Dondurma Dükkanı Açmak: Şartlar, Sermaye ve Kazanç

2024 yılının yaz aylarına girilirken kısa sürede kurulabilen ve düşük sermaye içeren bir iş fikrine ihtiyaç duyuyorsanız dondurma dükkanı veya standı açmak üzere harekete geçebilirsiniz. Hızlı nakit dönüşümü sebebiyle oldukça yoğun bir şekilde tercih edilen bu iş fikrine giriş yapmak için ciddi bir deneyim ve tecrübe ihtiyacı da bulunmuyor.

Dondurma dükkanı açmak özellikle yaz aylarında yapılabilecek karlı iş fikirleri arasında bulunmaktadır. Bir dondurma dükkanı açmak düşük deneyim ve sermaye istemesi nedeniyle değerlendirilebilecek iş fikirleri arasında yer alıyor.

Dondurma dükkanı açmak için gerekenler, belgeler, şartlar, sermaye ve kazanç durumuna ilişkin 2024 yılı güncelliğinde bilgileri rehberde sizler için sağladık.

Bir dondurma dükkanı açmak için rehberdeki bilgileri iyi bir şekilde ele almanızı öneririz.

1. İŞ PLANI YAPIN

dondurma dükkanı açmak

Hangi dükkanı açarsanız açın mutlaka ilk olarak bir iş planı hazırlamalısınız. İş planı olmadan yola koyulmanızı asla tavsiye etmiyoruz. İş planı ile hareket ederseniz; hangi adımda ne ile ilgilenmeniz gerektiğini iyi bir şekilde önceden belirleme fırsatınız olacak. Bu sayede daha iyi yapı taşları olan bir işletme kurma imkanı elde edeceksiniz.

İş planında işin niteliği, ne tür ürünlerin satılacağı, işin nereye kurulacağı gibi birçok konuda net ayrıntılar belirtmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca işletme için gerekli sermaye ve bu sermayeye sahip olma durumunuzu da mutlaka ele alın.

2. DÜKKAN BULUN

dondurma dükkanı açmak

Dondurma dükkanı açmanın ilk adımlarından biri doğru bir lokasyonda dükkan bulmaktır. İşin kısa ve uzun vadeli olarak para kazandırmasını istiyorsanız en iyi noktada bir dükkan bulmanız gerekecektir. Dondurma dükkanlarında genellikle tüketiciler acil bir ihtiyaç içeren bir ürün bulmaz. Dolayısıyla kendilerine en yakın noktada veya kendilerine en yakın lezzetteki dondurmayı bulmak üzere işletmelere uğrarlar. Dolayısıyla müşterilere yakın olmak bu noktada önem arz eden bir husustur.

Dondurma dükkanını ana yürüyüş yollarında, şehrin alışveriş noktalarında veya AVM’lerin eğlence merkezlerinde açabilirsiniz. Ayrıca bu iş fikrini dükkan olarak değil; stant olarak da değerlendirebileceğinizi unutmayın. Eğer stant olarak ele alacaksanız özellikle AVM’ler bu konuda önemli bir şanstır. Özellikle eğlence katları bu iş için en iyi lokasyonlardır.

Dondurma dükkanı değil de işletmeyi seyyar bir tezgah olarak kurmayı da planlayabilirsiniz. Bu durumda işletmenizi kurmak için ana yürüyüş yollarını tercih etmelisiniz. Tüketicilerin yoğun olarak tercih ettiği ana yürüyüş yolları bu iş için biçilmiş kaftandır. Dolayısıyla ana yürüyüş yollarında tezgah açmak için harekete geçebilirsiniz. İşletmeyi kurmak için belediyeden bir işgaliye izni almanız gerekiyor. Ayrıca bir dükkanın önündeki boş alanı da kiralayarak işletmenizi hemen hemen birçok popüler lokasyona kurabilirsiniz.

3. EKİPMANLARI ALIN

dondurma dükkanı açmak

Dondurma dükkanlarında gerekli ihtiyaçlar birbirine benzerdir. Eğer açık dondurma satılacaksa; açık dondurma rafına ihtiyacınız olacak. Kapalı dondurmalar da satılabilir ancak 2024 yılı itibarıyla açık dondurma satışına odaklanmanızı öneririz. Bu sayede kazancınız önemli düzeyde artış gösterecektir. Zira, açık dondurmalar hem daha fazla talep görüyor hem de kar marjları kapalı dondurmalara göre yüzde 220’ye kadar artış gösterebiliyor. Dolayısıyla siz de ambalajlı dondurma ürünlerine yönelik sağlık endişelerine paralel olarak bir açık dondurma satışı yapabilirsiniz.

Özellikle sağlık endişelerindeki artış nedeniyle insanlar kapalı dondurmalar yerine açık dondurmaları tercih etmeye başladı. Bu sayede artan talebe yönelik hareket etmeniz çok daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ejderha Nefesi Satışı Yapmak

4. GEREKLİ BELGELER

dondurma dükkanı açmak

Dondurma tezgahı açmak ve açık dondurma satmak için birçok belgeye ihtiyacınız var. Bu belgeler ile belediyeye giderek ruhsat alabilir ve işletmenizi açabilirsiniz. Bu belgelerde eksiklik olması durumunda işletmenizi kuramazsınız.

Dondurma dükkanı açmak için gerekenler:

  • 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı Belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  • İşletici Kimlik Bildirme Belgesi  (fotokopi)
  • İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
  • Vergi Levhası (fotokopi)
  • Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
  • Kira Sözleşmesi
  • İşyeri Krokisi
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
  • Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır

5. DONDURMA BAYİLİK

dondurma dükkanı açmak

Dondurma dükkanı açmak veya dondurma standı kurmanın bir diğer alternatif yolu da bayilik almaktadır. Ülkemiz dondurma bayiliği açısından oldukça zengin bir sektöre sahiptir. Dondurma sektörünün geniş yatırım imkanından faydalanmak için bir dondurma bayiliği almak da önemli bir yatırım seçeneği olarak dikkat çekmektedir.

Siz de işletmenizi kendi isminiz altında kurmak yerine köklü bir işletmenin altyapısını tercih etmek isteyebilirsiniz. Eğer bu yol ile ilerlemek isterseniz, aşağıdaki dondurma bayiliği veren firmalar ile temasa geçerek gerekli şartlar ve bayilik bedelleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Dondurma Bayiliği Veren Firmalar:

  1. Romna Dondurma
  2. Hamido Dondurma
  3. Bitez Dondurma
  4. Sepek Dondurma
  5. Veli Usta Dondurma
  6. Kaymak Dondurma
  7. Enfesdo Dondurma
  8. Dondurmacı Amca

6. GEREKLİ SERMAYE

Dondurma dükkanı açmak istiyorum diyorsanız en çok dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de gerekli sermayeye sahip olmaktır. Elbette birçok benzer iş fikrine göre daha az sermayeli olarak yapılabilecek işler arasında yer alsa da; gerekli ortalama sermaye seviyesinde bir paraya sahip olmanız oldukça önemlidir.

Ortalama olarak 2 kişinin çalıştığı bir dondurma dükkanı için yaklaşık gerekli sermaye 60 bin liradır. Bu rakama dükkanın dizaynı ve dondurmanın servisinin sağlanması gereken ekipmanlar da dahildir. Ancak son dönemde Türk Lirası’nda yaşanan erime nedeniyle, gerekli sermaye tutarı hızla yükselmektedir. Örneğin, bir derin dondurucunun fiyatı son 2 yılda yaklaşık yüzde 300 artmıştır. Dolayısıyla dondurma dükkanı açmanın maliyeti hızla artmaktadır.

7. KARLI MI?

Dondurma dükkanı karlı mı ve ne kadar para kazandırır sorularına sahip olduğunuzu biliyoruz. Sektör özellikle yaz aylarında oldukça karlı bir seviyeye ulaşmaktadır. Özellikle turistik bölgelerde açılan dondurma dükkanları oldukça tatmin edici karlar bırakmaktadır.

Genel olarak bu tür işletmelerde satılan açık dondurmalar yaklaşık yüzde 320 civarında kar sağlamaktadır. Ortalama olarak 2 liraya mal edilen bir dondurmanın satış fiyatı 37 lira civarında bulunmaktadır. Dolayısıyla sürüm yakalayan işletmeler önemli kar rakamlarına ulaşmaktadır.

8. 2024’TEKİ POTANSİYEL

Dondurma sektöründeki potansiyel 2024 yılında da etkisini sürdürüyor. Son dönemde birçok farklı dondurma markası sektöre giriş yaptı. İlgili işletmelerin yıllık büyüme rakamları yüzde 20’nin üzerine çıktı. Özellikle açık dondurma satan işletmelerde gelir potansiyeli daha yüksek seviyelerde bulunuyor. Siz de bir açık dondurma satan işletme kurabilir ya da açık dondurma satan bir tezgahı hayata geçirebilirsiniz.

İşletmeyi kurmak için en doğru süreçlerden geçiyoruz. 2024 yılının yaz ayları öncesinde işletmenizi kurmanızı tavsiye ederiz. Kış aylarında Türkiye’nin her bölgesinde dondurma satışları keskin bir düşüş gösteriyor. Özellikle tezgahlarda satış yapmak genellikle mantıklı bir iş fikrine dönüşmüyor. Bu sebeple yaz aylarında değerlendirmeniz gereken bir iş fikridir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En İyi Üretim Fikirleri

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Küçük Dükkanda Ne İş Yapılır

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Çok Para Kazandıran İş Sektörleri

İNCELEYİN: Vitamin Bar Açmak

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

“Dondurma Dükkanı Açmak: Şartlar, Sermaye ve Kazanç” üzerine bir yorum

Yorum yapın