Organik ve yöresel ürünlere yönelik bir gıda dükkanını açmak üzere harekete geçmeyi düşünen girişimciler bu kılavuz aracılığıyla işin maliyetini, belgelerini ve potansiyel kazancını kolaylıkla keşfedebilir.
Gıda sektörünün en önemli potansiyel içeren iş fikirlerinden biri de organik ve yöresel ürünlere yönelik bir faaliyet başlatmak üzere bir dükkan açmaktır. Son yıllarda ülkemizin her bir noktasında organik ve yöresel ürünlere yönelik taleplerde önemli artış yaşanıyor. Bu artışa paralel olarak bir işletme kurmak amacıyla faaliyete geçilebilir. Sektöre girmek de son yıllarda daha yüksek sermaye talep etse de; organik ve yöresel ürünlere erişim söz konusu olduğunda artık daha kolay yola koyulabilirsiniz!
Organik ve yöresel ürünler satmak üzere bir dükkan açmak için gerekli maliyet, gerekli belgeler ve işten elde edeceğiniz gelir gibi her konuda ayrıntılar rehberimizde yer almaktadır. Adım adım ilerlemek için rehberimizde yer alan bilgileri el kitabı gibi kullanmanızı mutlaka öneriyoruz.
İÇİNDEKİLER
1. İŞ PLANI HAZIRLAYIN
Organik ve yöresel ürünler satmak üzere bir dükkan kurmadan önce mutlaka bir iş planı hazırlamanız önerilir. İş planında dükkanda ne satılacağı, nereye kurulacağı, ürünlerin nereden alınacağı ve reklam ile pazarlama çalışmalarının ne düzeyde yapılacağına yönelik sorulara mutlaka yanıtlar sağlayın.
İş planı son derece önemlidir. İşi başarılı bir şekilde kurmak ve yine başarılı bir şekilde büyütmek istiyorsanız bir iş planına ihtiyacınız olacak. Bunu sağlamak için de belirttiğimiz hususlarda bir iş planı size önemli düzeyde yardımcı olacaktır.
Özellikle işi kurarken hangi kategorideki ürünlere yönelik bir konsept sağlayacağınızı da mutlaka not alın.
2. DOĞRU DÜKKANI BULMAK
Bu tür gıda firmalarında mutlaka müşteriye yakın olmanızı öneriyoruz. Bu gün geçtikçe potansiyeli yükselen bir iş kurmanın önemli adımlarından bir tanesidir. Müşterilerinizin güvenle ve rahat bir şekilde erişebileceğiniz bir dükkan bulmak için zaman ayırın. İşletmenizi en yüksek potansiyel içeren alana kurmak son derece önemlidir. Bu nedenle potansiyel bütün dükkanları iyi bir şekilde artı ve eksileri ile not alarak en iyi dükkanı belirlemeye çalışın.
Ortalama 80 metrekare büyüklüğünde ve şehrin ya da ilçenin ana yürüyüş yollarında veya bunlara çok yakın olmak önemlidir. Kira düzeyine elbette dikkat edin. Ortalama 10-15 bin liradan fazla kira ödememeye son derece dikkat edin. Bunun dışında dükkanın önünde 3-4 araçlık bir park yerinin de olması son derece önemlidir. Müşterilerinize bu alanları da park için yer ayırmaya özen göstermenizi öneririz.
Organik ve yöresel ürünler sektöründe müşteri potansiyeli oldukça önemlidir. Müşteri potansiyelini bir üst seviyeye çıkarmak için yürüyüş yollarında yer almaya özen göstermeniz tavsiye ediliyor. Bu sayede işletmenizin reklam ve pazarlama harcamaları da düşüş gösterecektir.
İNCELEYİN: Müşterisi Hazır İşler
3. PERSONEL
Bu tür mağazalarda içerideki ürünlerin niteliği, üretildiği yer ve koşulları ile diğer ayrıntılara hakim olan personel bulundurmak son derece önemlidir. Bunu sağladığınız takdirde içeri giren müşteriden elde edeceğiniz gelir önemli düzeyde artış gösterecektir. Mutlaka bu tür bir işletme açtığınız anda deneyimli ve ürünler hakkında kendini geliştirecek personel bulundurmanızı öneriyoruz. İŞKUR aracılığıyla da aradığınız nitelikteki personelleri daha kolay bulabilirsiniz. 2024 yılı itibarıyla İŞKUR tarafından yeni kurulan işletmelere destek verildiğini unutmayın. Bu sayede işletmenize alacağınız personel için çeşitli desteklerden de yararlanabilirsiniz.
Ortalama olarak 80 metrekarede faaliyet gösteren bir işletmede en az 2 personel bulunmalıdır. İlgili personelden biri kadın biri de erkek olması önemlidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Balık Çiftliği Kurmak
4. İŞLETME RUHSATI ALMAK
Gıda satan işletmeler sıklıkla denetlenmektedir. İşletmenizi kurarken mutlaka tüm belgelere sahip olduğunuzu ve işletmeyi kurmak için gerekli ruhsatı aldığınıza emin olun. Bu tür işletmelerde ruhsat almak kolaydır.
İlk olarak bir muhasebeci ile anlaşmanızı öneriyoruz. Muhasebeci ile anlaştıktan sonra işletmenizi kurmak için yetki verin ve 2 gün içerisinde vergi levhasını çıkartmasını sağlayın. Ardından ilgili vergi levhası ve aşağıdaki belgeler ile bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek işyeri açma ruhsatınızı alın.
Organik ve Yöresel Gıda Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler:
- 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
- Adli Sicil Kaydı Belgesi
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
- İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Form-1) (fotokopi)
- İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
- Vergi Levhası (fotokopi)
- Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
- Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
- Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
- İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
- Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır (700 TVL IR LED dış mekan kamerası ya da 1080 HP HD dış mekan kamerası) (işyeri 60 m² ve üzerinde ise)
- Tuvalet bulunmalıdır
5. TOPTAN ÜRÜN ALIMI SÜRECİ
Gıda toptancıları ile anlaşma yaparak dükkanınızda müşterilerinizin ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri taze bir şekilde bulundurmanız önemlidir. İşletmenizin konseptine göre ürün gamını olabilecek en yüksek sayıda belirlemenizi öneririz. Bu tür yöresel ve organik ürün dükkanlarında 200’e yakın farklı düzeyde ürün bulunmaktadır. Ayrıca dükkanınızda olmayan ve müşterilerinizin talep ettiği ürünlere yönelik de girişim başlatmanız ve ürünü tedarik etmeye çalışmanız son derece önemlidir.
Organik ve yöresel ürün satan bir mağazada bulunması gereken ürün kategorileri:
- Peynir
- Reçel
- Süt
- Yoğurt
- Baharat
- Zeytin
- Sucuk
- Sirke
- Pekmez
- Tahin
- Pirinç
- Nohut
- Mercimek
- Bulgur
- Fasülye
- Un
- Tarhana
- Yulaf
- İrmik
- Kuru Meyve
- Kuruyemiş ürünleri
- Lokum
İNCELEYİN: Baklavacı Şemsettin Bayilik
6. İŞLETME DİZAYNI ve DEKORASYONU
Yöresel ürün satan mağazalar son derece popüler bir iş koluna işaret etmektedir. Bu tür bir işletme kurmak son derece kolaydır. İşi kurmak ve geliştirmek için ortaya çaba koymanız gerekiyor.
Bu tür bir işletmenin dizaynı ve dekorasyonu için para harcamanız gerekiyor. İşletmede müşterilerin güvenle alışveriş yapabileceği bir ortam tesis etmek önemlidir. İşi kurduğunuz zaman aklınızda bir dekorasyon ve dizayn fikri yoksa; yapmanız gereken ana süreç benzer işletmelerden ilham almak olabilir.
Mevcut işletmeleri gezebilir ya da Pinterest, Instagram veya benzeri sosyal medya platformlarında yayınlanan bu tür dükkanların iç dizaynından ilham alabilirsiniz. Şık ve dikkat çekici bir dekorasyon son derece önemlidir. Müşterileri cezbetmek için mutlaka dekorasyon ve dizayn fikirlerini iyi bir şekilde ele almaya özen gösterin.
İşletmenize gelen bir müşteriyi tekrar işletmenize çekmek için bu tür dekorasyon fikirleri son derece önemlidir. Bu konuda harekete geçmeniz işletmenizin kısa ve uzun vadeli hedefleri için son derece önemlidir. Elbette işletmenizin yıllarca aynı tasarım ve dekorasyona sahip olmasını önermiyoruz. Bu nedenle çok fazla para harcamak yerine; dekorasyon ve dizayn için belirli bir bütçe ayırmak daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır. 3-4 aylık süreçlerde dekorasyon ve dizaynı yeniden elden geçirmek daha doğru bir yaklaşımdır.
Eğer başlangıç sermayeniz yüksek seviyede bulunuyorsa işletmenin potansiyelini bir anda artırmak için doğrudan bir profesyonel aracılığıyla çalışabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kışın En Çok Satılan Ürünler
7. NE KADAR SERMAYE LAZIM?
Yöresel ve organik ürünler satmak üzere açacağınız bir işletme için yaklaşık olarak 800 bin liralık sermayeye ihtiyacınız var. Bu tutarın yarısına yakını dükkanın kurulumu için gereklidir. İşletmenizin açılışı sırasında da yaklaşık olarak 300 bin liralık ürün alımı yapmanız gerekiyor.
Türkiye’de organik ve yöresel ürünler konusunda hizmet veren işletmelerin birçoğu yaklaşık olarak 1 milyon lira sermaye ile kuruluyor. İşletmenin taban rakamı ise 800 bin lira seviyesinde bulunuyor. Butik işletmeler için ise rakam 400 bin liraya yaklaşmaktadır.
İşletmenize alacağınız ürünlerin raf ömrünün kısa olduğunu unutmayın. Dolayısıyla ilk etapta bir veya birkaç ürün grubundan çok fazla alım yapmak yerine; çok farklı ürün gruplarından azar azar alım yapmak daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır.
8. NE KADAR KAZANDIRIR?
Günlük gıda sektöründe karlılık düşüktür. Ancak söz konusu ürünlerin yöresel veya organik statüsünde olması ile söz konusu karlılık önemli düzeyde artış yaşamaktadır.
Bu tür dükkanlarda ortalama karlılık yüzde 25 ile 35 arasında değişiklik göstermektedir. İşletmenin tüm masrafları da göz önüne alındığında yaklaşık olarak cirodan net kar yüzde 20 civarında bulunmaktadır.
2 yıllık müşterisi oturan bir işletmenin aylık net karı ise 80 ile 90 bin lira düzeyinde bulunmaktadır. İlgili kar rakamlarına ulaşmak için elbette aylık 400 bin liraya yakın ciro elde etmeniz gerekiyor.
İNCELEYİN: Köfteci Yusuf Bayilik