Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Kuzu Göbeği Mantarı yetiştiriciliği karlı ve potansiyeli yüksek bir yetiştiricilik fikridir. Son yıllarda mantar yetiştiriciliği türleri arasında karlılığı da önemli düzeyde artış kaydediyor.

Kuzu göbeği mantarının son dönemde dünya ticaretinde çok önemli bir yeri bulunuyor. Ayrıca Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişiyor olması nedeniyle ihracat için harika bir üründür.

Kuzu Göbeği yetiştiriciliği yaparak nasıl para kazanabileceğinizi bu rehberden ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

1. KUZU GÖBEĞİ MANTARI NEDİR?

kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği

Kuzu Göbeği mantarının Latince adı Agaricus campestris‘dir. Genellikle otlaklarda ve çayırlarda yetişerek toprağın üzerinden çıkar. Bu isim ona mantarın şeklinin kurutulduğunda kuzu göbeğine benzediği için verilmiştir.

Kuzu göbeği mantarı, beyaz ila açık bej renkli bir şapkaya sahiptir. Şapka, genellikle 5-15 cm çapındadır. Şapkası ilk haftalarda yuvarlakken; haftalar geçtikçe düz ve huni şekline dönüşür.

Kuzu göbeği mantarı, köylerde ve kırsal alanlarda yaygın olarak toplanan ve yemeklerde kullanılan bir mantar türüdür.

Hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebiliyor. Özellikle tavada kızartılarak veya fırında pişirilerek çeşitli yemeklerde kullanılır. Tat olarak hafif bir mantar aroması bulunur ve genellikle etli ve lezzetlidir. Dolayısıyla ticari olarak çok iyi bir mantar türüdür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yaş Salep Yetiştiriciliği

2. KUZU GÖBEĞİ NE KADAR SÜREDE YETİŞİR?

kuzu göbeği mantarı yetiştirme

Kuzu göbeğinin yetişme süresi genellikle 3 aydır. Ama bu süre çeşitli faktörlere göre önemli bir değişiklik gösteriyor. Kuzu göbeği mantarının çeşitli faktörlere bağlı olarak yetişme süresi 3 ile 6 ay arasına kadar farklılık gösterebiliyor. Mantarın büyümesi için uygun nem ve sıcaklık koşullarının sağlanması gerekiyor. Mantar genellikle Mart ayında ekilir ve Mayıs-Haziran ayına kadar olgunlaşır.

Mantarın büyüme süresi ise mantarın gelişim evrelerine bağlı olarak değişir.

Kuzu göbeği mantarı, genellikle birkaç gün içinde hızla büyür. Mantarın toprağın üzerinden çıkması ve şapkasının tam olarak açılması süreci genellikle 3 aya kadar uzayabiliyor. Ancak uygun koşullar altında bu süre 1,5 ile 2 aya kadar düşebiliyor.

Aynı zamanda mantarın büyüme hızı iklim koşullarına, toprak özelliklerine ve diğer çevresel faktörlere bağlı olarak da 1 ile 3 hafta arasında da değişir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Karlı Tarım Ürünleri

3. KUZU GÖBEĞİ MANTARI HANGİ ŞARTLARDA YETİŞİR?

kuzu göbeği mantar

Yetiştirilmesi çok güç olmayan bir mantar türü olan kuzu göbeği mantarını yetiştirmek için şartlar çok zorlu değildir. Doğru teknikler ile kuzu göbeğini mantarını Türkiye’nin çok farklı coğrafyalarında kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Özellikle bu mantar türünün ılıman ve hatta soğuk sayılabilecek iklimlerde bile yetiştirilebildiğinizi belirtmek gerekiyor.

Kuzu göbeği mantarını para kazanmak amacıyla yani ticari olarak ele alacak olan girişimcilerin ise bazı konularda en iyi seçenekleri sağlaması gerekiyor. Bu sayede üründen maksimum verim alma imkanına sahip olursunuz. Özellikle Kuzu Göbeği yetiştiriciliği yapmak amacıyla bazı konulara özen göstermeniz oldukça önemlidir.

Kuzu göbeğini yetiştirmenin şartları:

  1. İklim: Kuzu göbeği mantarı, ılıman ve nemli iklimleri tercih eder. Genellikle 15-25 °C arasında sıcaklıklarda iyi bir şekilde büyüme gösterir ve toprağın nemli kalması gerekir.
  2. Toprak: Neredeyse tüm mantar türleri organik madde içeriği yüksek ve iyi drene edilebilen toprakları tercih eder. Killi ve ağır topraklar yerine daha çok hafif ve gevşek toprakları sever. Talaş, odun külü , turba yosunu ve kum karışımları ile en iyi toprak elde edilir.
  3. Su: Düzenli nem, kuzugöbeği mantarının büyümesi için çok önemlidir. Kuzugöbeği yetiştirme alanınız, sıkılmış bir sünger kadar nemli olmalıdır.
  4. Nem: Mantarın optimum nem seviyesi mantarın büyüme sürecini etkileyen en önemli husustur. Yeterli nem sağlanmazsa mantarın büyümesi yavaşlayabilir veya engellenebilir. Genellikle %70-90 arasında bir nem seviyesi mantar yetiştiriciliği için oldukça elverişlidir.
  5. Işık: Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği sırasında doğrudan güneş ışığından kaçınmak gerekir. Bu mantar türü genellikle gölgeli bölgelerde daha iyi büyüme gösterir. Mantardan en iyi ticari verimi almak istiyorsanız, gölgeli alanları tercih etmelisiniz. Kuzugöbeği, ormanların filtrelenmiş ışığında büyür. Karaağaç, dişbudak , kızılağaç, elma ve meşe gibi yaprak döken ağaçların altında ve çevresinde büyürler ve genellikle bu ağaçların yaprakları dökülmeden önce ortaya çıkarlar. Bitkilerin aksine kuzugöbeği mantarı gibi mantar türleri klorofil yapmazlar. Güneş ışığı mantarların büyümesine yardımcı olmaktan çok toprağı ısıtmada rol oynar.
  6. Korumalı Ortam: Yine neredeyse tüm mantar türlerinin yetiştiriciliği için önemli bir diğer husus da korumalı ortam sağlanmasıdır. Mantarların rüzgardan ve aşırı yağıştan korunması gerekiyor. Ticari faaliyetin artırılması kapsamında serada yetiştiricilik yapıldığı zamanlarda da sıcaklık, nem ve havalandırma koşullarına dikkat edilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Romanov Koyunu Yetiştiriciliği

4. KUZU GÖBEĞİ MANTARI NASIL YETİŞTİRİLİR?

kuzu göbeği para kazanma

Kuzu göbeği mantarı yetiştirmek için birçok önemli adım bulunuyor. Doğru teknikler ile kuzu göbeği mantarını yetiştirebilirsiniz.

Kuzu göbeği mantarı yetiştirmek için izlemeniz gereken süreç şöyledir…

Mantarın temin edilmesi

Kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliğini yapmak için uygun sporları veya mantar miselini satın almanız gerekiyor. Bu mantar yetiştiriciliğinin ilk adımıdır. Dolayısıyla en uygun mantar sporlarını almak önemli bir adımdır. Ticari bir ürün olması hasebiyle toptan alım seçeneklerini değerlendirmelisiniz.

Yetiştirme ortamının hazırlanması

Kuzu göbeği mantarının yetiştirilmesi için uygun bir ortam hazırlamanız gerekiyor. Bunun için genellikle mantar yetiştirme kompostu kullanılır. Mantar kompostu hazırlamak çok zor bir süreç değildir. Youtube’de adım adım mantar kompostu hazırlama videolar yer alıyor. Birkaç video izleyerek bu süreci kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Kompostun sterilize edilmesi

Mantar yetiştirme ortamının steril olması önemlidir. Aksi durumda mantar yetiştiriciliği gerçekleştirmek oldukça güçtür. Mantarlar oldukça narin bitkilerdir. Mantar enfeksiyonu gibi hastalıklar mantarlarda çok hızlı gelişir. Bu sebeple kompostun yüksek sıcaklıkta buhar veya basınç altında işlem görmesiyle steril edilmesi gerekir.

Mantarın ekilmesi

Temiz bir çalışma ortamında, steril eldiven ve ekipmanlar kullanarak mantar sporlarını veya miselini komposta yerleştirin. Ekimi eşit bir şekilde yapmaya özen gösterin ve kompostun üzerini hafifçe nemli bir materyalle örtün (örneğin nemli kağıt havlu veya steril kum).

Nem ve sıcaklık koşullarının sağlanması

Kuzu göbeği mantarı nemli bir ortamda büyür. Yetiştirme ortamının nem seviyesini kontrol etmek için düzenli olarak püskürtme yapabilir veya nemli bir ortam oluşturabilirsiniz. Mantarın yetiştirildiği ortamın sıcaklığı ise 15 ile 25 derece arasında olmalıdır.

Havalandırma

Mantarın hava alması ve karbondioksit atılmasını sağlamak için yetiştirme alanında hava sirkülasyonunu sağlamanız gerekir. Ortama gerekirse havalandırma delikleri açabilir veya en yoğun şekilde kullanıldığı üzere bir fan kullanabilirsiniz.

Büyüme süreci

Mantarlar ekimden sonra genellikle birkaç hafta içinde büyümeye başlar. Kompostun üzerinde beyaz miseli veya şapka şeklinde belirtiler görürseniz; büyüme süreci başlamıştır.

Hasat

Kuzu göbeği mantarının şapkaları tam olarak açıldıktan sonra hasat edilebilir hale gelmiştir. Şapkalarını keserek veya kopararak toplayabilirsiniz. Mümkün olduğunca taze ve sağlıklı olanları seçmeye özen gösterin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Balık Yetiştiriciliği

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Gübre Bayiliği

İNCELEYİN: 1 Dönüm Sera Maliyeti

İNCELEYİN: Tuj Koyunu Yetiştiriciliği

İNCELEYİN: Mantar Yetiştiriciliği

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

Yorum yapın