6 Adımda Sponsor Nedir? Kolay Yoldan Sponsor Nasıl Bulunur

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Sponsor nedir ve sponsor nasıl bulunur sorularına en iyi yanıtları sağladığımız rehberde bulunuyorsunuz. Bu rehber aracılığıyla kısa bir süre içerisinde sponsor bulmak için önemli kozlara sahip olacaksınız.

Sponsor bulmak için ayrıntılara ihtiyacınız varsa; Sponsorlar, bir etkinliği, etkinliği veya organizasyonu destekleyen kişilerdir. Etkinlikler için finansman, kaynak veya diğer yardım biçimlerini sağlayabilirler. Sponsor genel olarak bir kişiye, projeye veya kuruluşa herhangi bir karşılık beklemeden nakdi katkı ve ayni hizmet şeklinde mali destek sağlar.

Sponsorlar, zaman ve maddi güçlerini; inandıkları bir amaca katkıda bulunan kişileri veya kurumları desteklemek için kullanırlar.

sponsor şirketleri bulma

Sponsor bir faaliyeti veya kişiyi veya kurumu maddi veya manevi olarak destekleyen kişi, kişiler ya da kurumlardır. Sponsorluklar genel olarak işletmeler için çok güçlü bir pazarlama aracıdır. İşletmeler faaliyetlerini yaymak ve marka gücünü artırmak için sponsorluk faaliyetlerine yönelik önemli harcamalar yaparlar.

Sık bilinen bir hata olarak, Sponsorluk sadece etkinlikler için bulunan bir şey değildir.

Aklınıza gelen her türlü girişim için sponsor bulmak çoğu zaman mümkündür. Özellikle pazarlamadaki katkısı kanıtlanan sponsorluk faaliyeti için işletmeleri ikna etmek her zamankinden daha kolay.

Doğru sponsorları bulduğunuz zaman maliyetlerinizi azaltabilir, erişiminizi genişletebilir ve sektörde tanınırlık kazanabilirsiniz. Dolayısıyla sponsor bulmak için çaba göstermek, buna gerçekten değer!

SPONSORLARIN FAYDALARI NELERDİR?

sponsor bulmak

Sponsor bulmak için sponsor olmak isteyen kişi veya kurumlara fırsat sağlamanız gerekiyor. Sponsorlar elbette bunu tamamen sizi sevdikleri için yapmak istemeyebilirler. Bu nedenle, onları ikna etmek için çaba göstermeniz gerekiyor.

Sponsorluk faaliyetinin işletme ve birey açısından birçok faydası var.

Özellikle bunları en iyi şekilde nasıl sunduğunuz ve kapsamını ne derece geniş tuttuğunuz önem kazanıyor. Siz de aşağıdaki faydalardan bir veya birçoğunu sponsorlarınız için sağlamak üzere bir strateji geliştirmeye çalışın.

Sponsorlara sunulabilecek faydalar:

  • Reklam
  • Markalı içerik
  • Markalaşma
  • İçerik pazarlama
  • Kuponlar
  • Dijital pazarlama
  • Doğrudan posta
  • Sergi alanı
  • Deneysel pazarlama
  • Logo yerleşimi
  • Ağ oluşturma
  • Ürün yerleştirme
  • İşe alma
  • Satış
  • Örnekleme
  • Sosyal medya takipçi ve erişim

İNCELEYİN: En Modern Şirket İsimleri

POTANSİYEL SPONSOR NASIL BULUNUR?

sponsor nedir

Potansiyel bir sponsor bulma sürecinde ilk olarak yapacağınız faaliyetin tam olarak kimler tarafından takip edileceğini belirlemeniz gerekiyor. Bu doğru sponsoru bulmanın ilk adımıdır.

Doğrudan bir etkinlik sponsoru arıyorsanız, o etkinlik ile ilgilenebilecek kitleyi hedef alarak doğru sponsoru bulmak için bir kategorilendirme yapabilirsiniz. Ayrıca en az bir kere sponsor olmuş bir işletmeden sponsor almak, hiç sponsor olmamış bir şirketten sponsor almaktan çok daha kolaydır. Özellikle sponsorluk faaliyetine başlamak için ikna edici olmak; kurumsal büyük bir yapı olmadan sizi büyük bir mesai harcama sürecine sürükleyebilir.

Sponsor bulma sürecinde, işletmeler ve kişiler ile görüşebilirsiniz.

Ülkemizde genel olarak yerel lokasyonlarda kişiler, ulusal çapta ise şirketler ile görüşmeniz tavsiye edilir.

Genel olarak illerde veya ilçelerde; ismini duyurmak isteyen sayısız potansiyel sponsor bulabilirsiniz. Burada genel fayda, reklam ve tanınırlık sağlama üzerinedir. Dolayısıyla yaptığınız sponsorluk faaliyeti teklifinde her 2 olguya ciddi düzeyde ağırlık vermeniz tavsiye edilmektedir.

Potansiyel sponsorları bulmak için önceki etkinliklerde sponsor olan şirketleri, her türlü reklam ve pazarlama faaliyeti yapan işletmeleri, siyasi partileri, şehrinizin büyük işletmelerini, lokalde tanınmış sanatçıları, kanaat önderlerini, iş insanlarını ve dernek yöneticilerini hedef alabilirsiniz. Bu bilgilere birkaç Google araması yaparak oldukça kolay ulaşabilirsiniz. Eğer nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, şehrinizdeki yerel haber sitelerine göz atarak; istediğiniz sonuca kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kimler Sponsor Arayabilir?

  1. Spor kulüpleri, bireysel sporcular, turnuvalar ve organizasyonlar
  2. Filmler, diziler, programlar, belgeseller, tiyatro oyunları, sahne gösterileri, sanatçılar
  3. Fuar, kongre, konferans, zirve, söyleşi, panel, festivaller, yarışmalar
  4. YouTube, Twitch, TikTok, Instagram kanalları, Influencerlar, oyunlar, internet siteleri
  5. Kulüpler, dernekler, vakıflar

POTANSİYEL SPONSORLARA ULAŞMAK

sponsor arama

Sponsor bulmak için uygun kişileri ve işletmeleri bulduktan sonra onlara en iyi şekilde ulaşmalı ve sponsorluk süreciniz hakkında bilgi sağlamak ve onları ikna etmelisiniz.

Potansiyel sponsorları belirledikten sonra elbette onların iletişim bilgilerine ihtiyacınız olacak. İşletmelerin iletişim bilgilerini internet üzerinden kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Ancak kişilerin iletişim bilgilerini bulmak o kadar kolay olmayabiliyor. Bu süreçte de maalesef kişinin sosyal medya hesaplarına göz atabilir ve varsa menajer bilgilerine ulaşmanız gerekiyor. Söz konusu kişi bir sanatçı yerine iş insanı veya kanaat önderiyse; sosyal medya üzerinden bir DM göndermek de gerekli iletişimi sağlamak için yeterli olabilir.

Potansiyel sponsorların iletişim bilgilerini edindikten sonra süreci profesyonel olarak ele almanız gerekiyor. Birkaç mesaj ile sponsor bulmak, süreci başlamadan sona erdirebilir. Mutlak suretle sponsor potansiyeli olan kişi veya kurumlara bir Sponsorluk Dosyası göndermenizi öneririz.

İNCELEYİN: Sosyal Sorumluluk Projeleri

SPONSORLUK DOSYASI NEDİR? NASIL HAZIRLANIR

sponsor şirketleri

Sponsorluk dosyası genel olarak sponsor arayan kişi veya kurumların bilgilerinin yer aldığı, sponsor olmak isteyen kişi veya kurumlara bu işten görecekleri faydaların yer aldığı profesyonel bir dosyadır. İlgili dosyada ayrıca sponsor olunacak faaliyet hakkında da detaylı bilgiler yer almalıdır.

Standart olarak bir Word belgesi oluşturduktan sonra, aşağıdaki aşamalara geçerek kendi sponsorluk dosyanızı hazırlayabilirsiniz.

1. Proje Bilgisi

Sponsor olunacak faaliyet hakkındaki projeyi ayrıntılı bir şekilde anlatın. İnsanlar veya kurumlar tam olarak neye sponsor olacaklar? Faaliyet kim tarafından yapılıyor, ne zaman, nerede ve nasıl yapılacak?

2. Hedef Kitle

Sponsorluk projesi tam olarak kimleri hedef alıyor?

Örneğin, bir hemşirelik konferansı yapacaksanız eğer ana hedef kitleniz sağlık temsilcileri olacaktır. Hedef kitlenizi tam olarak anlatmanız, sponsor bulma sürecinizi hızlandıracaktır. Hedef kitlenin yaşı, demografik yapısı, maddi durumu ek bilgilere sahipseniz; bunları mutlaka belirtin.

3. Projenin İletişim Etkisi

İnsanlar çok etkili faaliyetlere sponsor olmak ister. Bu nedenle projenin tam olarak ne kapsamda medyada yer alacağı, hangi kitlelere ulaşacağını Sponsorluk Dosyası üzerinde belirtmenizi tavsiye ederiz.

Örneğin, bir basın toplantısı, lansman ya da tv reklamı, sosyal medya kampanyası vs. yapacaksanız mutlaka belirtin.

4. Sponsorların Elde Edeceği Faydalar

Sponsorların ilgili sponsorluk süreci ile elde edeceği faydaları teker teker yazmaya özen gösterin. Bu sponsorluk dosyasında, ilgili potansiyel sponsorun en çok dikkat edeceği bölümdür. Size sponsor olmak isteyen kişi veya kurum tam olarak ne fayda görecek?

Sponsorun faaliyette görüneceği alanlar, ilgili faaliyette doğrudan yer alma gibi hususları da belirtmeniz önemlidir.

5. İletişim Bilgileri

Sponsorluk dosyasının sonuna daha fazla bilgi istenmesi durumunda iletişim bilgilerinizi ekleyin.

Sponsorluk dosyası şunları içermelidir:

Başlık ve İletişim Bilgileri Dosyanın başında organizasyon veya etkinliğin adı, logosu ve iletişim bilgileri yer almalıdır. Bu bilgiler, sponsorun dosyayı incelediği sırada kolaylıkla iletişim kurabilmesi için gereklidir.
Özet Bu bölümde, organizasyon veya etkinliğin hedefleri, amacı ve genel bilgileri kısaca anlatılmalıdır. Sponsorun projeyi hızlıca anlamasına yardımcı olacak öz bir açıklama yapılmalıdır.
Organizasyonun/Yaratıcının Tanıtımı Bu kısım, organizasyonun veya yaratıcının geçmişini, misyonunu, değerlerini ve yapmış olduğu faaliyetleri detaylı bir şekilde açıklamalıdır. Sponsor, projeye dahil olmak istediğinde organizasyonun/ yaratıcının kim olduğunu ve ne yaptığını anlamaya yardımcı olmalıdır.
Proje Tanıtımı Bu bölümde, sponsorluğu talep edilen etkinlik veya projenin ayrıntıları belirtilmelidir. Etkinliğin tarihi, yeri, süresi, hedef kitlesi, katılımcı sayısı gibi bilgilerin yanı sıra etkinliğin amacı, içeriği, planları ve potansiyel etkileri de açıklanmalıdır. Ayrıca, projenin nasıl gerçekleştirileceği, programa dahil olan diğer sponsorlar veya destekçilerin kimler olduğu da belirtilmelidir.
Sponsorluk Fırsatları Bu bölümde, sponsorlar için sunulan fırsatlar ve katkılar belirtilmelidir. Sponsora sağlanacak tanıtım fırsatları, logolarının kullanımı, marka görünürlüğü, reklam veya pazarlama imkanları, medya erişimi, sosyal medya tanıtımları, özel etkinlik davetleri gibi imkanlar sıralanmalıdır. Ayrıca, sponsorun organizasyonda bir konuşmacı olarak yer alabilme veya etkinliğin içeriğini etkileyebilme gibi ek fırsatlar da sunulabilir.
Sponsorluk Paketleri ve Fiyatlandırma Farklı sponsorluk seviyeleri sunularak, sponsorların bütçeleri ve ihtiyaçlarına göre seçenekler sunulmalıdır. Her seviye için farklı fiyatlandırma ve sunulan avantajlar belirtilmelidir.
Referanslar ve Önceki Deneyimler Sponsorluk dosyasında, daha önceki projelerde işbirliği yapılan ve referans alınabilecek şirket veya kişilere yer verilmelidir. Sponsora, diğer şirketlerin projeden nasıl faydalandığını ve başarı hikayelerini göstererek, organizasyonun/yaratıcının güvenilirliğini kanıtlamak önemlidir.
İletişim Zaman Çizelgesi Bu bölümde, sponsorlukla ilgili tüm iletişim bilgileri ve sponsorluk başvurusunun son tarihleri belirtilmelidir. Bu şekilde sponsorun başvuruyu nasıl yapacağı ve sonuçların ne zaman açıklanacağı hakkında net bilgiler verilmiş olunur.
Ekler Bu kısımda, organizasyonun/yaratıcının broşürleri, referans mektupları, medya kapsamına dair makaleler veya raporlar gibi ek belgeler bulunabilir. Bu ekler, organizasyonun/yaratıcının daha fazla bilgi vermeye yardımcı olacaktır.

 

SPONSORLUK SÖZLEŞMESİ

sponsorlar

İlgili sponsor dosyası hazırlandıktan sonra potansiyel sponsorlara ulaştırılmalıdır. Ardından sponsorlardan gelebilecek olumlu ve olumsuz yanıtlar değerlendirilmeli ve ihtimali artırmak için özellikle olumsuz yanıt sağlayan kişi veya kurumları ikna etmek için çaba gösterilmelidir.

Sponsorluk için olumlu yanıt alınması durumunda bir sponsorluk sözleşmesi hazırlanır. Bu sözleşme büyük kurumlar için bir avukat tarafından hazırlanmalıdır. Ancak küçük çaplı maddi destek içeren sponsorluklardan alacağınız gelir, avukatlık masraflarını dahi karşılamayabileceği için amatör düzeyde de ele alınabilmektedir.

Sponsorluk sözleşmesinin imzalanması sonrasında sponsorlarınızın beklentilerini karşılamak oldukça önemlidir. Çünkü, ilgili sponsorluk faaliyetleri genellikle yıllık düzenlenir ve bir sonraki süreçte de aynı sponsorları daha hızlı ikna edebilmek için ilgili sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması önem arz edecektir. Sponsorluk dosyanızda yer alan “sponsorların elde edeceği faydalar” bölümüne sadık kalmanız ve bunlardan fazlasını sağlamak üzere çaba göstermenizi tavsiye ederiz. Bu sayede sonraki süreçteki sponsorluk teklifleriniz daha hızlı olumlu yanıt alabilir. Özellikle referans elde edebilmek; bir faaliyet için ciddi bir katma değer oluşturacaktır.

İNCELEYİN: Organizasyon Şirketi Kurmak

İNCELEYİN: Youtube Kanal Fikirleri

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

Yorum yapın