Kargo Şirketi / Şubesi Açmak: Sermaye, Bayilik ve Şartlar

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Kargo şubesi açmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için bu rehberde sermaye, bayilik ve kargo şirketi açmak için gerekli şartları bulabilirsiniz.

Kargo sektörü son yıllarda önemli bir faaliyet kolu olarak ciddi bir iş hacmine ulaşmıştır. Bu sebeple kısa ve orta vadeliden çok; uzun vadeli bir yatırım aracı olarak planlanmalıdır. Sektörde şirket kurmak için gerekli olan sermaye ise yıldan yıla önemli bir artış kaydetmektedir.

KARGO ŞİRKETLERİ NE İŞ YAPAR?

Kargo şirketleri bir noktadan başka bir noktaya her türlü ürünün transferini sağlamakla yükümlüdür. Kargoculuk zahmetli bir iştir. Çok kapsamlı bir şekilde ele alınması gereken birçok süreci içerir. Kargo hizmetlerinde en önemli süreç ürünün olabilecek en hızlı sürede ve en güvenli şekilde alıcıya teslim edilmesini içerir.

Kargo şirketleri ek olarak kargolanacak ürünü yerinde teslim almak ve güvenli bir şekilde paketlenmesini de sağlarlar. Aynı zamanda kargonun konumu ve durumu hakkında da hem alıcı hem de göndericiye net bilgi sağlamakla yükümlüdür.

KARGO ŞİRKETİ AÇMAK BANA UYGUN MU?

Kargo şirketleri ciddi operasyonel altyapı isteyen bir iş fikridir. Tam mesainizden fazlasını sunmadan bu işi yapmanız asla önerilmez. Kargo işletmeleri sadece gelen kargoları almak ve kargoları ilgili noktaya transfer etmekle para kazanamaz. Büyük işletmelerin tüm kargo işlemleri için de anlaşmalar düzenlemelisiniz. Eğer büyük işletme müşterilerine sahip değilseniz; iş sürdürülebilir olmaktan çıkacaktır.

Kargo şirketi açmak isteyenlerin aynı anda çok sayıda personelin idare ve sevkini başarılı bir şekilde gerçekleştirmesi ve özellikle kriz durumlarını nasıl çözeceği konusunda deneyimli olması önemlidir.

KARGO ŞİRKETİ AÇMAK

kargo açmak

Kargo şirketi açmak için ilk olarak bir kargo firmasının bayiliğini ya da diğer adı ile şubesini almanız gerekir. Ülkemizdeki büyük kargo firmalarının tamamı şube bayiliği vermektedir. Bayilik süreci ile ilgili ek bilgileri rehberin geri kalanında aktaracağız.

İlgili kargo şubelerinden birinden bayilik almadan kargo şirketinizi kurmak oldukça maliyetli bir işlemdir. Türkiye’nin tamamına hizmet vermeniz ve her bölge-il-ilçede şubeleşmeden bu işi yürütmeniz pek olası değildir. Dolayısıyla kargo şirketi açmanın en spesifik yolu bir bayilik almaktır.

Kargo şirketi açmak için çatı şirketten alacağınız yetki belgesi ile ruhsatlandırma işlemini başlatmanız gerekiyor. Standart olarak bir muhasebeci veya mali müşavir aracılığıyla bu işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz.

İNCELEYİN: Çiçek Sepeti Bayilik

DÜKKAN BULMAK

Kargo açmanın ilk yollarından biri doğru lokasyonda bir dükkan bulmaktır. Dükkan arama sürecinde en çok dikkat etmeniz gereken husus; işletmenizin önünde önemli bir park alanı bulunması ve ürünleri depolayacak kadar geniş bir alana sahip olmasıdır.

İlgili dükkanın çok işlek bir noktada bulunması önemli olsa da, bu durumun yüksek kira ödemek için yeterli bir seçenek olmadığını belirtmek gerekir. Mümkün oldukça büyük ve önünde büyük araçların park edebileceği bir dükkan bulmaya özen gösterin. Aynı zamanda kargo şirketlerinin anlaşmaları çerçevesinde bayilik alacağınız kargo firmasının bulunduğunuz ildeki bölgesi içinde de dükkan açamayacağınızı unutmayın.

RESMİ İŞLEMLER

Kargo şubesi açmak için resmi işlemleri tamamlamak için çatı şirketinizin yetki belgelerine ihtiyacınız olacak. İlgili belgeler ile birlikte dükkan için aldığınız çalışma ruhsatını da birleştirerek bir mali müşavir veya muhasebeciden yardım alarak işletmenizi kurmanız gerekir.

Genel olarak kargo şirketi açmak için gerekli belgeler:

  • 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı Belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  • İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Form-1) (fotokopi)
  • İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
  • Vergi Levhası (fotokopi)
  • Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
  • Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
  • Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
  • Muvafakatname (en az 8 daireli apartmanlarda; apartman yönetim karar defterinde, kat maliklerinin imzalarının bulunduğu, ilgili karar
    sayfasının noter tasdikli sureti)
  • İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
  • Ulaştırma Bakanlığı Yetki Belgesi (“M1”, “M2” ya da “M3” Yetki Belgesi – Çatı şirketten verilecek)
  • Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır (700 TVL IR LED dış mekan kamerası ya da 1080 HP HD dış mekan kamerası)

İlgili belgeler ile işletmenizin ruhsatını ve çalışma yetkisini alabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye’de Olmayan ve Yapılmamış Zekice İş Fikirleri

İŞLETMENİN KURULMASI

kargo

Kargo acentelerinin en önemli varlığı çatı şirketin sağladığı otomasyondur. Otomasyon sistemini kullanmak için genellikle bayilik alınan kargo firması bir eğitmen göndermektedir. Siz ve personelinize bu otomasyon sisteminin eğitimi ortalama 2-3 gün içerisinde sağlıklı bir şekilde sağlanmaktadır.

Otomasyon sistemi ile birlikte veri güvenliğini sağlamak için de bir veri depolama sistemine sahip olmanız gerekir. Otomasyon sistemi için genellikle çok yüksek olmasa da sağlıklı 4 adet bilgisayar ve bir veri depolama cihazı yeterli olacaktır. Ek olarak tüm verileri arşive eklemek ve müşteriye de kağıt olarak vermek için 4 adet yazıcı da gerekli olacaktır.

Kargo işletmeleri sıklıkla bağlantı sorunları yaşayabilmektedir. Bu nedenle hızlı bir internet bağlantısına sahip olduğunuza emin olun. Olası kriz anındaki çözümler için bir bilgi iletişim uzmanı ile de anlaşma yapmayı ihmal etmeyin. İhtiyacınız olunca hızlıca iletişime geçebileceğiniz bir bilgi iletişim uzmanı elzemdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Bayiliği

REKLAM ve İŞ GELİŞTİRME

İşletmenizin tabela, yönlendirme ve diğer reklam sistemleri için çatı şirketinizden muhtemelen ücreti ölçüsünde materyal alacaksınız. Bunları talep edildiği ölçüde uygulamak önemlidir. Yine çatı şirketiniz her türlü genel reklama öncülük edecektir.  Ancak siz de lokaldeki reklam çalışmalarını mutlaka önemseyin.

Yerel düzeyde yayın yapan gazete, tv ve radyolara çeşitli reklamlar verebilirsiniz. Aynı zamanda büyük online sitelere de reklamlar vermek müşteri dönüşümünü artırabilir. Ancak kargo şirketlerinde iş hacmini artıran en büyük olgu kurumsal müşteriler bulmaktır.

Kargo işletmesinde gerçekten para kazanmak istiyorsanız mutlaka kurumsal müşterileriniz olmalıdır. Aksi durumda iş hacminiz sabit kalacak ve büyümek için uygun fırsatlara sahip olamayacaksınız.

Kargo işletmelerinin en iyi reklamı genellikle işletme sahiplerinin kurumsal müşterilere uyguladığı uygun fiyat avantajı, sabit personel ve sabit araç desteğidir. Her 3 konuda özellikle e-ticaret ile ilgilenen işletmeler ile yapacağınız anlaşmalara ihtiyacınız olacak.

Çatı şirket genellikle size sabit bir minimum fiyat sunar.

Örneğin, 1 desi kargo için 4 TL sizin hesabınızdan kesilir. Siz bu tutara kendi işletme karınızı dilediğiniz gibi ekleyebiliyorsunuz. Ancak kurumsal müşterileri kazanmak için bu rakama olabildiğince yakın olmak zorunda kalacaksınız. Ancak bu size sürümden kazanmak için eşsiz bir fırsat sağlamaktadır.

Tekrar etmek gerekirse, bir kargo şirketinin kurumsal müşteriler olmadan para kazanması zordur. Dolayısıyla bu konuya muntazaman dikkat etmeniz gerekir.

BAYİLİK

kargo şubesi

Kargo işi kurmak için bir bayilik almanız gerekir. Ülkemizdeki tüm kargo firmaları bayilik vermektedir. Ancak bazı bölgelerde bayilik kapasitesi dolmuş olabilir. Özellikle büyük il ve ilçelerin çoğunda yeni bayilikler kapalıdır. Lakin kargo bayilikleri genellikle 5 yıllık sözleşmeler çerçevesinde yapıldığı için yeni bayilik fırsatlarına yönelik sıklıkla bilgi almanız önerilir.

Kargo firmalarından bayilik almanın en kritik yollarından biri başarılı bir iş planı sunmaktır. İşi nerede, nasıl ve ne kadar sermaye ile yapacağınıza yönelik bir rehber hazırlayıp; başvuruda bulunmanız önerilir.

Kargo bayiliği veren firmalar için harika bir rehberimiz var. Rehbere ulaşmak için Kargo Bayiliği Veren Firmalar bağlantısını kullanabilirsiniz.

Kargo bayiliği veren firmalar:

  1. Aras Kargo  – Telefon: 444 25 52
  2. Yurtiçi Kargo – Telefon: 444 99 99
  3. MNG Kargo – Telefon: 444 06 06
  4. Sürat Kargo – Telefon: 0850 202 0 202
  5. Fillo Kargo – Telefon: 0216 425 58 88
  6. TNT Kargo – Telefon: 444 08 68
  7. UPS Kargo – Telefon: 444 00 33

NE KADAR SERMAYE LAZIM?

Türkiye’de kargo bayiliği veren çok sayıda kurumun istediği şartlar ve koşullar birbirinden farklıdır. Daha büyük kargo firmaları daha zor koşullarda bayilik sağlamaktadır.

Bir kargo acentesini kurmanın maliyetini kısaca hesaplamak gerekirse:

Resmi işlemler: 7.000 TL
Dükkan kurulumu: 76.000 TL
Açılış işlemleri: 8.000 TL
İlk ay masrafları: 32.000 TL
Araç maliyetleri: 650.000 TL (satın alınacaksa)

Dolayısıyla bir kargo şirketi kurmak özellikle araç maliyetleri nedeniyle yüksektir. Ancak birçok kargo firması sermayesini daha efektif kullanmak için kiralama seçeneğine de sıcak bakmaktadır. Eğer sermayeniz çok yüksek değilse ve kargo bayiliği kurmak istiyorsanız araç kiralama seçeneğine de sıcak bakabilirsiniz. Elbette ilk aylarda çok fazla iş yapamazsanız çok yüksek giderler ile karşılacaksınız.

Bir kargo firması kurmanın tüm maliyetleri bu kadar değildir. Asıl önemli olan ise çatı şirketten bayilik almak için vermeniz gereken teminattır. Söz konusu teminatlar büyük şirketlerde çok yüksektir.

Ortalama bayilik teminatları 800.000 TL ile 350.000 TL arasında değişmektedir. Aynı zamanda isim hakkı bedelini almak için de 150.000 TL‘ye yakın bir gideriniz olacaktır.

Her şeyi üst üste eklediğiniz zaman bir kargo firmasını kurmanın ortalama maliyeti 2 milyon liraya yaklaşmaktadır.

NE KADAR PARA KAZANDIRIR?

Kargo şirketlerinin büyüklüğüne ve sahip olunan kurumsal müşteri durumuna göre bir kargo şubesinin aylık karı çok değişkendir.

Net veri sağlamak için, Ankara’nın 600 bin nüfuslu ilçesinde bulunan ünlü bir kargo firmasının aylık ciro, gider ve kar defterini sizler için yayınlıyoruz. Söz konusu kargo firmasının ilçede 2 adet şubesi bulunmaktadır. İlgili bilgiler en büyük şubesine aittir. Şubenin çoğu e-ticaret firmaları olmak üzere 8 adet kurumsal müşterisi bulunmaktadır.

2021 Şubat Ayı

Net Ciro: 420.000 TL
Toplam Gider: 278.000 TL
Net Gelir: 142.000 TL

2021 Mart Ayı

Net Ciro: 382.000 TL
Toplam Gider: 274.000 TL
Net Gelir: 108.000 TL

Giderler arasında en büyük kalem personel ve akaryakıttır. Ayrıca vergilerin de önemli bir gider olduğunu belirtmek gerekiyor. Aynı zamanda çatı şirkete ödenen hizmet ücreti de giderin yüzde 50’sinden fazlasını oluşturmaktadır.

İlginç bir diğer nokta Mart ayında Nisan ayına göre cironun yüzde 10’dan fazla düşmesine rağmen giderin yüzde 2 düşmüş olmasıdır. Kısaca, bu tür işletmelerde giderler genellikle ciroya bağlı değildir. Bu nedenle ilk aydan itibaren ciddi müşterilere sahip olunması önemlidir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Kargo şirketi kurmak maliyeti ve yürütmesi zor bir iştir. Ayrıca ülkemizin önemli kargo alanlarının büyük kısmında halihazırda büyük kargo şirketlerinin aktif şubeleri bulunmaktadır. Kargo bayiliğini alırken mevcut şubelerin en önemli iş noktalarında aktif olup olmadıklarını mutlaka inceleyin. Şehrin veya ilçenin çok aktif bir nüfusa sahip olmayan bölgelerinde para kazanmanız zor olacaktır.

Ülkemizde kargo şubeleri sıklıkla açılmakta ve kapanmaktadır. Bu tür şirketlerde kapanma durumunda zarar yüksek olmaktadır. Dolayısıyla iyi bir planlama süreci olmadan bu tür bir işletmenin kurulmasını önermiyoruz.

Kargo şirketlerinde 5-6 adet yüksek kargo çıkışına sahip kurumsal müşteriye sahip olmanız durumunda işi yürütmeniz çok kolay olacaktır. İşi kurmadan önce kişisel bağlantılarınızı kullanarak kurumsal müşterileri bulma şansınız olabileceğini önceden incelemeniz önerilir. Birkaç şirketten olumlu görüş almanız işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.

Reklam fırsatlarına özen göstermeniz önerilir. Ayrıca çeşitli sivil toplum kuruluşları ile ortak projeler düzenleyebilir ve hayır etkinliklerine katılım gösterebilirsiniz. Bu tür faaliyetler işletmenize olan bakış açısını pozitif olarak değiştirecektir. Birçok büyük kargo firmasının lokalde kullanılması üzerine reklam bütçesi vardır. Yani harcadığınız her reklam ücretinin tamamını siz ödemek zorunda kalmazsınız.

Kargo şirketi kurmak hakkında sorularınızı aşağıdan uzmanlarımıza yöneltebileceğinizi unutmayın!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Hepsiexpress ve HepsiJet Araçlı Kurye Başvurusu ve Maaşları

8 ADIMDA KARGO ŞUBESİ KURMANIN BASİT YOLU

  1. Araştırma yapmak: Kargo sektöründe yer alan diğer şirketleri ve müşterilerin ihtiyaçlarını belirlemek için piyasa araştırması yapmanız gerekiyor. Bu sayede, rakip firmaların sundukları hizmetleri, fiyatlandırmaları ve müşteri memnuniyetini öğrenerek kendi stratejilerinizi belirleyebilirsiniz.
  2. İş planı hazırlamak: İyi hazırlanmış bir iş planı, kargo şirketi açmak için önemlidir çünkü bu plan, işletmeniz ve faaliyetleriniz hakkında detaylı bir yol haritası oluşturur. İş planınızda, misyon, vizyon, hedefler, finansal tahminler, pazarlama stratejileri ve operasyonel süreçler gibi konuları ele almalısınız.
  3. Yasal mevzuatı öğrenmek: Kargo sektörü yasal düzenlemelere tabidir ve bu nedenle, yerel, bölgesel ve ulusal yasal mevzuatları öğrenmeniz gerekir. Özellikle, gümrük ve ithalat / ihracat yasaları, kargo taşımacılığı için izinler, vergi yasaları ve sigorta yasaları gibi meselelerde uzman bir avukattan yardım almanız faydalı olabilir.
  4. Finansman kaynakları bulmak: Kargo şirketi açmak için ciddi bir sermaye gereklidir. Bunun için, kredi veya yatırımcılardan finansman sağlanabileceği gibi, kendi kaynaklarınızı kullanarak da işletmenizi finanse edebilirsiniz.
  5. İşletme modelinizi belirlemek: İşletme modelinizi belirlemek, kendi pazara yönelik hedef kitlenize bağlıdır. Franchise, tam hizmet, sadece kurye veya nakliye şirketi olarak faaliyet göstermek gibi farklı modellerden birini seçebilirsiniz.
  6. Personel seçimi: Kargo şirketi çalışanları, müşteri deneyimi açısından büyük önem taşır. Kaliteli ve profesyonel personel seçimi yapmak için, iş ilanları oluşturup uygun adaylar için çevrimiçi iş platformlarını kullanabilirsiniz.
  7. Pazarlama stratejinizi belirlemek: Pazarlama stratejileri, işletmenizin başarısı için hayati öneme sahiptir. Reklamcılık, dijital pazarlama ve sosyal medya gibi kanalları kullanarak markanızı tanıtabilir, potansiyel müşterilerinize ulaşabilir ve mevcut müşterilerinizin sadakatini artırabilirsiniz.
  8. Lojistik ağı kurmak: Kargo şirketi açarken, teslimat hizmetleriniz için etkili bir lojistik ağı oluşturmanız gerekiyor. Bu, paketlerin toplanmasından, depolanmasına ve son teslimata kadar tüm süreçleri içerir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Az Sermaye ile Yapılabilecek 101 Karlı Yeni İş Fikirleri

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

“Kargo Şirketi / Şubesi Açmak: Sermaye, Bayilik ve Şartlar” üzerine 5 yorum

  1. Ankara da 4 arkadas eryaman bölgesinde acente olmak istiyoruz aktif kuryeyiz hepimiz de bölgeyie cok iyi biliyoruz 3 yildir burda is yapiyoruz bize bayilik vericek kargo sirketi ariyoruz firma ariyoruz ayni gün teslim ederiz lutfen fikir ve önerisi olan yardimci olsun teskekurler

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Evet! Kargo işletmesi açmak son dönemin karlı iş fikirleri arasında yer alıyor. Ciddi bir sermaye gücü ve bilinen bir kargo firmasının acentesini alarak yola koyulmanız önerilir.

      İyi çalışmalar.

      Yanıtla

Yorum yapın