Angora / Ankara Tavşanı Yetiştiriciliği ve Yün Fiyatı

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Ülkemize özgü bir tavşan türü olan Angora – Ankara tavşanı yün fiyatı ciddi bir yükseliş yaşıyor. Tavşan yetiştiriciliği yapmak isteyenler için Angora tavşanı önemli bir potansiyel taşıyor.

Tavşan yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimciler için Ankara tavşanı öneriliyor. Çünkü Angora tavşanı yün fiyatı önemli bir artış kaydediyor.

ANGORA TAVŞANI NEDİR?

angora tavşanı

Uzun ve ipeksi tüylere sahip olan bu tavşan türü başkentimizde yetiştirildiği için Angora yani Ankara tavşanı adını almıştır. Tarih boyunca kürkü için yetiştirilmekte olan bu tavşan ırkı, özellikle Avrupa’da evcil bie hayvan olarak yaygın olarak besleniyor.

Angora tavşanının tüyleri uzun, yumuşak ve parlaktır. Tüyleri ipek gibi olan bu tavşan türü genellikle beyaz olsa da çok sayıda renge sahip olabiliyor. Kürkü dünyada yaygın olarak kullanılan angora yünü olarak da biliniyor. Bu tüyler genellikle tekstil ve giyim endüstrisinde kullanılıyor. Angora tavşanlarının tüyleri diğer tavşan ırklarının tüylerine göre daha uzun ve daha yumuşak olması sebebiyle özellikle lüks giyim markaları tarafından yoğun olarak tercih ediliyor.

Bugün bu tavşan türü sadece yün üreticileri tarafından özel olarak yetiştirilmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Macaristan, Arjantin, Şili, Almanya, Brezilya bu tavşandan yün üreten başlıca ülkelerdir. Tavşan yününü işleyen en önemli ülkeler ise İtalya, Japonya, Almanya, Fransa, Hindistan ve Şili’dir. Dünyada Ankara tavşanı yünü üretimi 8.000-12.000 ton olup üretimin %90’ı Çin Halk Cumhuriyeti tarafından yapılmaktadır.

Ankara tavşanının yetiştirilmesinin ilk amacı yün üretimidir. Sıcak tutması açısından koyun yününden iki kat daha değerlidir. Ancak beslenmesi özellikle kırkılacak uzunluğa gelene kadar tüylerinin korunması zor, özel beslenme alanına ihtiyaç duyduğundan pek yaygınlaşamamıştır.

Angora tavşanlarının ana ırkı sosyal ve dostane hayvanlardır. İlgili ve düzenli bakım gerektirirler. Kafeste veya özgürce olarak da yetiştirilebiliyor.

Ankara tavşanının ticari değeri oldukça yüksektir. Tavşan yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için önemli fırsatlar barındırıyor.

İNCELEYİN: Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği

ANGORA TAVŞANI NASIL YETİŞTİRİLİR?

angora tavşanı yetiştiriciliği

Ticari değeri yüksek olan bir tavşan türü olan angora tavşanını yetiştirmek nispeten çeşitli zorluklar içerir. Son derece ilgi isteyen bu hayvanın yüksek sayıda aynı lokasyonda yetiştirilmesi bazı zorluklar içeriyor. Öncelikli olarak bu hayvanlara alışılması için 10 ya da en fazla 20 hayvan ile bir deneme yapılması tavsiye edilir. Ardından hayvanlar ile uygun uyum sağlanması durumunda daha yüksek sayıda ticari olarak bir faaliyete başlanabilir.

Ankara tavşanlarının ekonomik ömürleri 4 yıldır. Ankara tavşanının İngiliz, Fransız, Alman, Rus, Tanghang, Satin gibi çeşitli tipleri vardır ayrıca 12 değişik rengi mevcuttur. Fakat en çok tercih edileni albino olan beyaz Ankara tavşanıdır. Ankara Tavşanı diğer tavşan türleriyle karşılaştırıldığında daha fazla ilgiye ihtiyaç duymaktadırlar. Yün üretimi bu nedenle iş gücünün düşük olduğu ülkelerde gelişmiştir.

Tavşanın beslenmesi de diğer hayvanlara göre kolaydır, yediği yem maddelerini kolayca ete çevirebilir. Tavşanlar sadece 2.5-3 kg yem yiyerek 1 kg et tutabilmektedirler. Diğer evcil hayvanlarda 1 kg et için tüketilen yem miktarı daha fazla olup, bu miktar koyunlarda 9 kg, sığırlarda ise 10 kg civarındadır.

Birinci kalite tavşan yünleri manto, etol, şapka gibi giysilerin yapımında kullanılır. Daha düşük kaliteli yünler oyuncak, terlik yapımında yünü alınmış deriler ise yapıştırıcı ve yem sanayinde değerlendirilmektedir.

Ankara tavşanları ilk olarak 2 aylık yaşta kırkılmaya başlanır. Sonra her 3 ayda bir kırkılarak, yıllık 4 kırkım sonucu bir hayvandan 800-900 g kadar angora yünü elde edilir. Yün veriminde; cinsiyet, yaş, canlı ağırlık, mevsim, gebelik durumu ve kırkım aralığı gibi çevresel faktörlerin etkisi fazladır. Dişilerde yün verimi  erkeklere oranla %15-20 daha fazladır.  Gebelik ve laktasyon, yün verimini 1/3 oranında azaltır. kısısrlaştırılmış erkeklerde ise yün verimi %15-20 oranında artarken, yem tüketimi azalmakta, hayvan sessiz, sakin bir hal almaktadır. Bu da grup halinde barındırılmasını mümkün kılmaktadır.

Ankara tavşanında görülen ölümlerin %50 ve daha fazlası kırkımdan sonraki ilk haftada ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kışların özellikle çok şiddetli olduğu bölgelerde kırkımların soğuk aylara gelmeyecek şekilde planlanması gerekmektedir.

Yetiştirme Yöntemi

Birincil hedef tavşanı evcil hayvan olarak yetiştirmek ise de içeride veya bahçede serbest dolaşabilecekleri bir yaşam alanı sağlamak en iyisidir. Ayrıca Angora tavşanları sakin ve sessiz bir ortamda rahat ederler.

Dolayısıyla gürültüden ve kalabalıklardan uzak tutulmalarını sağlamak gerekir.

Tavşanlarda ayak kemikleri ile deri arasında yumuşaklığı sağlayan bir kas tabakası yoktur. Deri ve kemikler üzerine gelen basınç tamponlanmaktadır. Ayak, sadece ayak tabanındaki tüylerle tabanındaki deri tabakası çok ince olduğu için taban yaraları çok sık görülmektedir. Ayak tabanı yarasından ileri gelen ağrılar nedeniyle tavşanların yem tüketimi düşerken, buna bağlı olarak vücut ağırlığı ve yün verimi azalmakta olup hayvanın ömrü de kısaltmaktadır.

Ankara tavşanları, cinsel olgunluğa ulaştıktan sonra 3.-4. aydan itibaren diğer tavşan ırklarında olduğu gibi bireysel kafeslere alınmalıdır. İyi bir seleksiyon ve bakım ile oluşturulan sürelerdeki yavrularda, 2,5-3 aylık iken kılların uzunluğu 5-6 cm. olabilmektedir.

Kafes ölçüleri 70-90 x 60 x 45 cm boyutlarında yapılmakta olup, boyutu küçük olan kafeslerde hayvan bacaklarını uzatacak yer bulamadığından sürekli arka ayakları üzerinde aynı pozisyonda oturur ve bu durumda ayak tabanı yaraları oluşur, küçük kafeslerde yünlerde keçeleşme de artar.

Kafeslerin tabanında yataklık kullanılmıyorsa, taban yaralanmalarını önlemek için kenarları yuvarlatılmış ahşap ızgara kullanılmalıdır. Optimum ızgara genişliği 25-30 mm, ızgara aralığı 10-12 mm olmalıdır. Hayvan yününün temiz kalması için kafes tabanı idrar ve dışkının çabuk uzaklaşmasına olanak sağlayacak şekilde düzenlenmelidir.

Ankara tavşanları üreme kapasiteleri yönünden değil, yün kabiliyeti yönünden ıslah edildiklerinden damızlık ve laktasyon kondisyonları diğer tavşanlara göre zayıftır. Ankara tavşanlarında elde çiftleştirme metodu uygulanır ve üreme verimi diğer tavşan ırklarından %50 oranında daha düşüktür. Uzun olan yün dişide embriyonik ölümlerde artmaya, yem tüketimi ve laktasyonda azalmaya; erkekte cinsel aktivitede azalmaya ve spermatozoit dertormasyonlarına neden olmaktadır. Tavşanlarda ovulasyon uyarılma yoluyla olduğu için dişiler kırkım gününde çiftleştirildiklerinde gebe kalma oranı yükselmektedir.

Yazın fertilite, sperma volumü ve motolitesi düşmektedir. Üreme gücünün artması için hayvana hormon verilmesi (HCG, PMSG) ve suni tohumlama uygulaması yapılabilmektedir. Ayrıca çok sıcak yaz günlerinde çiftleşmeye bir süre ara vermek yararlı olacaktır. Üç yaşından sonra yün üretimi ve üreme yeteneği hızla azalmaya başlamaktadır. Yün üretim miktarı ile üreme performansı arasında ters ilişki vardır.

Erkek tavşanlarda sperma üretimi 40-50’nci günde başlar. Seksüel olgunluk ise 110’ncı güne kadar sürer. İlk davranışlar ve çiftleşme bu günlerde görülürse de tam ve sağlıklı bir çiftleşme yaşı 135-140’ncı güne ayarlanmalıdır.

Dişiler seksüel olgunluğa 10-12’inci haftada ulaşabilirler. Uygun çiftleştirme yaşı 131-150’nci günlerdir. Avrupa’da 120-130’uncu günde çiftleştirme yapılmakta ve fertilite performansları iyi olmaktadır.

Tavşanın hamilelik süresi 33 gündür. Bir batında 4-14 adet yavrularlar. Senede 10 defa doğum yapabilirler.

Ev gereçleri

Tavşanınızı yetiştirmek için özel olarak tasarlanmış bir kafes veya kuret kullanabilirsiniz. Kafesin büyüklüğü tavşanlarınızın boyutlarına ve yetişkin hali için ihtiyaçlarına göre olmalıdır. Ayrıca kafesin altına toplama bardağı yerleştirmek temizliği kolaylaştıracaktır.

Beslenme

Angora tavşanları iyi bir beslenmeye ihtiyaç duyar. Bunun için onlara taze sebze ve meyveler vermek önemlidir. Yonca, marul, havuç, elma ve armut gibi yiyecekler onlar için idealdir.

Ayrıca yüksek lifli kuru yem de Angora tavşanlarının hızlı büyümesi için oldukça iyi bir besin kaynağıdır.

Bir tavşan günde ortalama 170 g yem tüketmektedir. Angora kılındaki keratin kükürtlü amino asitlerce zengindir. Bu nedenle Ankara tavşanı rasyonlarındaki kükürtlü amino asit miktarı yüksek olmalıdır. Yemde % 16-17 ham protein, %16,5 ham selüloz, % 2-3 ham yağ, 2750 kcal/kg sindirilebilir enerji bulunmalıdır. Kükürtlü amino asit miktarının ise % 0,7-0,8 düzeyinde olması istenmektedir.

Temizlik

Tavşanın yaşam alanını düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Hayvanın sağlıklı büyümesi için temizliği aksatmadan günde 2 kere gerçekleştirin. Kafesini haftada bir veya iki kez de tamamen baştan temizlemeniz önerilir. Bunun yanında tavşanın tüylerini düzenli olarak tarayarak ölü tüylerini atmayı sağlayın.

Veteriner kontrolü

Tavşanınızın sağlığı için düzenli olarak veteriner kontrolü yaptırmak önemlidir. Veteriner, tavşanınızın ihtiyaçları hakkında size daha fazla bilgi verecektir. Ayrıca tavşanınızın tırnak ve diş bakımını da veteriner kontrolünde gerçekleştirmeniz önerilir.

Sosyalleşme

Angora tavşanları sosyal hayvanlardır. Bu nedenle günde birkaç saat onlarla vakit geçirmelisiniz. Onları elinizle sevebilir, oyunlar oynayabilir ve zaman zaman serbestçe dolaşabilecekleri bir alana çıkarabilirsiniz.

Kırkım

Tavşanlarda ovulasyon  uyarılma sonucu oluştuğu için, kırkımın yaptığı uyarımla ovulasyon oluşabilir bu nedenle dişi tavşan çiftleşme gününde kırkılırsa, gebelik oranı %70 artar ve düşük bir embriyonik mortalite görülür. Kırkımdan 7 gün önce ve 21 gün sonra çiftleştiğinde ise gebelik oranı yaklaşık %59,3 olur. Bu süreler dışındaki zamanlarda yapılan çiftleştirilmelerde ise gebelik oranı daha da düşer. Bu nedenlerle damızlık tavşanlarla, yün veren tavşanların kırkım periyodları farklıdır.

Bunun yanı sıra kırkım aralıklarının azaltılmasıyla yün verimi, alınan yem miktarı, canlı ağırlık, fertilite ve sperma motilitesi artar. Yün veriminde görülen bu artış, yem tüketiminin yükselmesi sonucu yün büyümesinin uyarılmasından kaynaklanmaktadır. Ancak, yün verimi, yem tüketiminden daha fazla oranda artar. Özellikle 15 °C sıcaklıkta kısa aralıklarla yapılan kırkımlar, genç tavşanlarda yem tüketimini ve dolayısıyla büyüme hızını artırmaktadır.

İki kırkım arası sürenin kısa tutulması yüksek sıcaklıklarda olumlu etki oluşturmaktadır. Ancak kırkım aralıklarının kısaltılmasıyla, yün uzunluğu nispeten biraz düştüğü için (en fazla 6 cm) yünün kalitesi kötüleşir, ancak yünde keçeleşme oranı da azalır. Yün kırkım periyodunun başlangıcında daha hızlı büyüdüğü için kırkım aralığının kısaltılması, ortalama yün uzunluğu üzerine nispeten daha az etki yapmaktadır.

Yünün büyüme oranı, kırkımdan sonraki ilk üç haftada en yüksektir (yaklaşık 15,4mm).

Daha sonra büyüme yavaşlar,

  • 4-6’ıncı haftalarda 14 mm,
  • 7-9’uncu haftalarda 13,2 mm,
  • 10-12’inci haftalarda 12,6 mm,
  • 13-15’inci haftalarda 10,7 mm’ye iner.

Yetiştirme Sorunları

Ankara tavşanlarında midede tüy topaklanmasından kaynaklanan mide rahatsızlıkları çok yaygındır. Hayvan kendi tüylerini yutarak tüy topaklanmasına neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak; bu hayvanlar yeterince yem tüketemediklerinden vücut ısılarını koruyamadıkları, bu topakların mideyi tıkayarak genellikle hayvanın ölümüne yol açtıkları görülmektedir. Tüy topaklanmasının önlenmesi için hayvanların haftada bir kez aç bırakılarak sadece kuru ot ve su ile beslenmesi önerilmektedir. Ayrıca ananas suyu ve papaya hapının da tüy topaklanmasına karşı iyi geldiği bildirilmektedir.

Anaların gebelik sırasında ve doğumdan sonra yetersiz beslenmesi, korkutulması, kalıtsal nedenlerle kanibalizm görülür. Bu durum, tavşanlarda anaların yavrularını yemesi şeklinde görülür. Böyle analar damızlıktan çıkarılmalıdır.

Tavşanlar arasında üstünlük kavgası görülebilir. Bu durumu ve yünlerinin keçeleşmesini önlemek için, cinsel olgunluktan itibaren ( 3-4 aylıkken ) bireysel kafeslere alınmalıdırlar.

İNCELEYİN: Tavuk Çiftliği Kurmak

ANGORA TAVŞANI YETİŞTİRİCİLİĞİ NE KADAR KAZANDIRIR?

ankara tavşanı yün fiyatı

Angora tavşanının yün fiyatı düzenli olarak artış yaşıyor. Son yıllarda Angora tavşanı yün fiyatının kilogramı 200 dolara kadar yükseldi. Ortalama olarak bir adet Angora tavşanı yılda 3 kez kırkılır ve her kırkılmada 250 gram yün elde edilir. Böylelikle bir Angora tavşanı yıllık 750 gram Angora yünü elde etmenizi sağlar. Her tavşandan ticari olarak yıllık brüt kazancınız 150 ile 170 dolar arasında olacaktır.

Ortalama olarak 200 tavşan yetiştirerek, bu işten yılda 30 ile 35 bin dolar arasında para kazanabilirsiniz.

İNCELEYİN: Romanov Koyunu Yetiştiriciliği

İNCELEYİN: Balık Çiftliği Kurmak

İNCELEYİN: Tuj Koyunu Yetiştiriciliği

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

“Angora / Ankara Tavşanı Yetiştiriciliği ve Yün Fiyatı” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba, Angora tavşanı gördüm siteniz de çok tatlı sevimli geldi bana bende hayvanları çok severim acaba nasıl alabilirim angora tavşanını ve beslemek zor mu bakımı nasıl olur yardımcı olurmusunuz

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Bakımı standart tavşanlardan çok farklı değildir. Ancak para kazanmak için önemli düzeyde sermayeye ihtiyacınız var. Rehberde ayrıntılar mevcut.

      Yanıtla

Yorum yapın