Kuaför açmak için bir girişimde bulunmayı planlayanlar için 8 adımda kuaför açmak için sahip olmanız gereken tüm hususları ayrıntıları ile aktaracağız. Rehberde yer alan süreçleri adım adım uygulayarak kısa sürede kuaför açmak üzere işletmenizi planlamaya başlayabilirsiniz.
2023 yılında yaşanan enflasyon ortamında kuaför hizmetlerindeki ücretler de 4 katına kadar yükseldi. Birçok hizmet sektöründen daha fazla yaşanan bu artış nedeniyle kuaför salonu işletmelerinde gelir fırsatı büyük oranda artış kaydetti. Ancak her isteyen girişimci elbette kuaför – berber açamıyor. Bunun için ilk olarak ustalık belgesi alınması gerekiyor. Eğer ustalık belgeniz yoksa, almak için başvuruda bulunabilir veya işletmenize ustalık belgesi olan birini ortak olarak alabilirsiniz.
Adım adım kuaför nasıl açılır rehberi…
İÇİNDEKİLER
1. USTALIK BELGESİ
Kuaför salonu açmak istiyorsanız ilk olarak bir ustalık belgesine sahip olmanız gerekiyor. Ustalık belgesi olmadan Türkiye’nin hiçbir bölgesinde kuaför işletmesi için ruhsat alamaz ve işletmenizi faaliyete başlatamazsınız.
Dolayısıyla işletmeyi kurma sürecinde ilk olarak ustalık belgesi sorununu aşmanız gerekiyor.
Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?
Berber açmak için gerekli olan ustalık belgesini Mesleki Eğitim Merkezleri aracılığıyla alabilirsiniz. Bu merkezler MEB onaylı olarak faaliyet yürütmektedir. İlgili eğitim sürecine katıldıktan sonra da sınava giriyorsunuz ve sınavı kazanmanız durumunda da ustalık belgesi alabiliyorsunuz.
Ortalama olarak 3-4 aylık bir periyot içerisinde bu belgeye sahip olabilirsiniz. Ancak işi daha hızlı kurmak istiyorsanız, ilgili belgeye sahip olan bir ortak bulabilir ve işletmenizi hızlı bir şekilde kurabilirsiniz.
2. DÜKKAN BULMAK
Kuaför salonu açmak için ilk olarak gerekli adımlardan biri de doğru bir lokasyonda dükkan bulmaktır. İşletmenizin potansiyelini artırmak için mutlaka potansiyeli yüksek olan bir lokasyonda dükkana ihtiyacınız olacak. Ortalama olarak dükkan alanının 30 metrekare olması yeterlidir.
Doğru dükkanı bulmak üzere bulunduğunuz ilin veya ilçenin popüler caddelerinde olmak önemlidir. Ancak bu alanlarda son dönemdeki enflasyon sorunları nedeniyle yüksek kiralar ile karşılaşabilirsiniz. Sektörün ortalama kar rakamları göz önüne alındığı zaman, özellikle 2023 yılı için 15 bin liradan yüksek kiralara karşı dikkatli olmanız önerilir.
İNCELEYİN: Kadınlar İçin İş Fikirleri
3. DÜKKAN KURULUMU
Kuaför işletmeleri genellikle birbirine çok yakın tasarımlara ve dizayna sahiptir. Dolayısıyla işletmeniz için dükkan kiraladıktan sonra dükkanı kurmak üzere standart bir mimari hizmeti sağlayan bir işletmeden dükkanı kurmak üzere hizmet alabilirsiniz. Kuaför işletmenizi kurma aşamanızdaki sermayeniz ölçüsünde dükkan kurulumu için ne kadar profesyonel bir kurulum hizmeti alacağınıza karar verebilirsiniz.
Genel olarak kuaför işletmelerinin dükkan kurulumu 3 kişilik ana hizmet salonları için 300 bin lira düzeyinde bulunmaktadır. Ancak lüks olarak hizmet sağlayacak bir işletme için ilgili tutar 500 bin liraya kadar da yükselebiliyor. Maalesef kuaför işletmeleri için gerekli sermaye gün be gün artmaktadır.
4. GEREKİ BELGELER
Kuaför dükkanı açmak ve işletmeye başlamak için gerekli birçok belge vardır. Bu belgeleri temin ettikten sonra Maliye ve Belediyeye başvurarak hem vergi levhanızı hem de çalışma ruhsatınızı alabilirsiniz.
Kuaför salonu açmak için gerekli belgeler:
- Ustalık Belgesi
- 2 adet fotoğraf
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
- Adli Sicil Kaydı Belgesi
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
- İşletici Kimlik Bildirme Belgesi
- İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
- Vergi Levhası (fotokopi)
- Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
- Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
- Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- Atıksu idaresinden İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi (işyerinde tuvalet var ise)
- Kapalı alanı minimum 15 m² olmalıdır.
- İşyerinin “mesken”e açılması durumunda “muvafakatname” alınmalıdır.
Dükkan açmak için diğer tüm detayları Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler ve Maliyeti rehberinden öğrenebilirsiniz.
5. PERSONEL İSTİHDAM EDİN
Kuaför işletmesini tek başınıza kurabilir ancak elbette tek başınıza işletmekte ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle minimum bir kalfa olmak üzere, işletmenin iş hacmine göre 2 usta daha istihdam etmeniz gerekebilir.
Ülkemizdeki kuaför işletmelerinde çalışan ustalar genellikle verdikleri hizmet karşılığında para kazanırlar. Yani bu tür ek usta istihdamlarında sabit bir maaş yoktur. İlgili usta; işletme için kazandırdığı paranın genellikle yüzde 60’ını almaktadır. Bazı işletmelerde ise elbette sabit maaş alan usta istihdamı bulunmaktadır.
6. NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Kuaför salonlarında en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri müşterinin istediği saç modelini en iyi şekilde sağlayabilmektir. Bunun için ilgili hizmeti verecek olan kuaförün saç modelleri konusunda modayı ve trendleri takip etmesi gerekiyor. Saç modelleri gibi siteler aracılığıyla bu konuda yeni trendler takip edilebiliyor.
Ayrıca kuaförler son dönemde ciddi düzeyde yüz ve saç bakımı hizmeti konusunda talep alıyor. Mutlaka işletmenin bu konuda iyi bir hizmet sağlayabilmesi gerekiyor. Bakım sektöründeki trendler göz önüne alındığı zaman bu durum önemli bir ihtiyaç gibi görünmektedir.
7. GEREKLİ SERMAYE
Kuaför açmak için gerekli sermaye düzeyi daha önce de ifade ettiğimiz gibi gün be gün artmaktadır. Maalesef yaşanan enflasyonist ortam nedeniyle kuaför salonu açmak için gerekli sermaye bir önceki yıla göre 4 katına kadar yükselerek 300 bin liraya yükselmiştir. Elbette bu rakam ortalama bir hizmet sağlamak isteyen kuaför salonu işletmesi için gerekli sermayedir.
Lüks olarak hizmet vermeyi planlayan bir kuaför için gerekli sermaye bedeli ise minimum 500 bin liradır. İşletmenin 50 metrekareden büyük bir alana kurulması ve bekleme salonu gibi ek bir alana sahip olmak istemesi durumunda gerekli sermaye 600 bin liraya ulaşacaktır.
8. NE KADAR KAZANDIRIR
Kuaför salonları son dönemde yüksek cirolar elde etmektedir. Enflasyon ortamında kuaför hizmetlerindeki fiyatlar önemli düzeyde artış kaydediyor. Son dönemde kuaför salonlarının cirolarındaki artışa paralel olarak elbette giderlerde de önemli artışlar yaşanıyor. Özellikle personel masrafları ile saç bakım ürünlerinin fiyatları, kira ve enerji fiyatları nedeniyle işletmelerin giderlerinde de önemli artışlar var.
Ortalama olarak, 2 yıldır müşterisi oturmuş bir kuaför salonunu aylık cirosu 150 bin lira, aylık gideri de yaklaşık 70 bin lira düzeyinde bulunmaktadır. Elbette bu tutarlara personel masrafı dahil edilmemiştir. Dolayısıyla personel masrafı öncesinde aylık net gelir 80 bin lira düzeyindedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bijuteri Açmak
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Hediyelik Eşya Dükkanı Açmak
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Av Bayi Açmak
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Spor Salonu Açmak
İNCELEYİN: Küçük Yerlerde Açılabilecek Dükkanlar
İNCELEYİN: Tüpçü Açmak