1 Dönüm Sera Maliyeti: Sera Naylonu, Demiri ve Malzemeleri Fiyatları

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Seracılık günümüzün en popüler iş alanlarından biridir. Tarımsal faaliyet olarak yüksek ticari fırsatları elde etmek için seracılık ile faaliyete geçebilirsiniz. Bu rehberde seracılığa başlamak için en önemli sorun olan sera maliyeti hususunda ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.

Seracılık yapmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için seracılık maliyeti rehberinde, 1 dönüm sera maliyeti konusunda 2023 yılı güncelliğinde bilgiler bulabilirsiniz. Seracılığa yeni başlamak isteyenlerin karşı karşıya kalacağı maliyet hesabını iyi değerlendirmenizi öneririz. Aksi durumda seracılığa başlarken maliyet sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu rehberde genel olarak 1 dönüm sera maliyeti hususunda da ayrıntılar yer almaktadır.

1. SERACILIK NEDİR?

sera

Seracılık genel olarak tarımda bitkilerin yetiştirilme koşullarını iyileştirmek ve mevsim dışı yetiştiricilik yapmak için oluşturulan ortamdır.

Seralarda bitkiler örtü altında yetiştirilir ve bitki için uygun iklim koşulları oluşturulur. Bu sayede bitkiler mevsim dışında büyütülür ve hasat elde edilir. Seracılık ayrıca mevsim ile bağlantılı ürünleri de daha kaliteli ve verimli bir şekilde üretmek için de kullanılabiliyor.

Seralar genellikle cam veya plastikten yapılan çerçevelere sahiptir. Bu sayede güneş ışığı alınarak fotosentez imkanı sağlar. Aynı zamanda seralarda sıcaklık ve nemin kontrolünün sağlanması için çeşitli faktörler bulunmaktadır.

Seralarda sebzeler, meyveler, süs bitkileri veya kesme çiçekler gibi farklı ürünler yetiştirilebiliyor.

Türkiye’de tarımsal faaliyeti artırmak için son yıllarda seralara olan talepte önemli düzeyde artış kaydediliyor.

2. SERA MALİYETİ UNSURLARI NELERDİR?

seracılık

Sera maliyeti birçok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Bu faktörler kullanılan seranın büyüklüğü ve kullanılan malzemelerin kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca sera maliyetini belirleyen bir diğer önemli faktör de seranın malzeme seçimidir. Bazı seralar daha uygun maliyetler ile oluşturulabilmek amacıyla amatör düzeyde kurulabiliyor.

Seralarda gereksinim oldukça fazladır. Ancak genel maliyeti artıran birçok belli başlı unsur bulunmaktadır. Bunlar genellikle sera maliyetinin yüzde 80’ini oluşturmaktadır. Diğer küçük ihtiyaçlar ana maliyetin maksimum yüzde 20’sini oluşturacaktır.

Serada en yüksek maliyet unsurları:

  • Sera demiri / çeliği
  • Sera naylonu / camı
  • Havalandırma sistemi

Sera  için gerekli diğer malzemeler:

  • Zemin malzemesi (toprak ya da topraksız kompost)
  • Sulama sistemi (damlama)
  • Aydınlatma sistemi
  • Tohum ve bitkiler
  • Sulama hortumları
  • Bitki destekleri
  • Tesviye araçları
  • pH ölçerler
  • Hasat ekipmanları
  • Gübre

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği

3. SERA MALİYETİ NE KADAR?

seracılık maliyeti

Sera maliyeti 2023 yılı itibarıyla yaşanan enflasyon ortamı nedeniyle oldukça yükselmiştir. Doğru maliyet  unsurlarına ulaşabilmeniz amacıyla maliyet hesabını dolar olarak sağlamak  durumundayız.

Ne yazık ki 2023 yılı itibarıyla ilgili malzemelerin fiyatları Türk Lirası cinsinden her hafta değişiklik gösteriyor.

Sera kurmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için 1 dönüm sera maliyeti hesabını en iyi şekilde gerçekleştirebilmesini istiyoruz. 2023 yılı için 1 dönüm sera maliyeti yaklaşık 26.000 Dolar seviyesinde bulunuyor.

26.000 Dolar ile kurabileceğiniz seranın ortalama özellikleri:

Toplam Kapalı Alan 1000 m2 (1 dönüm)
Sera Tip Gotik sera
Rüzgar Yükü 100 km/h
Kar Yükü 25 kg/m²
Tünel Sayısı 2 adet
Tünel Genişliği 9 metre
Tünel Uzunluğu 60 metre
Kolon Aralığı 5 metre
Tepe Yüksekliği 7 metre
Havalandırma Tipi Tam otomatik
Üretim şekli Topraksız tarım
Sera Örtü Malzemesi 36 aylık 0,200 MİC. UV+IR+LD+EVA katkılı plastik
Yükleme sistemi Çelik konstrüksiyon

4. SERA KAÇ M2 OLMALI?

sera maliyeti ne kadar

Ticari olarak üretim yapmak isteyenlerin minimum 1 dönüm arazi üzerine sera kurulumu gerçekleştirmesi tavsiye edilmektedir. Ancak seranın m2 hesabına karar verirken, sermaye düzeyinizi göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Minimum 1 dönüm olmak üzere, sermayeniz ölçüsünde 20 dekara kadar alanda sera üretimi yapmak için faaliyete başlayabilirsiniz. Türkiye’de seraların ortalama büyüklüğü ise 2 dönümdür.

5. SERA KAÇ PARAYA KURULUR?

sera geliri

Sera kurmak için gerekli sermaye ölçüsü hesabını yukarıda sağladık. Ancak seralarda  maliyet düşürücü çeşitli unsurlar da bulunmaktadır.

Örneğin, çelik konstrüksiyon yerine az rüzgar veya kar alan bölgelerde demir hatta tahta kalaslar da kullanılabiliyor. Aynı şekilde yoğun güneş alan  yerlerde çok kaliteli örtü malzemesine de ihtiyaç duymayabilirsiniz.

İklim koşullarına paralel olarak seranın kurulum maliyeti de değişiklik göstermektedir. Genel olarak 1  dönüm sera için 26 bin dolar sermaye ihtiyacı var. Ancak maliyetleri kısarak söz konusu rakamı 16 bin dolara kadar düşürebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Karlı Tarım Ürünleri

6. HAZIR SERA PAKETLERİ

sera geliri ne kadar

Türkiye’de seracılık faaliyetlerinin artmasına paralel olarak birçok sera hizmetini artık anahtar teslim olarak alabiliyorsunuz. Seracılık faaliyetlerindeki artışa paralel olarak anahtar teslim hazır sera kurulumu gerçekleştiren firmalardan hizmet alabilirsiniz.

Hizmet alırken iklim ve bitki türüne göre seçenekleri değerlendirmeniz son derece önemlidir.

Bazı seracılık işletmeleri bu tür hizmetleri tamamen ücretsiz olarak da sağlamaktadır. Danışmanlık konusunda desteğe ihtiyacınız varsa, anahtar teslim kurulum yapan seracılık şirketlerinden de bu yönde hizmet alabilirsiniz.

7. SERA GELİRİ NE KADAR?

sera kurmak

Seracılıkta gelir potansiyeli de oldukça yüksektir. Ülkemizin artan tarımsal ihtiyaçlarına paralel olarak sera işletmelerin geliri son 5 yılda önemli bir ivme kazanmıştır. Sera sektöründeki işletmelerin gelir potansiyeli de artan işletme faaliyetlerine paralel olarak artış gösterecektir.

Seralarda gelir potansiyelini belirleyen ana faktörler ise seranın büyüklüğü, yetiştirilen ürünün türü ve pazardaki mevcut durum ile doğru orantılıdır. Aynı zamanda seraların gideri de toplam gelir üzerinde elbette etkilidir.

Seracılıkta gelir hesabı yapabilmek amacıyla bir örnek sağlayacağız.

1 dönüm domates serasının ortalama yıllık geliri yaklaşık 2.400.000 TL düzeyinde bulunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Gübre Bayiliği Veren Firmalar

İNCELEYİN: Tuj Koyunu Yetiştiriciliği

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

“1 Dönüm Sera Maliyeti: Sera Naylonu, Demiri ve Malzemeleri Fiyatları” üzerine 2 yorum

  1. Merhabalar sera kurmak istiyom bizim memleketin ihyacı var .nasıl kurabilirim ,maliyeti ne olur hangi alanlarda yetiştirebilirim ve ne tür meyve sebze yetiştiriciliği daha verimli olur sera da

    Yanıtla

Yorum yapın