Para Kazandıran 36 En Karlı Tarım Ürünleri

Karlı tarım ürünleri için eşsiz bir rehbere ihtiyacı olanlar için hazırlanan bu rehber aracılığıyla tarım faaliyetlerinizden maksimum verim alabilirsiniz.

En karlı tarım ürünleri söz konusu olduğu zaman Türkiye’de harika bir potansiyel var. Listede size kolaylıkla para kazandıracak en karlı tarım ürünlerini bulabilirsiniz. İster hobi, ister deneme isterseniz de ticari olarak değerlendirmek için 36 adet çok karlı tarım ürünü var. Her biri ayrı özellikte ve potansiyelde olan bu tarım ürünlerini kendi bölgeniz için değerlendirerek sizin için en çok para kazandıracak fikre odaklanabilirsiniz.

Karlı tarım ürünleri genel olarak bir ürünün ülkemizdeki piyasası açısından da değerlendirilmelidir. Dolayısıyla bir ürünün sadece yüksek verim sağlaması o ürünün yetiştiriciliğinin yapılması durumunda benzer oranda para kazanılacağı anlamına gelmemektedir. En karlı tarım ürünleri listesinde yer alan bitki, sebze, meyve ve benzeri tarımsal ürünlerin yetiştiriciliğine odaklanarak benzer faaliyetlerden daha fazla kazanç sağlama imkanına erişeceksiniz.

En karlı tarım ürünleri listesinde yer alan tüm ürünler elbette Türkiye’de doğal olarak yetişemeyebilmektedir. Bu tür ürünler genellikle seralar aracılığıyla oluşturulan özel ortamlarda yetiştiriliyor. Dolayısıyla ilgili tarımsal faaliyete başlamadan önce ilgili ürünün yetişme isteklerini de mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekir.

Ülkemizde yetiştiriciliğine başlayabileceğiniz en karlı 36 tarım ürünleri…

1. SALEP

salep yetiştiriciliği

Potansiyel: 10/10

Salep yetiştiriciliği yaparak en karlı tarımsal fikirlerden birini hayata geçirebilirsiniz. Salep üretimi yapmak için yapmanız gereken tüm adımlara kolaylıkla erişmek için Salep Yetiştiriciliği rehberinden kolaylıkla bilgi alabilirsiniz.

2. AVOKADO

avokado

Potansiyel: 8/10

Anavatanı Meksika olan bir tropikal meyvedir. Kullanımı çok yoğundur. Lüks meyveler sınıfındaki nadide meyveler arasında yer almaktadır. Yetiştiricilik açısından potansiyeli son 5 senede yüzde 16 artış göstermiştir.

Oldukça lezzetli meyvelerden biri olması hasebiyle meyve türündeki tüm tabakların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır.

Kış donlarına karşı oldukça dayanıksız bir türdür. Dolayısıyla ılıman iklimlerde yetiştiriciliğinin yapılması tavsiye edilmektedir. Sera açısından değerlendirildiğinde de enerji maliyetlerini minimum seviyede tutmak için de yine ılıman bölgelerdeki sera fırsatları tercih edilmelidir.

3. BLUEBERRY

yaban mersini

Potansiyel: 7/10

Yaban mersini olarak da bilinen bir meyve türüdür. Türkiye ve Orta Doğu’da oldukça yoğun olarak kullanılmaktadır. Özellikle ilaç ve kozmetik sektörünün alıcı konumunda bulunduğu nadide meyveler arasında yer almaktadır.

Türkiye’de ilk kez Rize’de yetiştiriciliği yapılmıştır. Yaklaşık 20 yıldır ülkemizin Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde yetiştiriciliği başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Ana alıcılarından biri de aktarlardır. Şifalı bitkiler sektörünün yakından takip ettiği meyve türleri arasında bulunuyor. Genel karışımlarda da yoğun olarak kullanılmaktadır.

İNCELEYİN: Gübre Bayiliği

4. ACIAĞAÇ

Potansiyel: 3/10

2-3 metre boyundaki oldukça ince bir bitkidir. Sağlık sektörü tarafından kullanılmaktadır. Pazar payı henüz tatmin edici seviyede değildir. Uygun koşullar bulunduğu takdirde yetiştiriciliği tercih edilebilir. Pazar payı fırsatları için ön araştırma gereklidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tavuk Çiftliği Kurmak

5. ACIBAKLA

Potansiyel: 5/10

Otsu bitkiler arasında yer almaktadır. 200’den fazla türü bulunmaktadır. Kozmetik sektörü tarafından tercih edilmektedir. Büyük aktarlar alıcı konumunda bulunurlar ve ilaç dışı takviyelerde de karışım amacıyla kullanılmaktadır. Yetiştiriciliği oldukça kolaydır. Bu sebeple tarımsal faaliyete yeni başlayanlar için önerilmektedir.

6. ACIÇİĞDEM

Potansiyel: 2/10

Zehirli bir bitki türüdür. Genellikle cilt için kullanılmaktadır. Hekimlikte ana kullanım alanı ise romatizma hastalıklarıdır. Yetiştiricilik öncesinde pazar fırsatları iyi bir şekilde incelenmelidir. Pazar fırsatı elde edebilecek olan çiftçiler için önerilen tarım ürünleri arasında yer alıyor.

7. ADAÇAYI

Potansiyel: 9/10

Türkiye’de kullanımı oldukça fazla olan bir bitki türüdür. Karlı tarım ürünlerine yönelik faaliyet gösterecek olan çiftçilerin mutlaka ilgilenmesi gereken ürünler arasında bulunuyor.

Akdeniz bölgesinde yetiştiriciliği oldukça kolaydır. Ilıman tüm bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Hazım konusundaki sağlık problemleri için ülkemizin her noktasında önerilmekte olan bir üründür. Erişimi ve pazar fırsatları oldukça yüksektir. Üretimin satışa dönüşme oranı en yüksek tarım ürünlerinden biridir.

İNCELEYİN: 1 Dönüm Sera Maliyeti

8. AHLAT

Potansiyel: 3/10

Zehirli hayvanların sokmalarına karşı yaprakları yoğun olarak kullanılan bir ağaç türüdür. Armut aşılanan ağaç türleri arasında yer almaktadır. Yetiştirmesi oldukça kolaydır. Birçok bölgede kendi kendine yetişmektedir.

9. AHUDUDU

Potansiyel: 8/10

Bögürtlen gibi çalı şeklinde büyüyen bir tarım ürünüdür. En karlı tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Kullanım alanı oldukça geniştir. Ahududu’nun meyvesi toplanıp, kurutulur. Reçel, şurup ve likör yapılarak pazara sunulabilir. Meyve olarak da tüketimi bulunmaktadır.

Ateşli hastalıklarda kullanılmak üzere aktarlarda yoğun bir satış rakamına sahip olan üründür. Ayrıca Romatizma hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.

İNCELEYİN: Instagram’da Ne Satılır

10. AKASYA

Potansiyel: 7/10

Genellikle peyzaj çalışmalarında kullanılan bir ağaç türüdür. Peyzaj işletmeleri hedef alınarak pazar fırsatları değerlendirilebilir. Akasya ağacı oldukça dikkat çekici bir güzelliğe sahip olması nedeniyle karlı tarım ürünleri arasında yerini almıştır.

11. ANASON

Potansiyel: 5/10

Maydanozgiller arasındaki bir bitkidir. Anavatanı Asya’dır. Anason’un meyvesinde “Anethol” bulunmaktadır. Anethol antibakteriyel özelliği sayesinde ilaç sanayisinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde üretimi vardır ve pazarı oldukça iyi seviyede bulunmaktadır.

Şifalı bitkiler listelerinde oldukça yer alan bir bitkidir. Bu da onu en karlı bitkiler listesine alır. Anason üretimi yapmak zor değildir. Ortalama 40 bin liralık bir bütçe ile bile bir dönümlük arazide Anason ekimi gerçekleştirilebilmektedir. Meyveleri Temmuz ve Ağustos aylarında toplanır.

12. ANTEP FISTIĞI

Potansiyel: 10/10

Ülkemizin Güney kesimlerinde yetiştiriciliği yapılan karlı tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Yetiştiriciliği uygun toprak ve iklim ortamı bulunduğu takdirde zor değildir. Güçlü bir yapısı vardır. Dolayısıyla doğru bakım teknikleri uygulandığı takdirde sürprizlerle karşılaşmanız engellenir.

Meyvesinde yoğun miktarda sabit yağ, sakkaroz ve protein bulunmaktadır. Dünyanın hemen hemen her noktasında kuruyemiş olarak tüketilmektedir. Fiyatı son 7 senede uluslararası pazarda yüzde 60’tan fazla yükselmiştir. Pazar sorunu yoktur ve tüm ürünler aynı gün alıcı bulabilmektedir.

13. ATKESTANESİ

Potansiyel: 8/10

Kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılan bir ağaç türüdür. Nisan – Temmuz aylarında açan çiçekleri toplanmaktadır. Özellikle deri çatlaklarına iyi geliyor olması nedeniyle üretimi son dönemde popülerlik kazanmıştır. Piyasada atkestanesi kremi adı ile satılan tüm ürünlerin içeriğinde yoğun olarak bulunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Balık Çiftliği Kurmak

14. AYÇİÇEĞİ

Potansiyel: 10/10

Tohumlarından yağ çıkartılan bir bitki olan ayçiçeği dünyanın her yerinde popüler ve karlı tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Güneş sorunu olmayan topraklarda kolaylıkla yetiştirilebilmektedir.

Türkiye gibi yağ fiyatlarının oldukça yüksek olduğu bir ülkede yetiştiriciliği karlıdır. Tarım sektöründe yeni bir iş başlatmak isteyenler için oldukça iyi bir tercihtir.

15. AYRIK OTU

Potansiyel: 4/10

Çok yüksek protein ve nişasta içermesi hasebiyle hayvancılıkta en yoğun olarak kullanılan yem bitkileri arasında bulunuyor. En çok koyunlar tarafından tüketilmektedir. Büyükbaş hayvancılıkta da alternatif yem olarak ayrık otu tercih edilmektedir.

Çok hızlı büyüme kaydeden bit bitki türüdür. Dolayısıyla yetiştirilmesi kolaydır. Yem işletmeleri hedef alınarak üretimine odaklanılabilir. Üretimi için ilk etapta küçükbaş ve büyükbaş hayvan tesisleri özelinde bir araştırma ve ön görüşme yapılması tavsiye edilmektedir.

16. DEFNE

Potansiyel: 2/10

Alternatif tıpta oldukça yoğun olarak kullanılan Defne Yaprağı çok fazla sayıda mineral, vitamin ve folik asidin içermesi nedeniyle oldukça besleyicidir.

Türkiye’de de oldukça yoğun bir yetiştiriciliği bulunan karlı bitkiler arasında yer almaktadır.

Son yıllarda diyet listelerinde sıklıkla yer alması nedeniyle tüketim oranında artış yaşanmaktadır.

17. BRAHMİ

Potansiyel: 3/10

Beyin geliştirici olarak literatürde yer alan bitkiler arasında yer almaktadır. Çocuklara sıklıkla önerilmekte ve batı ülkelerinde yoğun olarak kullanılmaktadır.

Araştırmalar beynin saklama ve hatırlama etkisini artırdığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla eğitim hayatı ile birebir insanlara yoğun olarak önerilir.

Brahmi bitkisinin yetiştiriciliği ise zordur. Toprak ve nem isteği nedeniyle Akdeniz illeri haricindeki bölgelerde yetiştirmek oldukça problemlidir. Karlı ve pazarı olan bir üründür.

18. ROKA

Potansiyel: 8/10

Pazar payı oldukça yüksek olan Roka, Türk mutfaklarının vazgeçilmez yeşil bitkileri arasında yer alıyor.

Salataların vazgeçilmez unsurlarından biri olan Roka yetiştiriciliğini yaparak karlı ve potansiyeli yüksek bir tarımsal faaliyete başlayabilirsiniz.

Ülkemizin Akdeniz bölgelerinin tamamında Roka yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Son dönemde Avrupa’ya Türkiye’den ihracatı da yapılması nedeniyle kar potansiyelinde artış yaşanıyor.

19. MEYAN KÖKÜ

Potansiyel: 8/10

Yetiştiriciliği desteklenen karlı tarım ürünleri arasında yer alan Meyan Kökü’nün anavatanı Avrupa’nın Batı sahilleridir. Çok yıllık bir bitki olması nedeniyle yetiştiriciliği birçok benzer ürüne göre avantajlıdır. Birçok kronik hastalığa faydalı olduğu araştırmalar çerçevesinde yer alması nedeniyle pazar payı gün geçtikçe artmaktadır.

Meyan kökü için hibe desteği almak isteyenlerin izleyeceği yol:

  1. Öncelikle uygun bir tarım arazisi bulunur
  2. İlgili tarım arazisinin Meyan Kökü yetiştiriciliği için uygun olacağına dair rapor alınır
  3. Tarım Bakanlığı, Kalkınma Ajansları ve ilgili AB fonlarına başvuruda bulunulur
  4. Üretim aşamasındaki makine, sulama ve hasat masrafları faturalandırılır ve destek ödemelerine başvurulur

İNCELEYİN: Fabrika Kurmak

20. NEVRUZOTU

Potansiyel: 2/10

20-60 cm. kadar yüksek, sap basit veya dallı, düz, çok yıllık otsu bitkidir. Yapraklar almaşık ,sapsız, uzunca mızrak şeklinde, kenarları kıvrımlıdır. Çiçekler sarı, alt dudağın üst yüzü turuncu renkli ve uzun mahmuzlu, bezimsi lifli, sap ucunda sık salkım gibi toplu haldedir. Meyve kanatlı, iki evli, zarlı, siyah ve yassı tohumları vardır.

Bitkinin sapları çiçek açma zamanında (haziran, eylül aylarında) toplanır. Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru bitki fena kokulu ve acı tattadır. Balya halinde paketlenir. Rutubet payı % 12 , kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir. d-l-peganin alkaloidi, flavon glikozidleri linarin, neolinarin, pektolinarin, linarezin ve linarakrin, fitosterin, vitamin C, karınca ve sirke asitleri, pektin, tanenler vs. ihtiva eder.

Ağrı kesici ve idrar söktürücü özelliği vardır. Nevruzotu halk tababetinde ağrılı işemeden sonra gelen ağrılara karşı, alta kaçırma, prostat iltihabı ve büyümesi, mesane iltihabı, basurlar, kusturucu baş ağrısı, sarılık, kabız vs. hastalıklara kullanılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Çiçekçi Açmak

21. BAKLA

Potansiyel: 6/10

Baklagiller familyasındandır.60-150 cm boylarında az dallı bir yıllık otsu bir bitkidir. Gövdeden ve dallardan kısa saplı yapraklar çıkar. Çiçekleri genellikle beyazdır. Yaprakların kolyuğundan kümeler halinde çıkan meyveler uzundur. Tohumları büyükçe ve yassıdır. Sebze olarak yenen taze meyveleri ve kuru tohumları için yetiştirilir ama piyasa besleyici bir hayvan yemi olarak da kullanılır.

Baklanın tarihi çok eskilere gider. Eski Yunan ve Mısır’da İbraniler arasında bilinen ve sevilen bir sebzedir. Güney Amerikalı ve Kızıldereli kabilelerinden Navojolar baklayı kısırlığa karşı kullanmışlardır.

Ülkemizde neredeyse hemen her bölgede yetiştirilir. Taze bakla üretiminde Antalya, İçel, Aydın gibi Akdeniz ve Ege illeri kuru bakla üretiminde ilk sıralarda yer alır.

Bitkisel proteinler ve karbonhidratlar açısından zengin bir bitkidir. Demir, kalsiyum, sodyum, potasyum, fosfor gibi minerallerle birlikte A,B1,B2,C vitaminlerini içerir.

Taze bakla ,çiçekler ve hatta çiçeklerden elde edilen yağ çok şifalıdır. Böbrekteki kum ve taşları düşürür. Bunun için 5 gram bakla çiçeği 100 gr sıcak suyla demlenip günde birkaç kez içilir. Taze baklada aynı etkileri gösterir.

Yine bakla çiçeklerinin 24 saat kalaylı bir kazanda kaynatılmasıyla elde edilen yağ soğutulup sabah akşam birer yemek kaşığı içilirse böbreklerdeki kumlar ve taşlar düşer.

Kuru baklanın da güçlendirici ve balgam söktürücü idrar arttırıcı etkileri vardır. Bunun için tanenin üzerindeki ince kabuk çıkarılmalı haşlanmalı ve püre yapılıp yenmelidir.

Bunların dışında baklanın çiçekleriyle yeşil kabukları romatizma ağrılarına, siyatiğe, lumbağoya, karaciğer ve nefrit sancılarına idrar yolları rahatsızlıklarına iyi gelir.

22. BÖĞÜRTLEN

Potansiyel: 6/10

Silindirik veya küt köşeli, çıplak veya kıllı, çok veya az dikenli, yay şeklinde eğik, sürüngen gövdeli bir çalıdır. Yapraklar elayası şeklinde veya tüysü, genellikle yumurta biçiminde 3-5 sivri ce ve dişli yaprakçıkların alt yüzü beyaz veya yosun gibi kıllı, anal damar ufak dikenlidir. Çiçekler beyaz veya pembe, çanak 5 bölümlü, taç 5 yapraklı ve çok sayıda erkek organları ve meyve örgenleri vardır. Çiçekler salkım veya süpürgemesi çiçek demeti halinde topludur. Meyve ufak, kırmızı veya mavi kırmızı, etli meyve tablasından kolaylıkla ayrılan çileklerdir. Balverici bitkidir.

Yapraklar, kökler ve gövde kullanılır. Yapraklar açık havada Haziran ayından Eylül ayına kadar toplanır. Gölgede veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru yapraklar yeşil renkte, kokusuz ve buruk tattadır. Rutubet payı %12’dir. Torba veya balya halinde paketlenir. Yapraklar vitamin C, flavonlar, inozit, tanenler, magnezyum tuzları vs; kökler nişasta, tanenler vs; meyveler, vitamin C, provitamin A, vitamin K, sütlü, kehriba, oksal ve elma asidleri, şekerler, boyama, pektin vs. İhtiva ederler.

23. ÇAVDAR MAHMUZU

Potansiyel: 2/10

Çavdar mahmuzu, çavdar başaklarında, bazı kültür ve yabani ekin mahsüllerinde yetişen asalak bir mantardır. Çavdar başakları hastalandıkları zaman çavdar danesi yerine sert boynuzumsu teşekküler gelişir, bunlar 1-3 cm. kadar uzun, siyah menekşe renginde, ekseriya beyazımsı yapışkanlıdır. Bu boynuzcukların ilmi adı secale cornutum olarak bilinen çavdar mahmuzu sıkı örgülenme suretiyle kışlama devresinden kalan hifi mantarlarından teşekkül eder. Diğer hububat cinslerinde teşekkül eden mahmuzlar tıbbi maksatla kullanılmazlar.

Mahmuzlar çavdar başaklarından el ile veya harman edildikten sonra makineler vasıtasıyla toplanırlar, gölgede veya 35 dereceye kadar ısılı fırınlarda, iyi havalandırma ile kurutulur. Kuru mahmuzlar siyah menekşe renginde, karakteristik kokulu, tatlımsı acı tattadır. Kağıt torbalarda paketlenir. Hidroskopik olduğundan dolayı kuru binalarda muhafaza edilir. Bulunduğu yerde rutubeti emmek için sönmemiş kireç sandıkları yerleştirilir.

İNCELEYİN: Türkiye’de Olmayan İş Fikirleri

24. ÇEKEM

Potansiyel: 3/10

Adeta kürevi koronlu, küçük, daima yeşil olan bitki, köke benzer yapılışı sayesinde, yarı asalak halde meyve ve diğer ağaçların dallarına musallat olarak yetişir. Sap 50 cm kadar yüksek, yaba şeklinde dal sallar, dallarda dallanır. Yapraklar soluk yeşil, derimsi, karşılıklı ters yumurta şeklinde, geniş mızrak biçimiyle dar mızrak arasıdır. Üstteki yapraklar gövdeye bitişiktir. Bitki iki evciklidir. Çiçekle bir cinsiyetli olup (5-6) kadarı bir arada olmakla beraber dal diplerinde bulunurlar. Meyve; yuvarlak, sulu bir çekirdekli yalancı çileğe benzer, 8-10 mm. Çapında bezelye tanesi büyüklüğündedir. Meyveler önce yeşil, olgunlaşınca beyaz veya saydamdır. Mart-Nisan aylarında çiçek açar.

25. ÇAKŞIR

Potansiyel: 3/10

Bileşiminde; nişasta, kateşik tanen, saponin, alkolit, rezin ve uçucu yağ taşımaktadır. Yurdumuzun güney bölgesinde bolca yetiştirilmektedir. Bölgede afrodizyak ve sperm arttırıcı olarak kullanılmaktadır. Çakşırın köklerinden su buharı distilasyonu ile damıtılmış çakşır suyu elde edilmektedir. Yetiştiricilik açısından karlı bitkiler arasında bulunmaktadır. 2022 yılı itibarıyla kullanım payı artmaktadır.

26. ÇAM FISTIĞI

Potansiyel: 3/10

Lezzetli ve besleyici bir gıda olan çamfıstıgı, çamgiller familyasının bir türü olan fıstık çamı kozalaklarında bulunan tohumlardandır.

Çam fıstıgı tatlı, pasta ve yemeklerde tat ve çeşni amacıyla kullanıldığı gibi presleme sonucu elde edilen yağı, yemek yağı olarakta kullanılmaktadır.

Güçlü bir besindir. Cinsel istekleri arttırır ,ruhsal çöküntüyü giderir. Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Kalp hastalıklarında da faydalıdır. Bu özellikleri nedeniyle yetiştiriciliği yüksek potansiyel içerir.

27. DAĞ LALESİ

Potansiyel: 3/10

Köksapı kalın ve koyu kahve renginde çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar uzun saplı, üç bölümlü, derimsi, olup doğrudan köksaptan çıkarlar. Yüzü koyu yeşil, alt yüzü açık yeşil veya hafif menekşe rengi, uzun kıllı ve liflidir. Çiçekler gök mavisi veya mavi, erguvani veya nadiren pembe veya beyaz, uzun yüksek kıllı saplar üzerinde birer adet olarak bulunur, 6-7 bölümlü taca benzer kenar çiçekleri vardır ve çok sayıda erkek organları bulunur.

Toprak üstü kısımlar. Çiçek açma zamanında (Mayıs-Haziran aylarında) toplanır. Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru yaprakların üst yüzü yeşil, kokusuz, acı tattadır. Kabul edilen rutubet miktarı %12 dir. Balya halinde paketlenir, gölgede kurutulur, kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.

28. ISPARTA GÜLÜ

Potansiyel: 5/10

(Doymamış terpenli alkoller; geraniol, sitroneol, nerol, evgenol, linalool ve aynı alkollerin esterlerinden ibaret olan) eterik yağ, feniletil ispirtosu, noni kanelli aldehid, stearoptenler, doymuş ve doymamış karbonhidratlar, rubiksantin karotinoidi vs., daha % 20 kateşinler, tanenli maddeler, gal asidi, kversitrin, mumlu maddeler, şeker, acılık, katı yağlar vs. ihtiva eder.

Çiçekler sabahın erken saatlerinde, çiğ kalkmadan evvel toplanır. Kan tükürme, grip, sinir hastalıklarına karşı kullanıldığı gibi yukarıda yazılan hastalıkların hepsine karşı da kullanılır.

29. DAĞDAĞAN

Potansiyel: 8/10

Bir çitlenbik türüdür. Çatalhöyük kazılarından çıkan ve günümüzden yaklaşık 9 bin yıl önce de Anadolu’da insanların küçük küremsi meyvelerini yaygınlıkla yedikleri bir ağaç. Bitkinin çekirdekleri yöredeki dağ köylerinde bugünde öğütülerek birçok yiyecekte kullanılmaktadır. Pazar payı sınırlıdır ancak İç Anadolu bölgesinde küçük alanlarda yetiştiriciliği yapılarak para kazanılabilir.

30. DAMASCENA

Potansiyel: 2/10

2 m. kadar yüksek olup düz veya orak şeklinde kıvrık dikenlerle kaplı bir çalıdır. Yapraklar tüysü, mızrak biçiminde 5-7 yaprakçıklı, yaprakların üst tarafı çıplak veya ayrı ayrı tüylü alt tarafı ise sık kıllıdır. Çiçekler iri, soluk pembe ile pembe veya beyaz renkte, sap kısmı bezli sert kıllı, yapraklar tüysü kesik, 30 kadar iri taç yaprakları vardır. Meyveler eşkenar yumurta biçiminde veya uzunca eliptik, çıplak veya seyrek bezli hav bulunur.

31. DARI

Potansiyel: 3/10

Buğdaygiller familyasındandır. Tarih öncesi çağlardan bu yana bilinen ve üretimi yapılan bir tahıl bitkisidir.
Örneğin Koca darının İÖ 700 de Asur ‘da tarımı yapılmıştır. Salkımlarında 800-3000 tane bulunan Koca darının; pekmez yapılan şeker darısı, süpürge yapılan Süpürge darısı hayvan yemi olarak kullanılan sudan darısı gibi çeşitleri vardır.

Darının bileşiminde fosfor, demir, magnezyum gibi mineraller ve A vitamini bulunur. Koca darının yorgunluk giderici , enerji aşılayıcı , beyin gücünü arttırıcı etkileri vardır.Kum darı yada diğer adlarıyla Boza darısı, Doğadan darısı , saçak darı, Kara buğday Babil ve Asurların önemli besin maddesini oluşturmuştur. Bu darı 50-100 cm boylarında tüylü bir yıllık otsu bir bitkidir. Taneleri sarımsı beyaz küçük sert ve parlaktır. Anadolu’da tanesi için yetiştirilir. Özellikle boza yapımında kullanılır.

Unu göğüs hastalıklarına, yüksek ateşe ve ishale karşı kullanılır. İdrar arttırıcı ve alerji giderici etkileri de vardır.

32. DUT

Potansiyel: 6/10

Dutgiller familyasından morus cinsine giren 12 ağaç yada ağaçcık türünün genel adıdır. Akdut Çin karadut İran kırmızı ya da mordut Kuzey Amerika’nın doğusundan türemedir.
Akdut ipek böceklerine yedirmek üzere yaprağı ve ağacı için yetiştirildiği gibi sarkık dallı olanları park ve bahçelerde dekoratif amaçla da yetiştirilir.10-15 metre boylarında kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Yaprakları geniş ve yumurtamsıdır. Günümüzde ipekböcekçiliği gerilediğinden dolayı dut ağaçları daha çok meyvesi için yada dekoratif amaçla yetiştirilmektedir.

Bileşiminde tanen, pektin, şekerler, protein, yağ, lif, demir, kalsiyum, C ve B grubu vitaminler bulunur. Dut taze olarak tüketildiği gibi pekmez pestil olarak da tüketilmektedir. Karadut likör ve reçelleri renklendirmek için de kullanılır.

Pazarı hazırda bulunan bir üründür. Son dönemde tüketimi ülkenin her noktasında artmaktadır.

33. ANANAS

Ananas

Potansiyel: 8/10

İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı bir meyvedir. Tropikal meyveler sınıfına girmektedir. Ülkemizde ve Avrupa’nın tamamında ciddi bir pazar payına sahiptir. Yetiştiricilik açısından değerlendirildiği zaman potansiyeli yüksektir.

Doğrudan meyve olarak tüketilebildiği gibi çeşitli içecek karışımlarında da yoğun olarak kullanılmaktadır. İlaç ve kozmetik sektöründe de ananas kullanımı yoğun olarak vardır. Son yıllarda dekorasyon amacıyla da ananas kullanımı bulunuyor. Narin bitkiler sınıfında yer almaz. Bu da yetiştiricilik açısından daha avantajlı bir durumda olmanızı sağlamaktadır.

34. KUZU GÖBEĞİ MANTARI

kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği

Mantar türleri arasında ticari olarak en çok değeri olan türlerden biri de kuzu göbeği mantarıdır. Kolaylıkla yetiştirilebilen bu tür aracılığıyla 2 aylık bir sürede ilk mantarlarınızı pazara sunma şansına sahip olabilirsiniz.

Türkiye’nin birçok yerinde de kolaylıkla yetiştirilebilen bu mantar türü için faaliyete geçmek isteyenler Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği rehberine göz atabilir.

35. KETEN TOHUMU

Yağ müsilaj protein ve bir glikoz id madde olan linamarin bulunmaktadır. Doymamış yağ asitler ile doludur. OMEGA 3 maddesi içermesi sebebiyle ticari olarak oldukça karlı bir tarım ürünüdür.

36. HATMİ

Bileşiminde uçucu yağ, pektin, sabit yağ, şekerler, müsilaj, tanenler, altein ve helmeli maddeler bulunur. Kurutulmuş çiçekleri yan etkisiz, iyi bir ilaçtır. Yumuşatıcı ve tahriş giderici özelliği vardır. Dolayısıyla karlı bir tarım ürünü arayanlar için oldukça yüksek potansiyel içermektedir.

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

Yorum yapın