Yaş Salep Fiyatları Artıyor: Yetiştiricilik Yapmak

Yaş salep fiyatları 2023 yılında da ciddi bir ivme kazandı. Salep yetiştiriciliği yapmak içinde bulunduğumuz yıl itibarıyla yüksek gelir fırsatı sağlıyor.

Salep fiyatları gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Özellikle 2023 yılında yaş Salep fiyatı kilosu gün geçtikçe artarken yaş salep yetiştiriciliği ile para kazanma potansiyeliniz de artıyor. Siz de salep yetiştiriciliği yapmak için harekete geçmek istiyorsanız rehberimizde adım adım tüm detayları bulabilirsiniz.

Tarımsal iş fikirleri konusunda Türkiye’nin eşsiz potansiyelleri var. Siz de tarım alanında yetiştiricilik faaliyetlerine başlamak için fikir arıyorsanız salep tam aradığınız tarım ürünü olabilir.

Salep tüketimi ve salep fiyatları dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de artış gösteriyor. Dolayısıyla para kazanmak için salep yetiştiriciliği yapmak üzere çalışmalara başlayabilirsiniz.

SALEP FİYATLARI

salep fiyatı

Salep özellikle kış aylarında yoğun tüketimi olan bir bitkidir. Ülkemizde ve neredeyse dünyanın her noktasında kış aylarında çok yoğun bir tüketime sahiptir. Sadece çayı değil birçok yemek ve içecek ile birlikte de kullanımı mevcuttur. Aynı zamanda dondurma üretiminde de salep yoğun bir kullanıma sahiptir.

Salebin sağladığı faydalar nedeniyle kış aylarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Bilim insanlarının yoğun önerisi olan salebin faydaları:

  • Kabızlık ve şişkinliği giderir.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Hemoroid şikayetlerinin azaltılmasında etkin rol oynar.
  • Hafızayı ve zihni güçlendirir.
  • Göğüs hastalıklarını giderir.
  • Basur hastalığının tedavinde kullanılır.
  • Öksürük ve bronşiti giderir.
  • Adet düzensizliğine iyi gelir.
  • Cinsel gücü artırıcı özelliktedir.
  • Yağ yakma hızını arttırır.
  • Vücudun ısınmasını sağlar.
  • Şekeri çıkarmadan vücudun tatlı ihtiyacını karşılar.

Geçen yıla göre salep fiyatları 2023’de yüzde 150’den fazla artış gösterdi. Salebin fiyatları söz konusu olduğu zaman çeşitli salep türleri için farklı fiyatlar mevcuttur.

İNCELEYİN: En Karlı Tarım Ürünleri

Yaş Salep Fiyatları

Henüz tarladan yeni çıkmış salebin fiyatı ortalama olarak Türkiye’de 800 TL’den alıcı bulmaktadır. Salebin kalitesi, türü ve yöresi de salep fiyatlarında etki sağlamaktadır. Tüm şartların olumlu olması durumunda yaş salebin fiyatı 1.000 TL’ye kadar yükselebilmektedir.

Kuru Salep Fiyatları

Tarladan çıkarıldıktan sonra kurutulmaya bırakılan salebin fiyatı elbette daha yüksektir. Salep yetiştiriciliği yapanların büyük kısmı salebi kuruttuktan sonra satışa sunmaktadır. Salep tarladan hasat edildikten sonra temizlenir, yıkanır ve kurutulur. Bu salebin toz hale getirilmesi öncesindeki çekirdek halidir. Kuru salep fiyatı ise 2023 yılı sonu itibarıyla 2.200 TL’ye yükselmiştir.

Toz Salep Fiyatları

Toz salep bir üretici için en yüksek fiyatın elde edildiği salep türüdür. Toz salep doğrudan salebin son tüketiciye satıldığı halidir. Salebin hasat sonrasında kurutulduğu ve toz hale getirildiği türüdür. Toz salep fiyatları dünya genelinde hızla artıyor. Türkiye’de de fiyat 2023 yılı sonu itibarıyla 2.800 TL’yi aşmıştır. Uzmanlar 2024 yılı salep fiyatlarının 4.000 TL’yi aşmasını bekliyor.

SALEP YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞARTLARI VE BELGELERİ

salep üretimi

Maalesef her çiftçi dilediği gibi salep yetiştiriciliği için faaliyete başlayamıyor. 2023 yılı itibarıyşa Salep yetiştiriciliğinde çeşitli yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Öncelikli olarak bunlara değinmek gerekiyor.

Salep yetiştiriciliği deneme ya da hobi amacıyla yapacaksanız ve tarımsal üretim alanınız 200 metrekareden az olacaksa; herhangi bir yasal izin almanız gerekmiyor. Ancak salep üretimi yapmak için satın alacağınız Salep Orkidesi Fide ve Yumrularını mutlak suretle “Süs Bitkisi Üretici Belgesi” sahibi olan satıcılardan almak zorundasınız. Aksi halde cezai müeyyidesi vardır.

Salep yetiştiriciliği ticari olarak yapmak için ise ilk olarak salep yetiştiriciliği yapacağınız tarlayı Çiftçi Kayıt Belgesi (ÇKS) aldıktan sonra Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne giderek kayıt ettirmeniz gerekiyor. İlgili kayıt sağlanmadan salep yetiştiriciliği yapamazsınız.

Tarımsal olarak salep yetiştiriciliğine başladıktan sonra da salepleri satabilmek için yine Tarım ve Orman Müdürlükleri üzerinden “Süs Bitkisi Üretici Belgesi” almanız gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştirciliği

Süs Bitkisi Üretici Belgesi almak için gerekli şartlar:

  1. Başvuru sahibi ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni veya bitkisel üretim ya da tohumluk yetiştirme konusunda ders aldığını belgeleyen tekniker veya peyzaj mimarı/teknikeri ise diplomanın aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği; değil ise çalıştırıldığı beyan edilen ziraat mühendisi veya peyzaj mimarına ait diplomanın aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği. Çalıştırılan ziraat mühendisi veya peyzaj mimarı, aynı il sınırları içinde, en fazla beş işletmede çalışabilir.
  2. Başvuru sahibinin bağlı bulunduğu vergi dairesinin adı ve vergi kimlik numarasının yazılı beyanı.
  3.  İl müdürlüğü tarafından düzenlenen süs bitkileri ve süs bitkileri çoğaltım materyali üretim işletmesi kapasite raporu.

Süs Bitkisi Üreticilerinin Yükümlülükleri

  1. Üretim ve satışlarına ait kayıtları beş yıl süre ile muhafaza etmek.
  2. Bakanlık tarafından davet edildikleri eğitim ve toplantılara katılmak.
  3. Süs Bitkileri Üreticileri alt birliğine (SÜSBİR) üye olmak zorundadır.

Gerekli tüm şartları sağladıktan ve ilgili belgeleri aldıktan sonra salep yetiştiriciliği yapabilirsiniz.

İNCELEYİN: En Karlı Bayilikler

SALEP YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPMAK

salep yetiştiriciliği

Salep yetiştiriciliği yapmak nispeten zordur. Endemik bitki olması nedeniyle birçok adımı çok iyi bir şekilde tamamlamadan salep yetiştiriciliği yapmak çeşitli sorunlar ile karşı karşıya kalmanıza neden olabiliyor. Dolayısıyla salep yetiştiriciliği yapmak için tüm adımları en iyi şekilde tamamlamaya çalışmanızı öneririz.

İKLİM VE TOPRAK İSTEĞİ

Salep bitkisi ülkemizin her yöresinde doğal olarak yetişmektedir. Zamanla bulundukları yerlere adapte olmuşlardır. Bu nedenle söküldüğü iklime eşdeğer iklimlerde çok rahatlıkla
yetiştirilebilmektedir. Ege bölgesi salepleri 600 – 700 metreye kadar rahatlıkla yetişmektedir. Daha yüksek rakımlarda denemeler yaparak çıkan sonuçlara göre hareket edilmelidir.
Salep bitkisi doğada her tür toprakta yetişebilmekte ise de; kültür ortamında, diğer yumrulu bitkilerde olduğu gibi hafif bünyeli, kışın su tutmayan süzek ve organik maddece zengin toprakları daha çok tercih etmektedir.

TOPRAĞI HAZIRLAMA

Türkiye genelinde düşünüldüğünde, salep elde edilen türler özellikle kireçli topraklarda yetişirler. Bitki bünyesindeki azot, fosfor ve potasyum miktarları ise, türlere göre değişmekle
birlikte, genellikle kültür bitkilerinden yüksek bulunmuştur. Salep yumrusu bitkinin toprak altı organlarından elde edildiğinden çok iyi bir tarla hazırlığı istemektedir. Haziran ayında toprak
işleme öncesi dekara 4-5 ton hesabı ile yanmış ahır gübresi (büyükbaş veya küçükbaş) atılarak homojen şekilde toprağa karıştırılmalıdır. Son zamanlarda solucan gübresi kullanımı da

Yumruların ana bitkiden ayrılma safhası yaygınlaşmıştır. Solucan gübresi kullanılacaksa dekara 400-500 kg kullanılabilir. Sürme işleminin ardından topraktaki yabancı ot tohumlarını ve diğer zararlıları öldürmek üzere Dazomet etkili maddeli ilaçlarla 60 Kg/da etkili madde dozuyla ilaçlanarak üzeri polietilen örtüyle örtülür.

15 gün sonra polietilen örtü kaldırılıp toprak üç ay kadar havalandırılır. İlaç buharlaşma özelliğinde olduğundan yaz boyunca birkaç defa sürülerek tamamen uzaklaşması sağlanır. Eylül ayı içinde dekara 15 kg N, 10 kg P2O5, 15 kg K2O hesabıyla temel gübreleme yapıldıktan sonra arazi tekrar işlenerek 25-30 cm yüksekliğinde ve 100 cm genişliğinde küçük sırtlar oluşturulur (Şekil 3). Bu sırtların üzeri düzlenerek gevşek yapılı tohum yatağı hazır hale getirilmiş olur. Sırt oluşturmanın gayesi hem uygun tohum yatağı hazırlamak hem de kışın bitkilerin aşırı yağışlarda su altında kalmasını önlemektir. Hazırlanan bu yastıkların üzerine her yastığa 3 hat olmak üzere 20 cm aralıklı damlatıcılara sahip borularla damlama sistemi kurulur.

İNCELEYİN: 1 Dönüm Sera Maliyeti

YUMRU DİKİMİ AŞAMASI

Nisan-Mayıs aylarında hasat edilip oda şartlarında dikime kadar bekletilen yumrular Ağustos ayı sonlarında gecelerin serinlemesi ile sürmeye başlar. Sürmenin başlaması ile
İzmir/Menemen koşullarında Eylül ayı ortasından itibaren, daha önceden hazırlanmış olan sırtlar üzerine sıra arası 15 cm ve sıra üzeri 10 cm olarak, yumrular büyüme noktaları yukarı
gelecek şekilde 6-8 cm derinliğe (soğan kıskası diker gibi) dikilir. Dikimin ardından danaburnu ve toprak kurtlarına karşı endosülfan etkili maddeli insektisit karıştırılmış kepek
kullanılarak ilaçlama yapılacaktır. Dikim işlemi biter bitmez sulanarak yumruların toprakla tam teması sağlanacaktır. Kış ve İlkbahar aylarında iklim şartlarına göre gerektiği zamanlarda
sulama, ot alma işlemlerine devam edilecektir. İlkbaharda gerektiğinde danaburnu ve toprak kurtlarına karşı mücadeleye devam edilecektir.

BAKIM İŞLEMİ

Yumru dikiminden sonra yağışlarla birlikte bitkilerin toprak yüzeyine çıktıkları görülür. Yağış yeterli gelmezse sulama yapmak gerekebilir. Yetiştirme esnasında karşılaşılan en önemli sorun
yabancı otlardır. Salep bitkileri küçük boyutlu ve yerde olduklarından yabancı otlara karşı oldukça hassastır. Bu nedenle yetiştiricilik boyunca en az 2-3 defa elle ot alma işlemi
yapılmalıdır. Salep bitkisi kışın yetişen bir bitki olduğundan, ihtiyaç duyduğu suyu doğal yağışlarla karşılamaktadır. Bazı yıllarda İlkbahar yağışlarının yetersiz olduğu durumlarda
sulama ihtiyacı gösterebilmektedir. Bitkilerin gölge ortamlarda yetiştirilmeye çalışılması veya fazla yağışlardan sonra bitkilerin su altında kalması gibi durumlarda Alternaria hastalığına
rastlanabilmektedir. Salep bitkisinin bilinen zararlıları domuz ve köstebektir. Domuz zararına karşı çit vb. şekillerde önlem alınmalıdır. Köstebek için kimyasal veya kültürel önlemler alınabilmektedir

HASAT YAPMAK

Salep bitkilerinin erken sökülmesi durumunda 8-10 kg yaş yumrudan 1 kg kuru yumru elde edilmektedir. İdeal söküm zamanı 4-5 kg yaş yumrudan 1 kg kuru yumru elde edileceği
zamandır. Bitkilerin tam çiçeklenmede olduğu dönemde hasat yapılmalıdır. Enstitüde yapılan çalışmalar Menemen koşullarında en uygun hasat zamanının Nisan sonu olduğunu
göstermiştir. Hasat elle şaşula yardımı ile yapılmaktadır. Hasat esnasında yumruların yumru saplarından kırılarak toprak altında kalmamasına dikkat edilmelidir. İyi bakım şartlarında
bitkiler 2 ile 3 arası yumru yapmakta, dekara 100-125 kg yumru dikildiği takdirde 300-375 kg arasında verim elde edilmektedir.

DEPOLAMA AŞAMASI

Tohumluk amacıyla hasat edilen yumrular hasattan sonra soldurulup depolanabilecek hale gelmeleri sağlanmalıdır. Soldurma işlemi açıkta, havadar şartlarda plastik kasalar içinde, tek
sıra halinde serilerek % 75 gölgeleme altında, iklim şartlarına göre yaklaşık 10-15 gün süreyle yapılır. Soldurma süresi havaların güneşli ve rüzgârlı gitmesi halinde kısaltılmalı, yağışlı, nemli
ve serin gitmesi halinde uzatılmalıdır. Bu esnada hava tahminleri takip edilerek yağış ihtimali olan günlerde yumruların üzeri polietilen örtü ile örtülmelidir. Soldurma esnasında
yumrular küçük yaralarını tamir etmekte, kabuklarını kalınlaştırmakta ve bir miktar su kaybederek depolamaya çok daha uygun hale gelmektedirler. Çok yaralı yumrular soldurma
esnasında ya çürümekte, ya da kuruyarak diğerlerinden kolaylıkla ayrılmaktadır.

İNCELEYİN: 2023’TE Neye Yatırım Yapılmalı?

SORU – CEVAP

Salep yetiştiriciliği son dönemde en karlı tarımsal iş fikirleri arasında yer alıyor. Üretimini artırmak ülkemizin tarımsal gelirleri için oldukça önemlidir. Bu sebeple salep yetiştiriciliği yapmak isteyenler aşağıdaki YORUM bölümünden sorularını sorabilir. Ücretsiz olarak danışmanlık sağlayacağız.

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

“Yaş Salep Fiyatları Artıyor: Yetiştiricilik Yapmak” üzerine 7 yorum

  1. Merhabalar

    Ben 600 yapraklı salep fidasi aldım, 2024 mart ayında ektim yarısını balkonumda yarısını bahçemde,
    Merak ettiğim konu hasat ne zaman olur
    2- hasattan sonra aşama nedir?

    Yanıtla
  2. Verdiğiniz bilgiler çok faydalı olmuş .Not defterime devamlı not aldım .Sahlep üretimi için köyümüz olan Eskişehir İnönüde tarlalarımız mevcut .1 dönümle başlamak istiyorum ve sizden bu konuda danışmanlık alma gibi durumumuz varsa sevinirim.İyi çalışmalar

    Yanıtla
  3. Merhaba. salep yetiştiriciliği yapmak istiyorum. fakat yolun çok başındayım. öncelikle yetiştirmek için uygun araziyi nasıl bulabilirim. en az 2 dönüm arazi satın almak isterim. uygun arazi yeri öneren danışman firmalara nasıl ulaşabilirim.

    Yanıtla
  4. Verdiğiniz bilgiler çok faydalı oldu,
    Birçok salep orkidesi var hangi toprağa ve bölgeye en doğru yumru hangisi olduğu hakkın da bir analiz yaptırabiliyormuyuz
    Bunu en doğru hangi yolla öğrenebiliriz,
    Allah a emanet olun.

    Yanıtla
  5. Merhaba, bu alanda birkaç yıldır araştırma ve deneme yapıyorum, bircok paylaşımlarda, yabancı ot mücadelesinde ilaç kullanımı ve kimyasal gübre kullanımı önerilmediğini görmekteyim. Paylaştığınız bu bilgilere nereden ulaştınız, ne derecede guvenebiliriz, teşekkürler.

    Yanıtla

Yorum yapın