Starbucks Açmak: Franchise Bedeli, Maliyeti ve Şartları

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Starbucks açmak için bir girişimde bulunmayı planlayan yatırımcılar için bu rehberde Starbucks bayilik sistemi hakkında ayrıntılı bilgiler sağlayacağız.

Starbucks’un franchise sistemi için ihtiyaç duyduğu bayilik bedeli, cafeyi açmak için maliyet ve bir şube sahibi olmak için gerekli şartlar hususunda 2023 güncelliğindeki bilgileri rehberimizden edinebilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki, Starbucks, kendine özgü bir marka imajıyla bilinir ve “The Starbucks Experience” adı verilen bir konsepti benimser. Bu konsept, müşterilere rahat bir atmosferde kahve içme deneyimi yaşatmayı hedefler. Starbucks cafeleri, genellikle modern ve şık bir tasarıma sahip olup, bol miktarda doğal ışık, ahşap mobilyalar ve sıcak renkler kullanılarak müşterilerin keyifli bir ortamda vakit geçirmeleri sağlanır. Dolayısıyla Starbucks’tan franchise almak için ilk olarak Starbucks’un konsepti hakkında bilgi sahibi olmanız tavsiye edilir.

STARBUCKS HAKKINDA

Starbucks franchise

1971 yılında ABD’nin Seattle kentinde Jerry Baldwin , Zev Siegl ve Gordon Bowker tarafından tek bir mağaza olarak kuruldu. Şirket sahipleri 1980 yılında işletmenin tüm haklarını Howard Schultz‘a sattılar. Schultz başarılı bir girişimci olarak İtalya’nın Milano kentine yaptığı bir iş gezisinden sonra kahve çekirdeği mağazasını espresso bazlı içecekler sunan bir kahve dükkanına dönüştürmeye karar verdi. Schultz’nun bu kararı sonrasında bir kahve satış mağazasına dönüşen şirket kısa sürede ABD’nin batı yakasında agresif bir şekilde büyüdü.

Şirketin bu büyüme grafiği bozulan ekonomiye rağmen hız kazanarak 1990’larda yıllık 5 milyar dolarlık satış rakamlarını aştı. Bu süreçten sonra Starbucks dünyanın farklı ülkelerinde de birçoğu şirket tarafından yönetilmek üzere binlerce franchise vererek operasyonlarını genişletti.

2020 itibariyle şirketin 83 ülkede 16.023’ü franchise olmak üzere 32.660 mağazası bulunmaktadır. Bu 32.660 mağazadan 18.354’ü Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Latin Amerika’da faaliyet gösteriyor.

Dünyadaki hemen hemen tüm Starbucks mağazalarında sıcak ve soğuk içecekler, tam çekirdekli kahve, VIA olarak bilinen mikro öğütülmüş hazır kahve, espresso, kafe latte, Teavana çay ürünleri, Evolution Fresh meyve suları, Frappuccino içecekleri, La Boulange hamur işleri ve atıştırmalıklar satılıyor.

Şirket, Fortune 500 listesinde 114. sırada ve Forbes Global 2000 listesinde 280’nci sırada yer alıyor. Şirketin yıllık geliri 25 milyar doların üzerinde bulunmaktadır. Dünya genelinde 350 bine yakın çalışanı var.

İNCELEYİN: Kahve Dükkanı Açmak

STARBUCKS TÜRKİYE HAKKINDA

Starbucks

Starbucks’un dünya operasyonları çerçevesinde Türkiye’ye geliş tarihi 2003 yılına kadar uzanıyor. İlk Türkiye mağazasını İstanbul’un ünlü Bağdat Caddesi’nde kuran şirket, bu tarihten sonra başta turistik lokasyonlar olmak üzere şube sayısını hızla artırdı.

Starbucks’un Türkiye’de çoğu İstanbul, Ankara ve İzmir’de olmak üzere toplam 550 şubesi bulunmaktadır. Starbucks’un Türkiye operasyonları, Türkiye ile ekonomik ve nüfus bakımından benzer ülkelerden çok daha büyük bir franchise ağına sahiptir. Ülkemizdeki Starbucks’un neredeyse tüm şubeleri bölgelerindeki en çok tercih edilen markadır.

Starbucks’un Türkiye’deki tüm operasyonlarını ise 2002 yılında kurulan Kuveyt merkezli Alshaya Grubu’nun Türkiye şirketi olan Shaya Grubu yönetmektedir. Şirketin ülkemizde 7 uluslararası markaya ait olan 1000’e yakın yönettiği mağaza var ve bu mağazalarda toplam 7 bin çalışan bulunuyor.

STARBUCKS BAYİLİK ALMAK

starbucks franchise

Starbucks’un franchise ve bayilik kurulum sürecini de Türkiye’de Shaya Grubu üstleniyor. Türkiye’deki tüm ana çalışmalardan sorumlu olan grup; ana iletişim konusunda da tek tercih durumunda bulunuyor.

Türkiye’de bulunan 540 Starbucks mağazasının tamamı Shaya Grubu tarafından merkezden atanan müdür ve personeller tarafından kurulmuştur. Dolayısıyla şuana kadar Shaya Grubu herhangi bir bayilik veya çeşitli sözleşmelere dayalı bir franchise vermemiştir. Starbucks’un bayilik bedeli, isim hakkı bedeli gibi internette yer alan bilgilerin hiçbiri gerçeği yansıtmıyor.

Dünyada geniş bir franchise sistemine sahip olan markanın yakın tarihte de ülkemizde bir bayilik sistemi başlatması beklenmiyor. Shaya Grubu’nun franchise sistemi için farklı bir karar alması durumunda güncelleme paylaşılacaktır.

Türkiye dışındaki ülkelerdeki Starbucks Bayilik franchise bedeli ise 400 bin Amerikan Dolarıdır. Şirket, şehrin en işlek noktalarında minimum 90 metrekarelik bir dükkan talebinde bulunuyor. Şirketin mağaza kurulum süreci ise tamamen ana çatı şirket personelleri tarafından kurumsal kimliğe uygun bir şekilde gerçekleştiriliyor. Özellikle tüm AVM’lere de bayilik ağı açık tutuluyor.

DİĞER ÜLKELERDE STARBUCKS FRANCHISE ALMAK

starbucks

Starbucks, franchise vermeyen bir şirkettir. Yani, Starbucks kendi mağazalarını kendisi işletmektedir ve bağımsız girişimciler veya franchise sahipleri ile çalışmamaktadır. Ancak, bazı ülkelerdeki yasal düzenlemeler farklı olabilir. Bu nedenle, bazı ülkelerdeki Starbucks mağazaları, yerel ortaklarla birlikte açılabilir veya lisans anlaşmaları yapılabilir. Ancak genellikle bu mağazaların yönetimi ve denetimi yine de Starbucks tarafından sağlanır.

Özetle, Starbucks global düzeyde franchise vermemektedir ancak bazı ülkelerde yerel düzenlemeler çerçevesinde farklı modeller üzerinden işletmelerini sürdürebilmektedir.

STARBUCKS’UN MARKA FELSEFESİ

Starbucks franchise açma

Starbucks’u diğer mağazalardan ayıran çok sayıda özelliği var. 1990’ların başındaki ciddi atılım günlerinden bu yana Starbucks, müşterilerine rahatlatıcı ve keyifli bir deneyim sunarak marka kimliğini oluşturmaya çalışmıştır. En başından beri, markanın deneyimsel yönü, dünyadaki tüm mağazalarında tutarlı ve etkin bir şekilde uygulandı. Buna ek olarak Starbucks, gelenekselliğe sürekli olarak meydan okuyarak markasını alışılmışın dışında bir yere konumlandırdı.

Şirketin büyük rakipleri genellikle reklamlar için milyarlar harcarken Starbucks’un reklam bütçesi rakiplerinin çok altında bulunmaktadır. Hatta birçok ülkede reklamlar için yıllık harcama bedelleri birkaç bin doları aşmamıştır. Şirket reklamlar yerine personellerinin motivasyonunu artırmak için ciddi harcamalar yapıyor. Personeline sürekli olarak ücretsiz eğitimler sağlıyor, şirketin ortağı yapıyor ve en iyi sağlık sigortalarını uygulamaktan asla kaçınmıyor. Türkiye’de kendi sektöründe personel maaşı konusunda en iyi şirketlerin başında gelmektedir.

Starbucks, keyifli ve rahatlatıcı bir müşteri deneyimi sunarak, müşterilerin dikkatini, ürünlerinin fiyatlarına değil; deneyimin kalitesine, mağazalarının ferahlığına ve eşsiz bir keyifli an oluşturmaya odaklanmalarını başarmıştır.

Starbucks, insanların rahatlayabileceği, bir fincan kahvenin tadını çıkarabileceği ve davetkar ambiyansı deneyimleyebileceği ev ve iş arasında üçüncü bir yer oluşturdu. Starbucks diğer kahve şirketleriyle rekabet etmiyor, onun rekabet ettiği şey; sinemaya gitmeye harcanan 2 saattir. Dolayısıyla Starbucks size sadece kahve satmıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye’de Olmayan İş Fikirleri

STARBUCKS TÜRKİYE’YE SATIN ALMA TEKLİFİ

STARBUCKS bayilik

Türkiye’de Starbucks’un tüm operasyonlarını yöneten Alshaya Group’a geçtiğimiz ay bir satın alma teklifi yapıldı. Brookfield Asset Management ve CVC Capital Partners tarafından yapılan satın alma teklifinin 11 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtilirken, şirkete yakın kaynaklar karşı teklifin 15 milyar dolar olduğunu iddia ediyor. Her iki şirketten de konuya ilişkin bir açıklama gelmezken, şirketin satışı sonrasında Starbucks Franchise sisteminin yeniden gözden geçirilmesi bekleniyor.

İNCELEYİN: Cafe Açmak

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

“Starbucks Açmak: Franchise Bedeli, Maliyeti ve Şartları” üzerine 20 yorum

    • Türkiye’de bulunan 535 Starbucks mağazasının tamamı Shaya Grubu tarafından merkezden atanan müdür ve personeller tarafından kurulmuştur. Dolayısıyla şuana kadar Shaya Grubu herhangi bir bayilik veya çeşitli sözleşmelere dayalı bir franchise vermemiştir.

      Yanıtla

Yorum yapın