Tavuk çiftliği kurmak için harekete geçmeyi planlayan girişimci ve yatırımcılar için bu rehber aracılığıyla adım adım ilerleme fırsatı bulunmaktadır. Siz de tavuk çiftliği kurma aşamalarını en iyi şekilde öğrenmek için rehberimize göz atabilirsiniz. Rehberimizde tavuk çiftliği kurmanın maliyeti, şartları, geliri gibi spesifik bilgiler de ayrıntılı bir şekilde yer almaktadır.
Orta ölçekli bir tavuk çiftliği nasıl kurulur öğrenmek istiyorsanız, öncelikle hangi tür tavukların yetiştirileceğine karar vermeniz gerekmektedir. Yumurta tavuğu mu yoksa et tavuğu mu yetiştireceksiniz? Bu sizin iş planınızı ve maliyetlerinizi belirleyecektir.
Ayrıca tavukların yaşam alanlarının uygun şekilde tasarlanması çok önemlidir. Tavuklar için uygun barınaklar, yeterli miktarda yem ve su temini ve hijyenik koşullar oluşturmak için gereksinimleri dikkate alınmalıdır. Bu nedenle, tavuk çiftliğinizin inşası sırasında bu faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekebilir.
Tavuklarınızın sağlıklı kalmasını ve iyi bir ürün vermesini sağlamak için veteriner desteği de son derece önemlidir. Veteriner hekimler tavukların sağlığına ve beslenmesine dair bilgi verebilirler. Hastalık veya diğer sağlık sorunları ortaya çıktığında hızlı bir şekilde müdahale edilmesi de önemlidir.
Tavuk çiftliğinizin pazarlama stratejisi de işin geliri açısından oldukça önemlidir. Potansiyel müşterilerinize nasıl ulaşacağınızı ve ürünlerinizi nasıl satacağınızı belirlemeniz gerekecek. Yerel mağazalarla anlaşmalar yapabilir, online satış platformlarını kullanabilir veya doğrudan müşterilerinize satış yapabilirsiniz.
Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak, orta ölçekli bir tavuk çiftliği kurulması oldukça zorlu bir süreç olabilir. Ancak doğru planlama ve yönetim ile başarılı olmak hayal değil.
Tavuk çiftliği kurmak için bilmeniz gerekenler…
İÇİNDEKİLER
- VİDEO İLE ANLATIM
- 1. TAVUK ÇİFTLİĞİ İŞİNİ ÖĞRENİN
- 2. İŞ PLANI HAZIRLAYIN
- 3. TAVUK CİNSİNİ SEÇİN
- 4. YER SEÇİN
- 5. BÜTÇEYİ OLUŞTURUN
- 6. MUHAFAZA SİSTEMİNİ KURUN
- 7. EKİPMAN SATIN ALIN
- 8. CİVCİVLERİ NASIL BESLEYECEĞİNİZİ ÖĞRENİN
- 9. SAĞLIK YÖNETİM PLANI OLUŞTURUN
- 10. YÖNETMELİKLERİ ÖĞRENİN
- 11. DENEYİMLİ PERSONEL İSTİHDAM EDİN
- 12. İŞİNİZİ WEB’E TAŞIYIN
- 13. ÜRÜNLERİNİZİ ve MARKANIZI PAZARLAYIN
- 14. TAVUK ÇİFTLİĞİ NE KADAR KAZANDIRIR? GELİRİ
VİDEO İLE ANLATIM
Tavuk çiftliği kurmak isteyenler için videolu anlatım:
1. TAVUK ÇİFTLİĞİ İŞİNİ ÖĞRENİN
Bir işe başlamadan önce o işin sorumluluklarını mutlaka öğrenmelisiniz. Ne iş yapacağınızı bilmeden; ne ile karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Dolayısıyla işi net olarak öğrenmek o işe giriş sürecinizi değerlendirmenize olanak sağlayacaktır. Belki de tavuk çiftliği işine girmek sizin için mantıklı bir tercih değildir.
Tavuk cinsleri, nasıl büyüdükleri, nasıl yumurtladıkları, hangi hastalıklarla karşı karşıya kaldıkları gibi konuları net bir şekilde öğrenin.
Bunları öğrenmek için sadece internetten birkaç araştırma yapmak yeterli değildir. Birkaç tavuk çiftliğini gezebilirsiniz. Ya da daha önce bu işte çalışmış birilerini bulmak ve onların tecrübelerini dinlemek harika bir fikir olacaktır.
Sektör hakkında daha detaylı bilgiler için izlemeniz gereken yollar:
- Araştırma yapın: Tavuk çiftliği işi hakkında internette veya kütüphanelerde bulabileceğiniz kaynakları araştırın. Bu kaynaklar arasında, tavuk yetiştirme teknikleri, pazarlama stratejileri ve işletmenin yönetimi ile ilgili bilgiler yer alabilir.
- Eğitim programlarına katılın: Tavuk çiftliği işi için eğitim programlarına katılarak tavuk yetiştirme tekniklerini ve işletmenin nasıl yönetilebileceği konusunda bilgi edinebilirsiniz. Bu programlar genellikle tarım bakanlıkları, üniversiteler veya sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenir.
- Mentör bulun: Konuyla ilgili tecrübeli bir mentör bulmak, tavuk çiftliği işi hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olabilir. Tecrübeli bir tavuk çiftliği sahibinden tavsiyeler alabilir, sorularınızı sorabilir ve işletme sürecinde size rehberlik edebilirler.
- Staj yapın: Tavuk çiftliği işi hakkında pratik deneyim kazanmak için staj yapabilirsiniz. Tavuk çiftliği işletmelerine yakınınızdaki işletmelerde staj yaparak tavukların bakımı, beslenmesi, barındırılması ve pazarlama süreçlerinde tecrübe kazanabilirsiniz. Eğer buna vaktiniz yoksa, deneyimli personel almanız gerekir.
- İş planı hazırlayın: Tavuk çiftliği işletmenizi başlatmak için bir iş planı hazırlamanız önerilir. İş planınızda işletmenizin amaçları, hedefleri, maliyetler, pazarlama stratejileri ve işletme yönetimi gibi konuları detaylı bir şekilde ele almanız gerekiyor. Aşağıda detaylı olarak inceleyeceğiz.
İNCELEYİN: Gübre Bayiliği
2. İŞ PLANI HAZIRLAYIN
Tavuk çiftliği işi uzun vadeli bir iş fikri olarak çok sayıda hayati süreci içerir.
Bir sabah uyanarak tavuk çiftliği kurmaya karar vermeniz mantıklı değildir.
Öncelikli olarak işi net bir şekilde ele almanız gerekiyor. İş planı bu aşamada kritik öneme sahip bir konudur.
İş planını hazırlarken işi nerede, nasıl, kiminle ve hangi bütçe ile yapacağınızı net bir şekilde ele alın. Aynı zamanda karşılaşacağınız sorunlar karşısında ne yapacağınızı da önceden belirleyin. Basit bir soru olarak; 2’nci ayınızda tüm tavuklarınızın bir hastalık karşısında ölmesi durumunda planınız ne olacak?
İş planınız minimum 3 yıllık bir vizyon içermelidir.
Tavuk çiftliği kurmak için gerekli iş planında olması gereken bölümler:
- Sektöre genel bakış
- Yönetici özeti
- Ürünler
- Misyon
- Vizyon
- Oluşturacağınız fark
- Hedef Pazar
- Lokasyon analizi
- Fiyatlandırma stratejisi
3. TAVUK CİNSİNİ SEÇİN
Dünya üzerindeki tavuk çiftliklerinin birçoğunda farklı tavuk cinsleri seçilmektedir. Bu durum genellikle bölgedeki yumurta talebi ile iklim hedeflenerek seçilmektedir. Doğru tavuk cinsini seçmek çok önemli bir konudur. Aksi durumda çiftliğinizin verimliliğini maksimum seviyeye çıkartamazsınız.
Yüzlerce tavuk cinsi arasında seçim yapmak zordur. Bu sorunu aşmak için bir veterinerden yardım alabilirsiniz. Bu sayede bölgenizdeki en az yem ile en iyi verimi sağlayan tavuk cinsini seçme şansınız olacaktır.
En çok kullanılan tavuk cinsleri:
- Brahma
- Ligorin (Leghorn)
- Lohman Brown
- Rhode Island Red
- Nick Brown
- Amrock (Alman)
- Atak ve Atak-s
- Wyondate
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Romanov Koyunu Yetiştiriciliği
4. YER SEÇİN
Tavuk çiftliğinin başarıya ulaşmasını istiyorsanız en doğru yeri seçmeniz önemlidir. Gezen tavuk çiftliği yapmayı planlayanlar bu aşamada tavuklar için yeterli alan belirlemek durumunda kalacaktır. Ancak kapalı bir tavuk çiftliğini kurmak için yer çok kritik bir husus değildir.
Her halükarda tavukların daima 25 derece hava sıcaklığında kalması önemli olduğu için; enerji masrafını düşürmek amacıyla bu sıcaklığın yıl boyunca en çok hissedildiği bir bölgeyi seçmek önemlidir.
Kümes hayvancılığı işletmenizi şehirden biraz uzakta kurmaya çalışın. Böylece araziye ve işçiliğe daha az ödeme yapma fırsatınız olacaktır. Ancak ilk merkezden çok uzakta olmak da yol masraflarınızı artıracaktır. Tüketiciye çok fazla uzak olmak da mantıklı bir tercih olmayacaktır.
ABD’de tavuk çiftliği sektöründe yapılan bir araştırmaya göre; yumurta toptancılarına çok uzak olan tavuk çiftlikleri yüzde 8 daha az kazanç sağlıyor.
5. BÜTÇEYİ OLUŞTURUN
Tavuk çiftliği kurmak için orta düzeyde sermaye ihtiyacınız olacaktır. 5000 tavuğa sahip bir çiftlik kurmak söz konusu olduğunda önemli düzeyde sermayeye sahip olmalısınız.
Tavuk çiftliği işine girmek isteyen girişimci ve yatırımcıların arazi satın alma-kiralama, ekipman, tavuk ve diğer masraflar için minimum 800 bin liralık yatırıma sahip olması gerekiyor. Bu sermayenin önceden nasıl ve nereden temin edileceği belirlenmelidir.
Eğer kredi çekmeyi planlıyorsanız; işletmeniz için hazırladığınız finansal tabloların gider kısmına faizleri de eklemeyi ihmal etmeyin.
Ülkemizde işletme kredisinin faizleri yüzde 25‘in üzerindedir. Bu nedenle kredi sürecinde karşılaşacağınız manzara pek iç açıcı olmayabilir.
Eğer süreci birkaç ay içerisinde planlayacaksanız; bu durumda tüm krediyi ilk günden çekmeyin. İhtiyacınız oldukça yeni kredi çekerek, ödeyeceğiniz toplam kredi faizini düşürebilirsiniz.
DİKKAT ÇEKİCİ: Yok Artık Diyeceğiniz Zengin Eden 16 İlginç İş Fikirleri
6. MUHAFAZA SİSTEMİNİ KURUN
Küçük ve orta ölçekteki tavuk çiftlikleri genellikle bir metal muhafaza sistemi ile kurulmaktadır. PVC tarzı malzemeler ile de kurulabiliyorlar. Her halükarda minimum 10 yıllık kullanım ömrü olan bir muhafaza sistemi kurmanız gerekecektir. Genel olarak tavuk çiftliği kurmak için en yüksek masraflardan biridir.
Ülkemizde bazı orta ölçekteki tavuk çiftlikleri bile inşaat ile yapılıyor. Bu temel olarak daha dayanıklı ve uzun vadeli bir tercih olsa da; iklim çok sert değilse buna ihtiyacınız yok.
Kafes, tavukları sert güneş ışığı, yağmur, hastalık, rüzgarlar ve haşerelerden koruyacak düzeyde olmalıdır. Bu düzeyde inşaat dışındaki birçok daha az maliyetli seçenek bulunmaktadır. Üstelik betonarme yapıları taşımak mümkün değilken; diğer birçok yapıyı dilediğiniz gibi taşıma fırsatınız var. Bu çıkış stratejisi için bulunmaz bir nimet!
Tavuk çiftliği işindeki uzmanlar 2000 tavuk için minimum 1 dönüm araziye sahip olmanız gerektiğini belirtiyor. Ek olarak aydınlatma, havalandırma ve yürüyüş alanları için de 200 metrekare ek alana sahip olmanız da önerilir.
İNCELEYİN: Balık Çiftliği Kurmak
7. EKİPMAN SATIN ALIN
Tavuk çiftliği işletmenizin performansı ve kalitesi büyük ölçüde ekipmanlarınızın kalitesi ve işlevine bağlıdır. Kaliteli ekipmanlar ile tavuklarınıza daha iyi bir ortam sağlayabilir ve dolayısıyla daha iyi verim alabilirsiniz.
Tavuk çiftlikleri için özelleştirilebilir çok sayıda ekipman vardır. Ancak bunlar sonraki aşamada ihtiyaç duyabileceğiniz ürünlerdir. Başlangıçta gerekli olan ürünleri temin etmek size daha fazla esneklik de sağlayabilir.
Tavuk çiftliğinizin doğru yemliklere, suluklara, yuvalara, havalandırma sistemlerine, kafeslere, kümeslere ve tüneklere sahip olduğundan emin olun. Ayrıca kümes hayvancılığı işletmeniz için kuluçka makinesi veya ısıtıcı ihtiyacınız olacak. Aynı zamanda bir atık bertaraf sistemi, kaliteli aydınlatma aletleri ile yumurta tepsilerini de temin etmelisiniz.
Unutmayın, tavukların barınmasını iyi bir şekilde sağladıktan sonra yumurta vermeleri önündeki tek engel yemdir. Bunun dışındaki tüm ekipmanlar performans artırmak için kullanılmaktadır. Dolayısıyla sermayeniz çok yetersiz seviyede bulunuyorsa, ekipmanları para kazandıkça da alabilirsiniz.
8. CİVCİVLERİ NASIL BESLEYECEĞİNİZİ ÖĞRENİN
Kümes hayvanları çiftliği işinde en önemli hususlardan biri de civcivleri doğru beslemektir. İşletmeyi kurduktan sonra en önemli maliyetinizin yem olacağını bilin. Genellikle işletme masraflarınızın yaklaşık yüzde 75‘ini yem oluşturacaktır. Bu nedenle farklı alternatiflerle de kendi yeminizi üretebilirsiniz.
Yem hazırlamayı öğrenmeniz masraflarınızı azaltacaktır. Ancak en iyi karışımı öğrenene kadar toptancılardan kaliteli yem almayı ihmal etmeyin. Zamanla hazırladığınız yemleri küçük tavuk grupları üzerinde test edebilir ve performanslarını inceleyebilirsiniz.
Uygun yem eksikliği, tavuğun daha az yumurta üretmesine neden olur. Bu tür tavuklar ayrıca besin eksikliği nedeniyle çeşitli hastalıklara daha sık yakalanma eğilimi gösterirler.
Örneğin, tavuklarda dermatit, felç ve karaciğer sendromu gibi hastalıklar bulunur. Bu hastalıklar genellikle yemdeki vitamin eksikliğinden kaynaklanır.
Bir ila yedi haftalık tavuklar 2900 kg kalori, yetişkinler ise 2800 kg kalori içeren bir yemle beslenmelidir.
Önemli bir uyarı olarak, Mısır ve Azolla gibi bileşenlerin nem içeriği, mantar oluşumuna yol açabileceğinden asla %10-11’in üzerinde olmamalıdır. Tavuk çiftliği kurmak ve para kazanmak için bu tür ayrıntılara çok fazla önem göstermeniz gerekir.
9. SAĞLIK YÖNETİM PLANI OLUŞTURUN
Tavuk çiftliklerinde yaşanan tavuk kayıplarının genel nedenlerinden biri sağlık yönetim planı eksikliğidir. Tavuk çiftliklerinde eğer yeterince dikkat edilmezse; sıklıkla tavuk kayıpları yaşanır. Bu nedenle kanatlı çiftliğiniz için etkili bir kanatlı sağlık yönetim planı hazırlayın.
Genel olarak planınız temiz su ve yem üzerine kurgulanmalıdır.
Ek olarak aydınlatma da kritik öneme sahiptir. Tavukların doğru düzeyde yeterince ışık alması gerekiyor. Genellikle birkaç özel ırk haricinde 16 saat ışığa ihtiyaç duyarlar.
Sağlık yönetim planındaki bir diğer önemli konu da havalandırmadır. Bu çiftliğin genel sağlık durumunun korunması için çok önemlidir. Çiftlik mutlaka çok iyi bir havalandırma sistemine sahip olmalıdır. Çiftlikteki hava sıcaklığı; veterinerin görüşüne uygun bir şekilde ele alınmalıdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Karlı Tarım Ürünleri
10. YÖNETMELİKLERİ ÖĞRENİN
Gıda endüstrisinde çok ciddi yönetmelikler vardır. Bu mevzuatların herhangi birinde yaşayabileceğiniz sorun; üretim lisanslarınızın askıya alınmasına neden olabilir. Gıda zincirinin önemli halkalarından birinde olduğunuz için sıklıkla denetlemelere maruz kalacaksınız. Bu aşamada üretimdeki herhangi bir sorunun hızlı tespiti ve olası sorunların da hızlı bir şekilde düzenlenmesi konusunda hızlı olmanız gerekiyor.
Yönetmelikleri öğrenmek için bağlı bulunduğunuz Sağlık İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü‘nden bilgi almanız mutlaka önerilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Organik ve Yöresel Gıda Dükkanı Açmak
11. DENEYİMLİ PERSONEL İSTİHDAM EDİN
Orta ölçekteki bir tavuk çiftliğinde yaklaşık 6 personel çalışmaktadır. Dolayısıyla bu personelleri istihdam etmek için çiftliği kurma aşamasında arayışa başlamanız önerilmektedir. Aksi durumda çiftliğin ilk döneminde ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Çiftlik sektöründe doğru personeli bulmak ciddi bir sorundur. Doğru personeli bulamamanız durumunda da mutlaka sorunlarla karşı karşıya kalmanız çok olasıdır.
Personel seçimini profesyonel bir şekilde ele almanız gerekiyor. Bu süreçte en çok işinize yarayacak husus deneyimdir. İyi bir deneyime sahip personel size çok fazla konuda destek olabilir. Personel seçimi yaparken her alan için doğru personelleri aldığınıza emin olun. Mesela çiftlikte çalışacak personel dışında yönetim için de en az 1 personel ihtiyacınız olacağını aklınızda bulundurun.
Personel seçimini İŞKUR üzerinden yaparak da ciddi düzeyde teşvik ve destek alma şansınız bulunur.
12. İŞİNİZİ WEB’E TAŞIYIN
Dünyadaki her sektör artık Web üzerinden de aranmaktadır. Doğru müşterileri bulmak için webin nimetlerini mutlaka kullanmanız gerekiyor.
Bir ajanstan yardım alarak web sitenizi kurmayı ve düzenli olarak güncellemeyi ihmal etmeyin. Yumurta ve tavuk eti ürünlerinizin online olarak da satın alınabilmesini mutlaka sağlayın. Şık ve dikkat çekici bir web tasarımı size hiç ummadığınız düzeyde müşteri sağlama potansiyeli taşıyacaktır.
Web sitesinde mutlaka perakende satışa odaklanmak zorunda değilsiniz. Sadece toplu satış için de bir web sitesi kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
Kümes hayvancılığı sektöründe markalaşmak istiyorsanız; web sitenizde üretim aşamalarınızın da çeşitli videolarını mutlaka yayınlayın. Tüketiciler ne satın aldıkları hakkında ek bilgilere sahip olmak isterler.
İLGİLİ: Az Sermaye ile Yapılabilecek 103 Karlı Yeni İş Fikirleri
13. ÜRÜNLERİNİZİ ve MARKANIZI PAZARLAYIN
Tavuk çiftliği sektöründe rekabet son derece yüksektir. Bu nedenle doğru ürünlere sahip olmanız çoğu zaman yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda bu ürünleri olabilecek en iyi şekilde pazarlamayı da öğrenmeniz gerekiyor. Aksi durumda rekabette her zaman bir adım geri kalacaksınız.
Ürünlerinizi olabilecek en iyi şekilde arz etmek için yoğun çaba göstermek bir yana; onların pazarda sıkı bir şekilde alıcı bulması için de pazarlama çalışmalarına ağırlık verin.
Reklam ve pazarlama hususunu kendi başınıza yönetmek belirli oranda risk içerir. Olası kötü bir adım sizi çok hızlı bir şekilde geriye götürebilir. Sermayeniz yeterli seviyede bulunuyorsa bir ajans ile çalışmanız işinizi büyük oranda kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır. Pazarlama ve reklam işletmenizin uzun vadeli serüveni için çok kıymetli bir konudur. Dolayısıyla ne yaptığını bilen bir profesyoneli işe almak daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır.
Yerel düzeydeki her türlü reklam fırsatı dışında online dünyadaki çalışmalar ile hayırseverlik faaliyetlerine odaklanmanız gerekecektir. Aynı zamanda çok sayıda broşür ve el ilanı bastırmak ve bunu potansiyel müşterilerin bulunduğu alanlarda dağıtmanızı da öneririz.
14. TAVUK ÇİFTLİĞİ NE KADAR KAZANDIRIR? GELİRİ
Tavuk çiftliği kurmak için yaklaşık 1.400.000 lira yatırım sermayesine ihtiyacınız olacak. Bu düzeydeki bir tavuk çiftliğinin ortalama aylık geliri de 180 bin lira düzeyinde bulunmaktadır. Bu nedenle çiftliğin ortalama yatırım geri dönüş süresi 8 aya yakındır. Ancak tavuk çiftliği işinde para kazanmaya başlamak için ilk 3 aylık süreci başarıyla tamamlamanız gerektiğini belirtmekte yarar var.
Tavuk çiftliklerinin ilk aylarında net gelir 50 bin liranın dahi altına düşebilmektedir. Pazarın net bir şekilde ele alınması ve olabilecek en iyi yumurta fiyatın alınabilmesi için rekabette öne çıkan bir işletme olmayı başarmanız gerekiyor.
2023 yılı itibarıyla tavuk çiftliği projesi kurmak oldukça karlı bir iş fikridir. Gıda enflasyonun hızla yükseldiği Türkiye’de yumurta fiyatlarında da ciddi yükselişler kaydediliyor. Yem konusunda depolama faaliyeti yapabilecek olan işletmeler bu sektörde önemli kazançlara ulaşabiliyor. Sektöre bu yıl girmeyi planlayan işletmelerin toplu yem alımı konusunda minimum 500 bin liralık ek sermaye bulundurması tavsiye edilmektedir.
İNCELEYİN: En İyi Geri Dönüşüm İş Fikirleri
İNCELEYİN: Angora Tavşanı Yetiştiriciliği
İNCELEYİN: Tuj Koyunu Yetiştiriciliği
Merhaba , Benim tavuk çiftliğim var ama gelir düşük oluyor sizin desteğinizle gelirimi nasıl yükselte bilirim yardımcı olurmusunuz.
Merhaba,
Kaç tavuk var çiftliğinizde? Yemi nereden temin ediyorsunuz?