12 Adımda Seyahat Acentası Açmak

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! ÜCRETSİZ 100 BİN TL SANAL PARA İLE KENDİNİ DENE.

Seyahat acentası açmak, birçok farklı faktörü göz önünde bulundurmanız gereken bir işletme girişimidir. İşletmenizin türüne ve hedef kitlenize bağlı olarak, belirli bir miktarda sermaye yatırımı, lisanslar veya izinler ve diğer düzenlemeler gerekebilir.

İşe başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey, seyahat acentası işinin nasıl çalıştığını araştırmak ve yerel düzenlemeleri öğrenmektir. Ayrıca, seyahat endüstrisindeki son trendleri ve müşterilerinizin ihtiyaçlarını anlamak da önemlidir.

İşletmenizin temelini oluşturmak için bir iş planı hazırlamanız gerekiyor. Bu plan, işletmenizin hedeflerini, stratejilerini, pazarlama yöntemlerini, finansal projeksiyonlarını ve diğer önemli ayrıntıları içermelidir.

Seyahat acentası açmak için ayrıca bir web sitesi, işletme ismi, ofis alanı ve personel gibi unsurları da düşünmeniz gerekiyor. Yerel seyahat fuarlarına katılmak, reklam vermek, sosyal medya kampanyaları düzenlemek ve diğer pazarlama faaliyetleri de işletmenizi tanıtmak için önemlidir.

Son olarak, seyahat acentası işletmenizi yürütmek için yeterli sermayeniz olduğundan emin olmalısınız. İyi bir finansal planlama yaparak, bütçenizi doğru yönetebilir ve işletmenizin karlılığını artırabilirsiniz.

SEYAHAT ACENTASI NEDİR? NE İŞ YAPAR?

Seyahat acentaları genel olarak tüketicilerin her türlü seyahat, tatil, bilet, tur ve benzeri tüm ihtiyaçlarına yönelik hizmet sağlayan işletmelerdir. Bu işletmeler genellikle müşteri kabiliyeti yüksek insanlar ile doludur ve genel olarak başka şirketlerin bir otomasyon sistemi üzerinden satış yaparlar.

Seyahat acentaları genellikten satıştan komisyon alarak para kazanmaktadır. Bazı büyük acentaların kendilerine ait turları veya tur şirketleri vardır. Dolayısıyla kendilerine ait hizmetleri de satarak para kazanan çok sayıda turizm acentesi bulunmaktadır. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında en yüksek satış rakamlarına ulaşırlar. Kış turizminde son dönemde önemli düzeyde yükselişler yaşanmaktadır. Bu nedenle gelecekte yıllık bazda daha fazla iş hacmi potansiyeli taşıyan iş fikirleri arasında bulunuyor.

Seyahat sektöründeki artışın genel nedenlerinden biri de dünya üzerinde artan “yeni yerleri keşfetme” arzusundaki yükselişten kaynaklanıyor. Dolayısıyla sektöre yönelik yatırımlar uzmanlar tarafından önemli düzeyde önerilmektedir.

1. NİŞ BİR ALAN SEÇİN

Seyahat acentesini kurmadan önce bir niş pazar bulmanız önerilir. Bu sayede markanızı oluşturabilir, isminizi seçebilir ve pazarda odaklanmanız gereken alanı bulabilirsiniz. Herhangi bir niş alan seçmeden önce seyahat acentesı kurmanız size sorun çıkartabilir. Özellikle en iyi olduğunuz alandaki yeteneklerinizi göstermekte sorun yaşarsınız. Bu da herhangi bir pusulaya sahip olmadan her yöne hareket etmekle eşdeğerdir.

Yeni seyahat acentası açan işletmelerin çoğunun yaptığı en çok hata; her şeyi satma isteğidir. Bu durum her yerden çok zorlu bir rekabet ile karşı karşıya kalmalarına neden oluyor. Dolayısıyla bunun için yeterli deneyim, tecrübe ve kaynak bulamamaları sebebiyle neredeyse her alanda sorunlarla baş başa kalıyorlar.

Daha az sorun ve daha iyi bir başlangıç için en iyi nişi seçmek önemlidir.

Seyahat acentesi açarken niş ne olabilir?

Bunu bulmak için kapsamlı bir araştırma yapmanız gerekir. İlk olarak, çok az acentenin karşılayabileceği yeni seyahat ihtiyaçlarını keşfedin. Bu ihtiyaçları bulabildiğiniz takdirde o alanlara yönelik rekabette sizi öne çıkartabilecekler teklifler hazırlayın.

Niş olarak seçebileceğiniz bazı alanlar:

  1. Otobüs bileti
  2. Tren bileti
  3. Uçak bileti
  4. Yurtiçi bilet satışı
  5. Yurtdışı bilet satışı
  6. Yurtiçi otel rezervasyonu
  7. Yurtdışı otel rezervasyonu
  8. Vize işlemleri
  9. Gümrük işlemleri
  10. Fuar işlemleri
  11. Araç kiralama
  12. Cruise gemi turları
  13. Yurtiçi tur satışı
  14. Yurtdışı tur satışı
  15. İşletmeye ait tur hazırlanması ve satışı

2. HEDEF KİTLENİZİ TANIYIN

Seyahat acentanızı kurmadan önce hedef kitlenizin kimlerden oluştuğunu araştırmanız önemlidir. Özellikle bulunduğunuz lokasyondaki demografik yapıyı iyi bir şekilde incelemeniz gerekiyor.

Hedef kitlenizi tanımak özellikle reklam ve pazarlama faaliyetleri sırasında odaklanmanız gereken kitleyi tanımanızı sağlayacaktır. Bu sayede gereksiz harcamalardan büyük ölçüde sıyrılma şansı elde edersiniz.

Ayrıca faaliyet bölgenizin seyahat istatistiklerini de incelemelisiniz. Bulunduğunuz yerdeki insanların yüzde kaçının seyahat ettiğine, nereye ettiğine ve nasıl ettiğine de dikkat edin. Bunları TÜİK veya ilinizdeki Kültür İl Müdürlüğü’nden alabilirsiniz.

3. NAKİT AKIŞINI PLANLAYIN

Bu tür bir işletmeyi kurmadan önce mali yükümlülüklerinizi net olarak öğrenmeniz önemlidir. İşletmenin kuruluş aşamasında yapacağınız harcamalar da dahil olmak üzere; olası iş hacminin düşük olduğu dönemlerde de acil bir nakit rezervine sahip olmanız gerekiyor.

İşletmenizin ilk döneminde muhtemelen yeteri kadar para kazanamayacaksınız. Bu durumda tanıtım, pazarlama ve reklam çalışmaları ile personel – kira masraflarını da uzun bir süre rezervinizden karşılamanız gerekebilir.

Nakit akışı, bir işletmenin finansal sağlığı açısından çok önemlidir. Nakit akış planlaması, işletmenin gelecekteki nakit girişlerini ve çıkışlarını tahmin ederek, nakit akışının sürdürülebilirliğini sağlar.

İlk olarak, işletmenizin mevcut nakit akışını analiz etmelisiniz. Bu, işletmenizin gelirlerinden, harcamalarından ve varsa borçlarından kaynaklanan nakit akışını takip etmek anlamına gelir. Bunu yapmak için, bir gelir tablosu, bilanço ve nakit akış tablosu hazırlayabilirsiniz.

Ardından, gelecekteki nakit akışınızı tahmin etmeniz gerekiyor. Bu tahminleri yaparken, satış projeksiyonlarınızı, maliyetlerinizi, ödemelerinizi ve diğer nakit akışını etkileyen faktörleri dikkate almalısınız.

Tahminleriniz doğrultusunda, bir nakit akış planı hazırlayabilirsiniz. Nakit akış planı, aylık veya üç aylık bir dönem için nakit girişlerinizi ve çıkışlarınızı gösterir. Planınızı güncel tutarak, işletmenizin ihtiyaç duyduğu nakit miktarını belirleyebilir ve nakit sorunlarıyla karşılaşmaktan kaçınabilirsiniz.

Nakit akış planlaması yaparken, bazı stratejiler kullanarak işletmenizdeki nakit akışını da kontrol altında tutabilirsiniz. Örneğin, müşterilerinize fatura ödeme süresi vermeyi kısaltarak veya stok yönetimini iyileştirerek, nakit akışınızı düzenleyebilirsiniz. Ayrıca, acil bir durumda kullanmak üzere bir nakit rezervi oluşturmak da faydalı olabilir.

4. İSİM SEÇİN

Seyahat acentenizin insanların kolayca hatırlayacağı bir isme ihtiyacı var. İsim vermek için çok aceleci davranmayın. En iyi ismi seçmeniz sizi rekabette bir adım öne taşıyacaktır. Bu nedenle attığınız her adımın mutlaka bir anlamı olmalıdır.

İsim seçmek üzere araştırma yaparken Dükkan İsimleri rehberimizden yararlanabilirsiniz.

5. İŞ PLANI HAZIRLAYIN

Yola başlamadan önce sahip olmanız gereken en önemli konulardan biri de iş planıdır. Doğru bir iş planı sizi daima hazırlıklı ve planlı bir sürece taşıyacaktır.

Seyahat acentası iş planı size yolculuğunuz boyunca eşlik edecek önemli bir unsurdur. İşletme hedeflerinizin net bir resmini elde etmek için kullanılmalıdır. Finansal yönden her türlü detayın yanı sıra özellikle vizyon ve misyonunuzu da içerebilir.

6. SEYAHAT ACENTASI ÜNVANI ALIN

Ülkemizde seyahat acentesi açabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ünvan almanız gerekiyor. Aksi durumda işletmenizi kuramazsınız.

İlgili ünvanı sadece tüzel kişiler alabilmektedir.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

  1. Başvuru Dilekçesi (İNDİR)
  2. İmza Sirküsü
  3. Vekaletname (varsa)
  4. Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi

İlgili dilekçeyi doldurduktan ve diğer belgeleri tamamladıktan sonra söz konusu dilekçeyi KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İSMET İNÖNÜ BULVARI NO:32 EMEK / ANKARA adresine kargo veya posta ile göndermeniz gerekiyor. İlgili başvurular 15 gün içerisinde neticelendirilmektedir.

İlgili dilekçede yer alacak olan ünvan kısmının başka kişilere verilmiş isimler ile aynı olması mümkün değildir. Söz konusu ismin sonuna Holiday, Travel, Turizm gibi ekler koymanız da söz konusu ünvanı geçerli kılmamaktadır.

Örneğin, Yunus Turizm Acentası ismi daha önce tescil edilmişse; Yunus Travel, Yunus Holiday, Yunus Tour gibi isimler de tescil edilmemektedir.

Başvuru kabul edikten sonra teminat ve başvuru ücretlerinin yatırılması gerekiyor. Başvurudan önce ödeme yapılmayacaktır. Başvurunuz kabul edildikten sonra ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.

Turizm acentası ünvan ücretleri:

  • A grubu 74.714,63 TL
  • B grubu 74.714,63 TL
  • C grubu 74.714,63 TL

Turizm acentası teminat ücretleri:

  • A grubu 7.000 TL
  • B grubu 6.000 TL
  • C grubu 5.000 TL

7. DENEYİMLİ PERSONEL ALIN

Seyahat acentaları hizmet kolunun önemli bir ajans alanıdır. Bu tür işletmelerde çalışacak tüm personelin satış konusunda maharetli olması gerekmektedir. Deneyim ve tecrübenin en çok hissedildiği alanlardan biri olarak; alacağınız her personeli özenle seçmeniz gerekiyor.

Satış başına çalışmanız hasebiyle personelinizin motivasyonunu artırmak için siz de satış başına ek maaş sistemini uygulayabilirsiniz. Genellikle sektördeki tüm şirketler personelleri için bu yolu izlemektedir.

8. ACENTAYI KURUN

acente turizm

Seyahat acentalarını kurmak zor değildir. Bu tür işletmelerde ajans kurma maliyeti genellikle düşüktür.

Sahip olmanız gereken en önemli niteliklerden biri şehrin merkezindeki önemli lokasyonlardan birinde tabelaya sahip olmaktır. İşletmenizin çok büyük olması gerekmiyor. Ortalama 40 metrekarelik bir alan bile işletmenizi iyi bir şekilde kurabilmek için yeterlidir. Bazı ajanslar tek kişi ile 10 metrekare alana kurulmaktadır.

Önemli yürüyüş yollarında olmak işletmeniz  iş hacmine olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Elbette kira ve performans analizini gerçekleştirmenizi mutlaka öneririz.

Seyahat acentalarının en yüksek masraflarından biri dükkan kirasıdır. Dolayısıyla sorun yaşamamak için kira düzeyini iyi bir şekilde ele alın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yok Artık Diyeceğiniz Zengin Eden 16 İlginç İş Fikirleri

9. WEB SİTESİ KURUN

Seyahat acentalarında en yüksek iş hacmi online olarak yaşanmaktadır. Dolayısıyla sektördeki yüksek pastadan pay kapmak için bir web sitesi kurmanız gerekiyor.

Ülkemizde bu sektördeki online rekabet çok yüksektir. Ancak ne olursa olsun; rekabet edemezseniz dahi bir web siteniz bulunmalıdır. Tüketiciler buradan her türlü işlemi gerçekleştirebilmelidir. İşin her zaman özeti; her türlü kanaldan erişilebilir olmaktır. Tüketicilerin her zaman acentanıza bizzat gelmesini veya sizi telefonla aramasını bekleyemezsiniz.

Hedef müşterileriniz için tüm güncel bilgileri web sitenize ekleyin. Buradaki amaç, ziyaretçilerinize alanızdaki uzmanlığınızı göstermek olmalıdır. Bu sizi profesyonel bir seyahat acentesi olarak yansıtacaktır.

10. FİYAT REKABETİNDE BULUNUN

Yoğun rekabetin yaşandığı sektörde öne geçmek için rekabetçi fiyatlandırmaya ihtiyacınız olacak. Özellikle sadık müşterilerinizi her zaman el üstünde tutmanız gerekiyor. Aksi durumda büyüme adımlarınızı atmakta her zaman sorunlarla karşı karşıya kalacaksınız.

Bu sektörde tüm rakiplerinizin fiyatlarını bulmak kolaydır. Hemen web sitelerine giriş yaparak tüm fiyatlandırmalarını öğrenebilirsiniz. Özellikle müşteri edinimi ve ciddi reklam-pazarlama dönemlerindeki fiyatlandırmalarınızı olabilecek en düşük seviyede tutmaya çalışın.

11. NE KADAR SERMAYE LAZIM?

Bir turizm acentası açmanın ortalama kuruluş maliyeti 100 bin lira düzeyindedir. Teminat ve başvurular için ise 80 bin liralık ek sermaye ihtiyacınız olacaktır.

İşletmenizin büyütülmesi, pazarlama ve reklam çalışmaları ile 6 aylık bekleme süresini iyi bir şekilde aşabilmek için ise 200 bin liralık nakit bulundurmanız önerilmektedir. Dolayısıyla işe koyulmadan önce 380 bin lira sermayeye sahip olmalısınız.

12. NE KADAR KAZANDIRIR?

Turizm acentasında kar marjları çok yüksek değildir. Genellikle satıştan komisyon usulü çalışma prensibi bulunuyor. Ortalama olarak bu tür işletmelerde satıştan kar yüzde 15 civarında bulunuyor.

Ortalama düzeyde iş yapan 2 yıllık bir acentanın aylık net karı 40 bin lira civarında bulunmaktadır. Bu tutar ilkbahar ve yaz aylarında 2 katına kadar yükselebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Az Sermaye ile Yapılabilecek 103 Karlı Yeni İş Fikirleri

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kargo Bayiliği Veren Firmalar

İNCELEYİN: Kendi Aracımla Ne İş Yapabilirim?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sahil ve Plajda Para Kazandıran 10 İş Fikri

Sermayesiz İş Fikirleri 2 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
5 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 10 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
20 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 50 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri
100 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri 200 Bin TL Sermayeli İş Fikirleri

“12 Adımda Seyahat Acentası Açmak” üzerine 2 yorum

    • Merhaba,

      Sektör son zamanlarda internet odaklı bir hal almış durumda. Lakin, halen yerel düzeydeki fırsatları çok iyi değerlendiren acenteler var. Ülkemizde internete olan güven yeterli seviyede bulunmadığı için sektörün yerel fırsatları halen yüksek seviyede bulunuyor.

      Özellikle yerel fırsatları iyi değerlendirme şansına sahipseniz; kısa sürede ciddi bir iş hacmi elde edebilirsiniz. Her şeyden öte kendi acentenizi açtıktan sonra internet sitenizi de kurarak iki koldan ilerleme şansına da sahip olursunuz.

      İyi çalışmalar.

      Yanıtla

Yorum yapın