Hırdavat – Nalbur Dükkanı Açmak

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Hırdavat ve nalbur dükkanı açmak Türkiye gibi inşaat sektörünün çok aktif olduğu bir ülkede yüksek potansiyel içeren iş fikirleri arasında bulunmaktadır. Sektöre giriş ise yüksek sermaye talep etmesi hasebiyle sadece önemli düzeyde sermayesi bulunan girişimci ve yatırımcılara uygundur. Zira; sektördeki diğer rakipleriniz çok geniş bir ürün portföyüne sahiptir.

Hırdavat ve nalbur genel olarak kilit, tel, çivi vb. metal eşyalar ile inşaat, boya ve tesisat malzemeleri gibi çok geniş bir ürün yelpazesindeki ürünleri satarlar. Bu tür işletmelerdeki ürün çeşidi 1000’i aşabilmektedir. Dolayısıyla çok kapsamlı bir sektördür ve para kazanmak için olabildiğince çok sayıda ürün çeşidini bulundurmak gerekiyor. Genellikle bu tür işletmeler 300-400 metrekarelik satış alanlarına sahiptir. Dolayısıyla bu tür işletmeler için uygun dükkan bulmak bile soruna dönüşmektedir. Zira çok yüksek kira bedelleri ile karşılaşmak mümkündür.

1. HIRDAVAT DÜKKANI TUTMAK

Belirttiğimiz üzere bu tür bir işletme açmak için minimum 300 metrekarelik bir satış alanına ihtiyacınız var. Bu da genellikle 2 katlı bir dükkanda bulabileceğiniz özelliktir. Aynı zamanda işletmenizin şehirden veya ilçeden çok uzak olması da ciddi bir dezavantajdır. Özellikle rakiplerinizin şehrin veya ilçenin içinde bulunduğu bir durumda yarışa 1-0 yenik başlamanıza neden olacaktır.

İşletmeniz için bulacağınız dükkanın önünde de ticari birkaç aracın rahatlıkla park edebildiği bir alan olması gerekiyor. Bu tür işletmeler sıklıkla toplu satış yapmaktadır. Dolayısıyla önünde park alanı bulunmayan dükkanlar ciddi bir sorun oluşturmaktadır.

İNCELEYİN: Alıcısı Hazır İşler

2. ÜRÜN TEMİNİ

Nalbur dükkanlarında ciddi bir soruna dönüşen konu da ürün temini yapmaktır. Doğru ürün temini yapabilmek için sektördeki ana üreticilerin tamamından fiyat almanızı öneririz. Bir ürünü ne kadar uyguna alırsanız o kadar daha fazla kar elde etme şansınız olacak. Bu nedenle ürün temininde bulunurken en uygun fiyat avantajı sağlayan üreticileri kullanmanızı öneririz.

Ülkemizde hemen hemen tüm hırdavat ve nalbur ürünlerini üreten onlarca ana üretici var. Bunların tamamından fiyat listesini almayı ihmal etmeyin. Genellikle firmaların büyük bir kısmı Gaziantep’te bulunmaktadır. Kocaeli’de de üretici konumunda ciddi sayıda işletme var.

3. GEREKLİ BELGELER

Bu tür bir dükkanı açmak için çok spesifik belgelere ihtiyacınız yok. Standart olarak bir vergi kaydı açtıktan sonra bağlı bulunduğunuz il veya ilçedeki belediyeye giderek buradan bir çalışma ruhsatı başvurusunda bulunmanız gerekiyor.

Hırdavat ve nalbur satışı yapmak için gerekli belgeler:

  1. Nüfus kağıdı
  2. Vergi levhası fotokopisi
  3. Minimum 2 adet fotoğraf
  4. İkametgah
  5. Dükkan kira kontratı
  6. Esnaf veya ticaret odası kayıt belgesi (kayıt önceden yapılmalı)
  7. Sigorta veya bağkur belgeniz eğer emekli iseniz emeklilik cüzdanı fotokopisi
  8. İtfaiyeden “Yangın Önlemi Alınmıştır” belgesi almanız gerekli
  9. Sabıka kaydı
  10. İmza sirküleri

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Av Bayii Açmak

4. NALBUR AÇMA MALİYETİ

Yüksek sermaye isteyen iş fikirleri arasında bulunan nalbur-hırdavat dükkanlarını açmak için yaklaşık 400 bin liralık sermaye gereksinimi vardır. Bu tutarın yüzde 70’lik kısmı ürün alımına; yüzde 30’luk kısmı ise resmi belgeler, ilk dönem kirası ve dükkan dekorasyonu için kullanılmaktadır. Bu tür bir dükkanda yaklaşık olarak 1000 çeşit ürün bulunmaktadır ve çoğu ürün için depoda da minimum 3 ürün daha bulunmaktadır. Genellikle bu tür işletmelerde 4 kişi çalışır.

Nalbur dükkanını daha dar kapsamlı açmak için ise gerekli sermaye düzeyi yalnızca 100 bin liradır. Bu tür bir dükkanda ise yaklaşık olarak 200 çeşit ürün bulunmaktadır ve çoğu ürün için depoda da maksimum tek bir ürün daha bulunmaktadır. Genellikle bu tür işletmelerde 2 kişi çalışır.

5. HIRDAVAT DÜKKANI AÇMAK NE KADAR KAZANDIR

Hırdavat ve nalbur satışı yapmak karlı iş kolları arasında yer almaktadır. Özellikle müteahhitler ile anlaşarak toplu satış yapan işletmeler çok ciddi gelir elde etmektedir. Bu iş kolunda perakendecilikteki kar marjı yüzde 40, toplu satıştaki kar marjı yüzde 20 civarında bulunmaktadır.

2 yıllık müşterisi oturmuş bir işletmenin ortalama aylık net geliri 30 bin lirayı aşmaktadır. Bu tutar elbette toplu satışın hiç yapılmaması durumundaki ortalama gelirdir. Toplu satış yapan işletmelerde ciddi düzeyde gelir potansiyeli var. En önemlisi; sahada gezen bir eleman bulundurmaktadır. Bu elemanın sürekli olarak yeni inşaatları takip etmesi ve müteahhitlerine teklif sunması gerekiyor.

İNCELEYİN: Kaba İnşaat Maliyeti

6. İŞ HACMİNİ ARTIRMA TAVSİYELERİ

Hırdavat ve nalbur satışı yaparak para kazanmak istiyorsanız en önemli süreç daha önce de belirttiğimiz üzere sahada personel bulundurmak ve müteahhitlere avantajlı teklifler sunmaktır. Bunu sağlayan işletmeler kısa sürede ciddi bir gelir elde edebilmektedir. Sadece birkaç bina için bile anlaşma sağlamak yıllık perakende karınız kadar gelir sağlayabilmektedir. Bu nedenle piyasayı iyi takip etmeli ve sürekli olarak yeni inşaat projelerini hazırlan müteahhitler ile iletişime geçmelisiniz.

Yeni inşaat projelerini takip etmenin en kolay yolu ise harita mühendisleri veya inşaat mühendisleri ile iyi ilişki kurmaktan geçiyor. Biri ile özel olarak anlaşarak da bu konuda size bilgi aktarımı yapmasını sağlayabilirsiniz. İşinizin yıllar içinde büyüme kaydetmesini istiyorsanız mutlaka bu süreci iyi bir şekilde ele almalısınız.

Hırdavat ve nalbur aynı zamanda tesisatçılar için de önemli bir ihtiyaçtır. Aktif olarak çalışan bir tesisatçı genel olarak haftalık 3-4 bin liralık hırdavat ve nalbur ürüne ihtiyaç duyar. 5-10 tesisatçı ile anlaşarak bile aylık cironuzu büyük ölçüde artırma şansına sahipsiniz. Tesisatçılar ile anlaşmak için ise tek yapmanız gereken uygun fiyat avantajı sağlamaktır. Karınızın bir kısmından feragat ederek bu sayede daha fazla para kazanma fırsatına sahip olacaksınız. Sürümden kazanmak kötü bir fikir değildir. Özellikle bu tür düzenli alışlar çok kıymetlidir.

7. DESTEK VE HİBELER

İlk kez açılan bir hırdavat ve nalbur dükkanı için KOSGEB’den destek alma şansınız son derece düşüktür. KOSGEB genellikle yüksek istihdam sağlayabilecek işletmelere destek olmak için faaliyet göstermektedir. Ancak alacağınız personeli İŞKUR üzerinden alarak personelinizin SGK gibi ek primlerinin bir kısmından en az 6 ay süre ile sıyrılma şansına sahipsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Az Sermayeli İş Fikirleri

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

“Hırdavat – Nalbur Dükkanı Açmak” üzerine bir yorum

Yorum yapın