Fabrika kurmak için harekete geçmeyi planlayan girişimci ve yatırımcılar için hazırlanan bu rehberimizde fabrika nasıl kurulur, ne fabrikası kurabilirim, fabrika maliyeti ve destekleri hususunda bilgileri öğrenebilirsiniz.
Fabrika kurma sürecinde ihtiyacınız için her türlü eşsiz bilgiyi sahadan aldığımız bilgiler ile harmanlayarak sizlere ulaştırıyoruz. Rehberin alt kısmında yer alan YORUM bölümü aracılığıyla profesyonellerimizden fabrika kurma sürecinde yaşadığınız sorunlar hakkında destek alabilirsiniz.
İÇİNDEKİLER
- FABRİKA NEDİR?
- FABRİKA NASIL KURULUR?
- FABRİKA KURMA MALİYETİ
- NE FABRİKASI KURABİLİRİM?
- 1. Çatı Malzemeleri
- 2. Çanta
- 3. Oyuncak
- 4. Kağıt
- 5. Güneş Gözlüğü
- 6. Sabun ve Deterjan
- 7. Bebek Bezi
- 8. Bisiklet
- 9. Gübre
- 10. Tütsü Çubuğu
- 11. Peruk
- 12. Kemer
- 13. Fitness Ekipmanları
- 14. Bluetooth Kulaklık
- 15. Un
- 16. Halı ve Dokuma
- 17. Çelik Döküm
- 18. Tıraş Bıçağı
- 19. Köpük Beton
- 20. Terlik
- 21. Enjektör
- 22. Ambalaj Ürünleri
- 23. Alüminyum Panel Radyatör
- 23. Hırdavat Ürünleri
- 24. Cıvata ve Somun
- FABRİKA DEVLET DESTEĞİ
FABRİKA NEDİR?
İşlenmiş veya işlenmemiş bir ürünün işçiler yardımı ile tüketicilerin kullanımına hazır hale getirildiği işletmelerdir. Sanayi kuruluşu olarak adlandırılan fabrikalar genel olarak bir ülkenin üretim sürecinin ana bel kemiğini oluşturmaktadır. Hükümetler genellikle özel sektör tarafından fabrikaların kurulması için yoğun destekler sağlamaktadır.
Türkiye’de de fabrika kurmak isteyen girişimci ve yatırımcılar önemli destekler alabilmektedir. Dolayısıyla bir girişimci ve yatırımcı olarak rehberde yer alan ne fabrikası kurabilirim sorusuna yanıt sağladıktan ve ilgili fabrika fikrinin size uygun olup olmadığını belirledikten sonra faaliyete geçmek için devlet desteklerine başvuruda bulunabilirsiniz.
FABRİKA NASIL KURULUR?
Fabrika kurmak genel anlamda standart bir işletmeye göre çok daha kapsamlı bir süreç içermektedir. İşin her anının net olarak kurgulanmış olması gerektiğini belirtmek lazım. Dolayısıyla bir fabrika nasıl kurulur sorusunun en iyi yanıtı; adım adım ilerlemek üzere harekete geçmektir. Bu nedenle rehberimizdeki adımları net bir şekilde izlemek son derece önemlidir.
1. Fabrika Türüne Karar Verin
Öncelikli olarak üretimini yapmak istediğiniz ürüne karar vermeniz son derece önemlidir. Bu sayede ne fabrikası kurmak istediğiniz sorusunu netleştirin. Fabrika türüne karar vermek için rehberin devamındaki ne fabrikası kurabilirim sorusuna yanıt bulabilirsiniz.
Fabrika kurma aşamasının kritik sürecidir. Bu aynı zamanda işinizin niteliğine, alacağınız destek türüne yönelik de de size yardımcı olacaktır.
2. İş Planı Hazırlayın
Bir iş planı hazırlamadan fabrika kurmak gibi kapsamlı bir iş fikrine asla başlamamalısınız. Bu son derece önemli bir adımdır. İş planınızda aşağıdaki adımların tamamına yönelik bilgiler yer almalıdır. Her girişimci ve yatırımcının nitelikleri ile fabrika türü; fabrikanın kurulacağı alan, iş potansiyeli, pazar, sermaye gibi türleri farklıdır. Bu nedenle iş planı hazırlamak son derece önemlidir. İş planında her ayrıntının net bir şekilde yer aldığından emin olmanız önerilir.
İNCELEYİN: Üretim ve İmalat Fikirleri
3. Hedef Pazarınızı Araştırın
Üreteceğiniz ürüne yönelik hedef pazarınızı araştırmadan yola koyulmak büyük bir risktir. Hedef pazarınızı araştırmak en önemlisi bir fabrikayı kurma kararınızın netleştirilmesi için önemlidir. Hedef pazar sizi yeterince tatmin etmiyorsa; bu durum farklı bir fabrika kurulması konusunda size yardımcı olabilir.
Hedef pazarınızı araştırma sürecinde profesyonel bir ajanstan da yardım alabileceğinizi unutmayın. Bu kritik bir süreçtir. Bu nedenle mutlaka işinizi doğru yaptığınızdan emin olmalısınız.
İNCELEYİN: En İyi Geri Dönüşüm İş Fikirleri
4. Rakip Analizi Yapın
Hedef pazarınızı araştırırken mevcutta hedef pazarınızın ilgilendiği ürünleri ve rakip işletmelerinizi de analiz etmelisiniz. Rakip şirketlerinizin iyi ve kötü yanları ile ürünlerinin iyi ve kötü yanlarını mutlaka tespit etmeniz gerekiyor. Bu kapsamlı bir araştırma ister.
Analiz sonrasında işletmenin kötü yanlarının sizde de bulunmaması için çaba ortaya koymalı ve iyi yanlarında ise daha iyi olmaya çalışmalısınız. Fabrika kurmak ve para kazanmak istiyorsanız; bu adım son derece önemlidir. Rakiplerinizden daha iyi değilseniz, para kazanmanız oldukça zor olacak.
5. Üretim Ayrıntılarını Belirleyin
Fabrika türüne karar verdikten sonra niş ürünlere mi yoksa genel pazar ürünlere mi yönelik faaliyet göstereceğinizi belirleyin. Üretim ayrıntıları önemli bir aşamadır. Üreteceğiniz ürün için ihtiyaçlarınızın belirlenmesini sağlar.
Bu adım kurgularken özellikle hammadde ve üretim için gerekli ekipmanların net olarak belirlenmesi gerekiyor. Elbette bunun için ilgili ekipmanlardan ve üretim aşamalarından anlayacak personel gereksinimi vardır. Ya da sizin ilgili sektörde deneyim ve tecrübeli olmanız gerekiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sahibini Zengin Eden İş Fikirleri
6. Fabrika Kurulumunu Gerçekleştirin
Fabrika kurulumu kapsamlı olarak bir mimarlık, inşaat ve iç mimarlık şirketi tarafından gerçekleştirilmelidir. Ayrıca anahtar teslim olarak fabrika kurulumu gerçekleştiren şirketlerden de hizmet alabilirsiniz. Her halükarda işletmeyi kendi başınıza kurmak yerine bu işi bant usulü olarak gerçekleştiren bir şirketten hizmet almanızı öneririz. Bu özellikle deneyim ve tecrübe açısından sorun yaşayan işletme sahipleri için en çok önerilen yöntemlerden biridir.
Fabrika kurmak için özellikle bu alanda profesyonel destek almak son derece önemlidir. Bu nedenle fabrikanızın en kritik sürecini profesyonel bir şekilde ele almanızı öneririz.
FABRİKA KURMA MALİYETİ
Fabrika kurma maliyeti 2022 yılı itibarıyla Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon ortamı nedeniyle 3 katına kadar yükselmiştir. Sektöre giriş bu sebeple gün geçtikçe daha ağır bir sermaye talebi ile karşılaşılmasına neden oluyor. Sektöre girmek isteyen ve devlet desteği almayan ya da alamayan bir yatırımcıyı maalesef yüksek maliyetler bekliyor.
Ülkemizde fabrika kurma maliyeti kapsamında değerlendirilebilecek net bir tutar elbette yoktur. Fabrika kurma maliyeti ne fabrikası kurulacağı, ne kapsamda kurulacağı gibi 2 önemli soru ile şekillenmektedir.
Ortalama olarak düşük kapsamlı bir fabrika için 700.000 TL sermaye ihtiyacınız olacak. Orta kapsamlı bir fabrika için 3 milyon liralık sermaye gereksinimi varken, büyük kapsamlı bir fabrika için 6 milyon liralık sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Ancak bu rakamlara, işletme için spesifik ürün girdi maliyetleri elbette göz ardı edilmiştir.
NE FABRİKASI KURABİLİRİM?
Fabrika kurma fikirleri arıyorsanız; bu rehberimizde ne fabrikası kurabileceğinize yönelik harika fikirler bulunmaktadır. Bu alanlarda yukarıdaki adımlardaki araştırmanızı gerçekleştirmenizi öneriyoruz. Bu sayede en iyi fabrika kurma fikrini bulabilir ve o alanda ilerleme şansı elde edebilirsiniz.
1. Çatı Malzemeleri
Potansiyel: 6/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 1.200.000 TL
Zona, kiremit ve benzeri çatı malzemelerini üretmek için bir fabrika kurmak üzere harekete geçebilirsiniz. Özellikle inşaat şirketleri ile yapılacak ön görüşmeler ve pazardaki mevcut durumun analizi sonrasında harekete geçilebilir. Bu tür çatı malzemelerinin nakliye masrafları çok yüksektir. Bu nedenle lokaldeki ihtiyaçlar için ilk tercih lokaldeki firmalar olacaktır. Dolayısıyla mevcut hedef pazarın iyi bir şekilde analiz edilmesi önerilir.
İNCELEYİN: Kaba İnşaat Maliyeti
2. Çanta
Potansiyel: 8/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 600.000 TL
Piyasada çok yoğun olarak tüketici kitlesi bulunan bir üründür. Üretim aşamaları son derece kolaydır. İçerdiği potansiyel ile sermaye düzeyi birbiri ile doğru orantılı değildir. Dolayısıyla fabrika kurmak istiyorum diyorsanız; iyi bir tercih olabilecek fikirler arasında yer almaktadır. Çanta üretimi aynı zamanda oldukça rekabetçidir. Bu nedenle pazar araştırmasının iyi bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Rekabetin daha düşük kar marjları anlamına geldiğini unutmayın.
3. Oyuncak
Potansiyel: 9/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 600.000 TL
Aslında bir fabrika değil de atölye tarzında da ilerleyerek kendi oyuncak üretim işletmenizi kurabilirsiniz. Pazar payının büyük firmaların elinde olduğunu unutmayın. Ayrıca e-ticarette en çok satılan ürünler arasında yer alması hasebiyle e-ticaret platformlardaki satıcılar ile iletişime geçmek ve toptan satış fırsatlarını önceden değerlendirmek önemlidir.
4. Kağıt
Potansiyel: 10/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 3.200.000 TL
Türkiye’de son yıllarda üretimi çok azaldığı halde tüketimi en çok artan ürünler arasında yer alıyor. Bu da fiyatının son birkaç yıl içerisinde 3 katına çıkmasına neden oldu. Dolayısıyla kağıt fabrikası kurmak için en doğru zamandan geçiyoruz. Ancak üretim aşamaları son derece problemli bir fabrika türüdür. Özellikle sermaye gereksinimi ve kendi ağaçlık alan ihtiyacı dolayısıyla kurmak üzere yoğun bir faaliyet süreci bulunmaktadır.
Kağıt fabrikalarının yaşadığı bir diğer büyük sorun ise yasal prosedürlerdir. Ağaç ihtiyacı bulunması nedeniyle kendi ağaçlık alanınızı kurmanız gerektiğini belirtelim.
5. Güneş Gözlüğü
Potansiyel: 5/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 800.000 TL
Türkiye’deki güneş gözlüğü sektörü büyük oranda Avrupa merkezli firmalara aittir. Pazar payında yerli firmaların oranı son derece düşük. Sektörde büyük bir markalaşma adımı için önemli bir fabrika kurma fikri olarak ön plana çıkıyor. Ancak bu sektörde fabrika kurulumu için gerekli sermaye düşük olmasına rağmen pazarlama çalışmaları için gerekli sermaye son derece yüksektir.
6. Sabun ve Deterjan
Potansiyel: 9/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 1.500.000 TL
İsrail ve ABD merkezli şirketlerin pazarı ülkemizde ele geçirdiği bir sektördür. Yerli firmalar için devlet destekleri bu sektörde oldukça yüksektir. Bu nedenle para kazanmak için fabrika kurmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için önerilmektedir. Sabun ve deterjan fabrikası kurmak için sermaye sonrasında gerekli en önemli ihtiyaç ise nitelikli personel bulmaktır. Bu sektörde uzmanlaşmış personel bulmak son derece önemlidir.
İNCELEYİN: Sabun Üretimi Yapmak
7. Bebek Bezi
Potansiyel: 9/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 1.000.000 TL
Anne veya babalar bu konuda muhtemelen hemfikirdir; bebek bezlerinde yabancı markaların ağırlığı gün geçtikçe artıyor. Bu nedenle bebek bezi sektöründe yerli firmaların rekabetçi yapısına ciddi düzeyde ihtiyaç duyuluyor. Girişi son derece kolay olan sektörler arasında olmasına rağmen ülkemizde önemli bir marka ortaya çıkmış değil. Bu nedenle yerli bir marka çalışması ile işletmenizi kurmak üzere harekete geçmek için son derece potansiyeli yüksek bir sektördür.
8. Bisiklet
Potansiyel: 8/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 1.400.000 TL
Son dönemde satışı en çok artan ürünler arasında bulunmaktadır. Yerli firmaların da bu alanda yoğun bir faaliyet göstermeye başladığını belirtmekte yarar var. Bölgesel bazlı bir araştırma gerçekleştirerek; bölgenizdeki satış fırsatları üzerine bir pazar araştırması gerçekleştirdikten sonra harekete geçilebilecek iş alanları arasında yer almaktadır.
9. Gübre
Potansiyel: 10/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 4.000.000 TL
Tarım ülkesi Türkiye’de gübre fiyatlarında son dönemde yüzde 200’lük bir artış yaşandı. Satış fırsatlarının düşme eğilimi göstermediği sektörde karlılık da ciddi düzeyde artmaya devam ediyor. Bir gübre tesisi kurarak; sektördeki firmalar ile rekabet etmek üzere yola koyulabilirsiniz. Gübre sektöründe en önemli kriterlerden biri fiyat avantajını ele geçirmektir. Bu nedenle fabrika kurma aşamasında özellikle girdi maliyetleri üzerine planlama gerçekleştirmeniz önerilir.
İNCELEYİN: Salep Yetiştiriciliği Yapmak
10. Tütsü Çubuğu
Potansiyel: 4/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 300.000 TL
Kurulum için en düşük sermaye gereksinimi içeren iş fikirleri arasında yer almaktadır. Genellikle ülkemizdeki tütsülerin çoğu ithaldir. Bu nedenle yerli bir firmanın pazarda önemli bir pazar payı hakimiyeti ele geçirme şansı bulunmaktadır. Fabrika değil de atölye olarak ele alabileceğiniz iş fikirleri arasında bulunmaktadır.
11. Peruk
Potansiyel: 3/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 500.000 TL
Bir peruk fabrikası kurarak niş bir alanda üretime geçebilirsiniz. İnternetten satışı çok yüksek ürünler arasında bulunuyor. Bu da e-ticaret konusundaki pazar araştırmasına yönelmeniz anlamını taşıyor.
12. Kemer
Potansiyel: 7/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 600.000 TL
Bir kemer fabrikası kurmak önemli potansiyel içeren iş fikirleri arasında yer alıyor. Devlet desteğinin bulunduğu iş alanları arasında yer almaktadır. Kurulumu birçok benzer fabrika fikrine göre çok daha basittir. Önemli olan sektör deneyimine sahip personeller bulmaktır. Bunun için de İŞKUR’un iş arayan veritabanına ihtiyacınız olacak. Dolayısıyla fabrikayı kurma aşamasında İŞKUR’a giderek nitelikli personel bulmanız önemlidir.
13. Fitness Ekipmanları
Potansiyel: 8/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 6.000.000 TL
Çok kapsamlı sektörler arasında bulunuyor. Fitness ekipmanları ürün katalogunda ortalama 300 ürün bulunmaktadır. Hepsi için harekete geçmeniz elbette ciddi bir sermaye gereksinimi içerecektir. Ancak ilk etapta en çok tercih edilen ürünlerden başlamak üzere kapsamlı bir sektöre giriş yapma şansınız olacak. Hedef kitleniz de elbette fitness salonları olacak. Bu tür işletmeler için anahtar teslim kurulum gibi seçeneklere yönelerek satış hacminizi büyük oranda artırabilirsiniz.
14. Bluetooth Kulaklık
Potansiyel: 8/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 1.000.000 TL
Sadece Bluetooth kulaklık değil benzeri teknolojileri de içerecek bir fabrika kurulumu gerçekleştirilebilir. Son yıllarda Türk Lirası’ndaki erime nedeniyle artık bu tür ürünleri Çin’den almak yerine yerli üretmek daha fazla avantaj içermeye başladı. Dolayısıyla ciddi bir para kazanma potansiyeli içeren iş fikirleri arasında yer almaktadır.
15. Un
Potansiyel: 9/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 4.000.000 TL
Tarım ülkesi Türkiye’de kurulabilecek en yüksek potansiyelli fabrikalardan biri de un fabrikasıdır. Kurulumu ve geliştirilmesi son derece kolaydır. Ayrıca dünyanın her noktasına ihraç fırsatı barındıran fabrika fikirleri arasında bulunuyor.
16. Halı ve Dokuma
Potansiyel: 8/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 7.000.000 TL
Türkiye’nin yurt dışına en çok ihraç yaptığı ürünler arasında yer almaktadır. Nitelikli personel bulmanın kolay olduğu sektörlerdendir. Dolayısıyla işletmeyi kurmak ve geliştirmek nispeten daha kolaydır. Gerekli sermaye düzeyi ise yüksektir. Ayrıca son yıllarda hammadde fiyatlarında artış yaşandığını belirtmek gerekiyor.
17. Çelik Döküm
Potansiyel: 7/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 6.000.000 TL
Yüksek potansiyel içeren fabrika kurma fikirleri arasında bulunmaktadır. Özellikle ABD ve Avrupa’ya ihraç fırsatları nedeniyle ülkemizin her noktasında önemli potansiyel taşıyan fikirlerden biridir. Özellikle limanlara yakın bölgelerde yer almak ise nakliye masraflarını düşürücü özelliği nedeniyle daha fazla önerilmektedir.
18. Tıraş Bıçağı
Potansiyel: 5/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 1.600.000 TL
Daha düşük sermayeli fabrika açmak isteyenler için önerilebilecek sektörler arasında bulunuyor. Tıraş bıçağı üretimi gerçekleştirmek birçok benzer fabrikaya göre daha kolay bir kurulum ve geliştirme süreci istemektedir. Sektörde devlet desteği de bulunmaktadır.
19. Köpük Beton
Potansiyel: 7/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 3.200.000 TL
Yüzde 75’e yakını hava kabarcığı isteyen hafif betonlara köpük beton adı veriliyor. Yapı kimyasalları arasında son yıllarda satış hacmi en çok artan ürünler arasında bulunuyor. Her türlü yapı için kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. İnşaat sektöründeki firmalar ile yapılabilecek anlaşmalar çerçevesinde önemli bir büyüme kaydedilebilecek iş fikirleri arasında yer almaktadır. Sektöre girmek nitelikli personel açısından önemli sorunlar içeriyor.
20. Terlik
Potansiyel: 5/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 2.500.000 TL
Yoğun genel tüketim ürünlerinden biridir. Üretim hattını kurmak anahtar teslim şirketler ile bile son derece kolaydır. İstihdam fırsatları açısından devlet destekli fabrika kurma fikirlerindendir.
21. Enjektör
Potansiyel: 5/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 2.500.000 TL
Sağlık sektöründe üretim fikirleri arayanlar için çok iyi bir tercih olabilir. Sağlıklı ve hijyenik koşullarda üretilmesi gereken enjektörlere yönelik rekabetin ise son derece yüksek olduğunu ifade etmek gerekiyor. Sektöre girmek isteyen müteşebbisleri bekleyen en büyük zorluk da rekabettir. Dolayısıyla öncelikli olarak bir pazar ve rakip analizi yaptırmanızı mutlaka öneririz.
22. Ambalaj Ürünleri
Potansiyel: 10/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 4.500.000 TL
Tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu ana kalem ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Ambalaj ürünleri üzerinden ilerleyerek önemli bir iş hacmine yönelik üretim hattı kurulabilir. En yüksek potansiyel içeren fabrika fikirlerinden biridir. Sektörde rekabet fazla olmasına rağmen yeterli rekabet kapasitesi halen devam ediyor.
23. Alüminyum Panel Radyatör
Potansiyel: 7/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 5.200.000 TL
Doğalgaz kullanımının gün geçtikçe arttığı ülkemizde Alüminyum Panel Radyatörlere olan talep de artmaktadır. Sektör önemli fırsatlar barındırıyor. Ancak işletmeyi kurmak ve geliştirmek için önemli personel ve sermaye ihtiyaçları ile karşı karşıya kalacaksınız.
23. Hırdavat Ürünleri
Potansiyel: 7/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 4.000.000 TL
İnşaat ve sanayi sektörünün en çok ihtiyaç duyduğu ürünler arasında yer alıyor. İşletmeyi kurmak ve geliştirmek için önemli destekler bulunmaktadır.
İNCELEYİN: Hırdavat Dükkanı Açmak
24. Cıvata ve Somun
Potansiyel: 6/10
Gerekli Ortalama Maliyet: 120.000 Dolar
İnşaat ve makine sektörünün en çok ihtiyaç duyduğu bağlantı elemanlarından biri de somun ve cıvatadır. Sektörde önemli gelir potansiyeli bulunuyor.
İNCELEYİN: Somun ve Cıvata Fabrikası Kurmak
FABRİKA DEVLET DESTEĞİ
Türkiye’de imalat sektörüne girmek isteyen her yatırımcı ve girişimci önemli devlet desteklerinden faydalanabilir. Önemli olan iyi bir proje sunmak ve devlet destekleri konusundaki profesyonellerden yardım almaktan geçiyor.
2023 – 2024 yılı dönemi için fabrikalar için uygulanan yatırım teşvikleri ve destekleri şöyle:
SEKTÖR TÜRÜ | EN YÜKSEK DESTEK | EN DÜŞÜK DESTEK |
Entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil olmak üzere entegre hayvancılık yatırımları (dipnot 4’te belirtilen asgari kapasite şartlarına uymayan yatırımlar hariç) | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Su ürünleri yetiştiriciliği (balık yavrusu ve yumurtası üretimi dahil) | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Gıda ürünleri ve içecek imalatı (dip not 5’te belirtilen yatırım konuları hariç) | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Giyim eşyası imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Derinin tabaklanması ve işlenmesi | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç), hasır ve buna benzer örülerek yapılan maddelerin imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Kağıt ve kağıt ürünleri imalatı | 10 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Kimyasal madde ve ürünlerin imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Kimyasal Gübre ve Azotlu Bileşenlerin İmalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Pestisit (haşarat ilacı) ve diğer zirai- kimyasal ürünlerin imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
İlaç/eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Parfüm ile kozmetik ve tuvalet malzemeleri imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Patlayıcı madde imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
İç ve dış lastik imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (cam ve cam ürünleri, fırınlanmış kilden kiremit, briket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, hazır beton ve harç hariç) | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri, hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Düz cam, düz camın şekillendirilmesi ve işlenmesi (çok katlı yalıtım camları hariç) çukur cam ve cam elyafı imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Seramikten yapılan sıhhi ürünler, seramik yalıtım malzemeleri, seramik karo ve kaldırım taşı imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
İnşaat amaçlı beton ürünleri imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; inşaat amaçlı beton ürünleri imalatı, kireç, alçı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
İnşaat amaçlı beton ürünleri imalatı ve ısı veya ses izole edici eşya ve karışımlar | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Demir-çelik dışındaki ana metal sanayi, metal döküm sanayi | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Makine ve teçhizat imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı | 4 Milyon TL | 1 Milyon 500 Bin TL |
Tekstil | – | – |