bulunmaları ve Alkollü içki kesinlikle yasaktır.

Tesiste Yangın ve Tabi afetlere karşı tedbirler alınmış olmalı ve mutlaka en az 2 adet yangın söndürücü bulunmalıdır.

Salon ısısı 18C derece olmalıdır. Yardımcı mekanlar 16 C – 18 C derece, Soyunma Odaları 22 C derece hesaplanmalıdır.

Bilardo Masaları Uluslar arası Standartlara uymalı ve Rezistans tertibatı olmalıdır.

Federasyonca Kabul Edilen Masa Ölçüleri (CM)

  • 127 X 254 YARIMAÇ-POOL
  • 142 X 284 MAÇ MASASI
  • 142 X 5 X 285 MAÇ MASASI
  • 142 X 344 SNOOKER
  • 177 X 356 SNOOKER

Her masa için mekanik veya Elektronik Skorboard bulunmalıdır. Karşılaşmalar için uzaktan görülen bir gelişmiş Skorboard gereklidir.

Tesiste Sigara ve Alkollü içki kullanılmaz. Gürültü yapılamaz bunlar levhalarla belirtilir. Salonun görünür yerine ilan panosu konulması gerekir.

Bilardo Spor Tesisi Eğitim amaçlı olduğundan Kahvehane, Oyun ve Kumar atmosferinden uzak bulundurulacaktır. Tavla, okey, kağıt oyunları, atari vb. yasaktır. Oturma ve seyir düzeni masa çevresi boşluğunu azaltmayacak şekilde sağlanır. Çok hafif düzeyde Müzik düzeni olabilir. Maç ve Turnuvalarda mutlaka sessizlik olmalıdır.

Tesiste düzenli bir Bilardo Eğitimi mecburidir. Bunun için Bilardo Federasyonundan en az bir antrenör istihdam edilir. Bir Antrenör en çok iki tesiste görev alabilir ve Noterden tasdikli mukavele ile çalıştırılır. Eğitim yeni başlayan ve değişik düzeydeki sporcular için ayrı ayrı Federasyonca belirtilen esas ve metotlar dahilinde Planlı ve Programlı yapılması bunların ilan panosuna asılması zorunludur. Gerçek ve Tüzel kişilerin tesislerinde görev yapan kişiler ile tesiste görevli olanların Tesis kayıt defterine işlenir. Sporcu Kayıtları Tesisten yaralanmak isteyen devamlı Sporculardan aşağıdaki belgeler istenir.1-İkametgah 2-Müracat Formu 3- Nüfus hüviyet cüzdanı 4- Reşit olmayan kişilerden veli izin belgesi.

Maç ve Turnuvalar, ilgili mevzuatlar dahilin de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün izin ve gözetimini altında yapılır.

İşletme çalışmaları içeren raporlar 4’er aylık bölümü kapsar. Ocak-Mayıs-Eylül ayları başında Antrenör ve İşletmeci tarafından imzalanmış olarak Bilardo İl Temsilciliğine yoksa İl Müdürlüğüne verilir. Antrenöre ait vergi sigorta raporu eklenir.

Salonlar Bütün kurallara tam uymak koşulu ile masa adedine göre sınıflandırılmıştır.

1.Sınıf 200 M. Kare Oyun alanı ve
4 MAÇ 1 YARIMAÇ 2 ( POOL SNOOKER )
2 MAÇ 1 YARIMAÇ 4 ( POOL SNOOKER )

2.Sınıf 140 M Kare 200 M Kare ARASI Oyun alanı ve
2 MAÇ 1 YARIMAÇ 1 ( POOL SNOOKER ) VEYA
1 MAÇ 1 YARIMAÇ 2 ( POOL SNOOKER )

Tesiste, İşletme ve çalışanlar Federasyon kurallarına uygun olmalıdır. Bilardo Federasyonu, Bilardo İl Temsilcisi ve İl Müdürlüğü Denetleme Heyeti Tesisi her an denetleyebilirler.

Emniyetçe, Kanun ve yönetmeliklere, Ahlak ve Adaba aykırı durumlar tespit edildiğinde güvenliği bozucu tutum ve davranışlar görüldüğünde, İdeolojik, Politik amaçlı çalışma ve yarışmalar yapıldığında, çalışma izin belgesi iptal edilir. Çalışma izin belgesi iptal edilen tesis kapanmış sayılarak durum bir yazı ile İl Emniyet Müdürlüğüne bildirilir. Bu şekilde Çalışma İzin Belgesi iptal edilen Tesislere tekrar çalışma izin belgesi verilemeyeceği gibi işleticileri de başka tesis açamazlar. Bu işletmeciler ve ortağı olan şirketler aynı amaçlı işletme açamazlar ve bunlara ortak olamazlar. Bu durumda olanlar Teşkilatça Emniyete bildirilir.

Yapılacak denetlemelerde görülen aksaklıkların verilen süre içerisinde düzeltilmemesi halinde düzenlenen denetleme raporunun İl Başkanı tarafından onaylanması üzerine Tesis’e bir haftaya kadar kapatma cezası verilir. İkinci Denetleme sonunda Yönetmelik hükümlerine aykırı hususlar tespit edildiğinde Tesise üç ay kadar kapatma cezası verilir. Üçüncü hafta yapılan denetleme cezayı gerektirecek hususlar tespit edildiğinde Tesisin çalışma izin belgesi İPTAL edilir.

İNCELEYİN: Aquapark Açmak

Önemli Uyarılar

Tesis açmak için başvuruda bulunan kişilerin; taksirli suçlar hariç olmak üzere, 2 yıldan fazla ağır hapis veya hapis veyahut devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlardan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza almaması ası veya genel ahlak ve aile düzenine karşı işlenen suçlardan dolayı hükümlü bulunmaması şarttır.

Özel Beden Eğitimi Spor Tesisleri yönetmeliğinde bulunan Madde 19’a istinaden; Tesislere, beden eğitimi ve spor çalışması yapmak üzere gelecek her kişinin 7/12/2001 tarihli ve 24606 sayılı Resmi Gazete’de yayınlana Sporcu Lisans, Tescil, Vize e Transfer Yönetmeliğinde belirtilen spora başlama ve asgari lisans çıkarma yaşlarına uygun olarak lisans veya sporcu kartı alması zorunludur. Açılacak her salon ilk etapta 20 ( yirmi adet ) sporcu lisansı ibraz etmek zorundadır.

Spor çalışmaları yapılacak tesislerin boyutları, faaliyette bulunacak spor dallarının özelliklerine göre Uluslar arası kurallarda öngörülen müsabaka ölçüleri esas alınarak ilgili federasyonlarca tespit edilir. Ancak bu tesiste birden fazla spor dalında faaliyete bulunmak istenmesi halinde; her spor dalı için ayrı mekanların ilgili federasyonca tespit edilen ölçüler bazında olması zorunludur.

İNCELEYİN: Playstation Cafe Açmak

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

“Bilardo Salonu Açmak: Maliyeti ve Geliri” üzerine 2 yorum

Yorum yapın